Μια αυθεντική ιταλική συνταγή του Sale & Pepe μόνο για το click@Life

mia-authentiki-italiki-suntagi-tou-sale-kai-pepe-mono-gia-to-clicklife-pepe-mono-gia-to-clicklife

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο ιδιοκτήτης και sommelier του εστιατορίου βορειο-ιταλικής κουζίνας Sale & Pepe, Ivan Ottaviani, προτείνει μόνο για τους αναγνώστες του click@Life, μια λαχταριστή συνταγή με ζυμαρικά και ελληνικά αρώματα.

Spaghetti alla chitarra με ντοματίνια κυκλαδίτικα, θυμάρι και ρίγανη

Λίγα λόγια για τη συνταγή…

Το πιάτο Spaghetti alla chitarra είναι χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα από αλεύρι, αυγό, νερό και λίγο αλάτι. Παίρνει αυτή την ονομασία, επειδή όταν ανοίγουμε το φύλλο των ζυμαρικών, το τοποθετούμε πάνω σε μια ανοιχτή ξύλινη κάσα, που έχει στο πάνω μέρος της πολλά παράλληλα, μεταλλικά και λεπτά σκοινιά, όπως ακριβώς ένα μουσικό όργανο σαν την κιθάρα.

Αυτό που θα μας απασχολήσει περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι ο τρόπος παρασκευής της σάλτσας με τα ντοματίνια. Οπότε εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό, όπως ένα κανονικό spaghetti καλής ποιότητας.

Υλικά για 4 άτομα

400 gr. Spaghetti

700 gr. ντοματίνια

1 σκελίδα σκόρδο

Ελαιόλαδο καλής ποιότητας

Λίγο αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

Ρίγανη

Θυμάρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα ντοματίνια σε ταψί που έχουμε λαδώσει καλά με περίπου 70-80 gr. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη και τα βάζουμε στο φούρνο για 2 ½ ώρες στους 65-70 βαθμούς. Την τελευταία μισή ώρα προσθέτουμε και κλαδάκια από φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, κρατώντας μερικά για τη διακόσμηση του πιάτου μας στο τέλος.

Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τα ντοματίνια να κρυώσουν. Έπειτα βάζουμε το 80% από τα ντοματίνια στο mixer με το ζωμό που έχουν αφήσει στο ταψί. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Βράζουμε τα spaghetti σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι το χρώμα τους να είναι ακόμα λίγο διαφανές. Δύο λεπτά πριν γίνουν al dente, τα σουρώνουμε με κρύο νερό έτσι ώστε να σταματήσει ο βρασμός.

Συγχρόνως, βάζουμε σε χαμηλή φωτιά κεραμικό ή αλουμινένιο τηγάνι και προσθέτουμε μια κουταλιά παρθένο ελαιόλαδο και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου. Με ένα πιρούνι πατάμε ελαφρά το σκόρδο για να βγάλει το άρωμά του, προσθέτουμε τη σάλτσα από τα ντοματίνια και αφήνουμε να δέσει για λίγη ώρα.

Όταν δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Γυρίζουμε το περιεχόμενο με κυκλικές κινήσεις για να ψηθεί ομοιόμορφα. Δοκιμάζουμε τα ζυμαρικά για να τα πετύχουμε al dente. Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα, προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, τα ντοματίνια που έχουμε κρατήσει και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και… Buon Appetito!

Σύντομο βιογραφικό του ιδιοκτήτη και sommelier Ivan Ottaviani

Ο Ivan Ottaviani αποφοίτησε το 1982 από το Πανεπιστήμιο της Bologna, παίρνοντας το πτυχίο του στη Διεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τον Ιούνιο του 1991 άνοιξε το πρώτο Sale & Pepe στη Μύκονο και το Φθινόπωρο του 1994 άνοιξε και το «αδερφάκι» του στο Κολωνάκι.

Για τα πιάτα βόρειο–ιταλικής κουζίνας του αλλά και για την εξαιρετική του κάβα απέσπασε σημαντικές διακρίσεις από το Αθηνόραμα, το Wine Spectator, την αναγνώριση «Insegna del Ristorante Italiano» από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και το βραβείο του Καλύτερου «Έλληνα» Sommelier στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για Οινοχόους.

Το Καλοκαίρι του 2006 ανέλαβε το concept και το managing του ιταλικού εστιατορίου στο Καλό Λιβάδι, Sol Y Sombra στη Μύκονο και το 2008 επέστρεψε δυναμικά με το νέο Sale & Pepe στην πλατεία της Λάκας στο νησί των ανέμων.

Sale & Pepe

Αριστίππου 34, Κολωνάκι, 210 7234102,www.saleepepe.gr.

Sommelier & ιδιοκτήτης Ivan Ottaviani