Γεύσεις καθ’ Οδόν: το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ που μας φέρνει Ελλάδα και Μεσόγειο στο πιάτο

elies
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Για πέντε ημέρες, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η πλατεία Κανάρη θα γεμίσει γεύσεις από Ελλάδα και Μεσόγειο, σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή με λαμπερή ατμόσφαιρα.

Τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κυψέλη, με σκοπό να μας φέρει σε επαφή με γεύσεις μεσογειακής και ελληνικές, πάντα μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Το φεστιβάλ «Γεύσεις καθ’ Οδόν» πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 19/12 μέχρι την Κυριακή 23/12 στην πλατεία Κανάρη στην Κυψέλη, συνιστώντας μια μεγάλη γιορτή που φιλοδοξεί να προβάλλει το ελληνικό διατροφικό προϊόν εντάσσοντας το στο πλαίσιο της μεσογειακής γαστρονομικής φιλοσοφίας.

Μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ θα αναδειχτεί η μεγάλη σημασία της γεύσης και της προώθησης των τοπικών προϊόντων, τόσο στην οικονομία μιας χώρας μέσα από το εμπόριο, τον τουρισμό, την αγορά εργασίας όσο και στον πολιτισμό μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και παραδόσεων, τη διατήρηση της ιστορικής γνώσης και την κατανόηση της γαστριμαργικής ταυτότητας. Με προϊόντα από κάθε γωνία της χώρας μας κι όχι μόνο, θα έχετε την ευκαιρία για 5 ημέρες να έρθετε σε επαφή με τοπικά προϊόντα από ολόκληρη τη χώρα και να γνωρίσετε παραδοσιακές γεύσεις περιοχών.

Συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ θα βρείτε πολλές κατηγορίες προϊόντων, από ελιές, λάδι και μέλι, μέχρι αποξηραμένα φρούτα, σάλτσες, ζυμαρικά, μπίρες, κρασί κ.ο.κ., ενώ δεν θα λείπουν τα παραδοσιακά σκεύη, όπως και οι εκδόσεις μαγειρικής.

Παράλληλα μέσα από τα καθημερινά events όπως γευσιγνωσία προϊόντων, σεμινάρια, διαλέξεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις θα υπάρχει έντονος  ένας τόνος εορταστικής ζωντάνιας σε μια από τις ιστορικότερες και ομορφότερες πλατείες της πρωτεύουσας. Στο φεστιβάλ, στο οποίο προβλέπεται και η άμεση πώληση, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις. Επιπλέον, σχεδιάζονται προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας προϊόντων, όπως ζυθογνωσία και οινογνωσία σε διάφορα γνωστά αθηναϊκά «στέκια» με στόχο την προβολή μέσω του ελληνικού ποιοτικού τροφίμου και ποτού, αυτού του ιδίου του φεστιβάλ.

Στόχος του «Γεύσεις καθ’ Οδόν», είναι η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του καταναλωτή και για αυτό το λόγο δεν περιορίζεται σε μια απλή εκθεσιακή παράθεση προϊόντων. Πρόκειται για μια πολύ-επίπεδη εκδήλωση που μέσω δράσεων, όπως η γευσιγνωσία προϊόντων και τα παράλληλα event -ημερίδες ενημέρωσης, καλλιτεχνικά γεγονότα κ.ά.- θα επιτύχει την παρουσίαση των παραγωγών περιοχών, συνδυάζοντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων με την ταυτότητα των ανθρώπων και των περιοχών που τα παράγουν. Έτσι, θα έρθει το κοινό πιο κοντά σε αυτό που χαρακτηρίζεται γαστρονομική πολιτιστική ταυτότητα. Εξάλλου, η ονομασία, «Γεύσεις καθ’ Οδόν» δηλώνει πρωτίστως την διαρκή αλληλεπίδραση των γαστρονομικών συνηθειών στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και πώς καθόρισαν την παραγωγή του τροφίμου διαχρονικά, ως αποτέλεσμα πολιτιστικού προϊόντος.

Τέλος, εκτός από την προβολή του ελληνικού και μεσογειακού τουριστικού προϊόντος με την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού ενόψει και της τουριστικής περιόδου της νέας χρονιάς, θα προταθούν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, μικρών παραγωγών, σε προσιτές τιμές την περίοδο των Χριστουγέννων, αναβαθμίζοντας παράλληλα μέσα από ένα γαστρονομικό φεστιβάλ την ποιότητα ζωής σε γειτονιές της Αθήνας.

Info
Γεύσεις καθ’ Οδόν
Πλατεία Κανάρη, Κυψέλη
Τετάρτη έως Κυριακή 19 – 23/12, 09.00 – 21.00
είσοδος ελεύθερη