Επιστρέψαμε στη χριστουγεννιάτικη «Αυλή του Ζήκου» για να δοκιμάσουμε τα νέα πιάτα

zikos
ΤΡΙΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η Βεΐκου στο Γαλάτσι φώτισε για δεύτερη χρονιά στο νούμερο 85 κι εμείς επισκεφτήκαμε ξανά την παραμυθένια «Αυλή του Ζήκου», γιατί μάθαμε ότι έχει νέο υλικό στο μενού της.

Πρώτη φορά που σπρώξαμε την πόρτα στην «Αυλή του Ζήκου» στο Γαλάτσι ήταν πέρσι τέτοια εποχή, καθώς μας είχε προξενήσει το ενδιαφέρον ο στολισμός του. Δεν βρίσκεις, άλλωστε, συχνά μεζεδοπωλείο τόσο προσεγμένο και φροντισμένο, με τέτοια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που να θυμίζει παραμύθι.

Φέτος, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, έβαλε ξανά την πρίζα στα φωτάκια του, χαρίζει και πάλι λίγη από τη λάμψη του στην πολυσύχναστη λεωφόρο του Γαλατσίου και υποδέχεται για δεύτερη χρονιά κόσμο στο χριστουγεννιάτικο κλίμα του.

Πιο χριστουγεννιάτικο, δεν γίνεται

Εμείς επιστρέψαμε στην χριστουγεννιάτικη «Αυλή του Ζήκου», αφενός γιατί πλέον έχει γίνει κάτι σαν θεσμός και δεν γίνεται να έρθουν τα Χριστούγεννα και να μην έχεις φάει σε αυτό το κλίμα και αφετέρου γιατί το μενού έχει αλλάξει από πέρσι. Παρά την επιτυχημένη του πορεία μέσα στη χρονιά που πέρασε, δεν επαναπαύτηκε, αλλά συνεχίζει να πειραματίζεται με νέα πιάτα, άλλα κλασικά μεζεδοπωλείου, άλλα πιο ξεχωριστά με μια ιδιαίτερη χροιά.

Βρήκαμε τον χώρο μας, λοιπόν, σε μια πλουμιστή γωνιά και ξεκινήσαμε με το μπουγιουρντί με φέτα, τυρί γκούντα, κεφαλοτύρι και πιπεράτη ντομάτα (6 ευρώ), το οποίο άφηνε μια ευχάριστη πικάντικη αίσθηση σε κάθε μπουκιά. Το σαγανάκι συκαλάκι (5,50 ευρώ) έφτασε με μια όμορφη παρουσίαση που θύμιζε γλυκό. Το κόνσεπτ του είναι συνδυασμός αλμυρού γλυκού, με σαγανάκι γραβιέρα να τραβά το σκοινί από τη μία και γλυκό του κουταλιού σύκο από την άλλη, έτσι ώστε να έρχεται μια ισορροπία στην αντίθεση. Σε όλη αυτή τη «διελκυστίνδα» προσθέστε και μια ελαφριά γεύση μπαχαρικού τύπου κανέλας, που έδωσε παραδοσιακή χροιά στο αποτέλεσμα.

Μπουγιουρντί και μιλφέιγ μελιτζάνας για δυνατό ξεκίνημα

Στην ίδια λογική της περσινής φάβας ήρθε αμέσως μετά το μιλφέιγ μελιτζάνας (6 ευρώ), σε δύο στρώσεις -μελιτζάνας και φάβας- με τόπινγκ ντομάτας και κάππαρης, εντυπωσιακό τόσο στην παρουσίαση, όσο και στη γεύση.

Ελληνικό τραπέζι χωρίς πιτάκια δεν γίνεται, γι’ αυτό και η αμέσως επόμενη επιλογή από τα νέα πιάτα ήταν τα παστουρμαδοπιτάκια, σε μια νέα έκδοση της περσινής παστουρμαδόπιτας, με τραγανό φύλλο να τυλίγει τη γεύση του παστουρμά.

Η συνέχεια στους νέους μεζέδες ήρθε με τους αφράτους λουκουμάδες με χαλούμι, φέτα και δυόσμο (6 ευρώ), οι οποίοι απλώνονταν πάνω σε μια κόκκινη σάλτσα ντομάτας που έβγαζε μια γλυκύτητα, ακολουθώντας σε πιο ήπιους τόνους την παραπάνω λογική αλμυρού-γλυκού.

Κολοκυθάκι παναρισμένο και τηγανητό (5 ευρώ) ακολούθησε, κομμένο όχι σε ροδέλες, αλλά σε μπαστουνάκια, με τη συνοδεία ενός ελαφρού ντιπ γιαουρτιού, σε μια κλασική γεύση και συνδυασμό. 

Το λαχταριστό κότσι... λουκούμι

Η σαλάτα ρόκα, με ντοματίνια, παρμεζάνα, κρουτόν και βινεγκρέτ βαλσάμικου (7 ευρώ) ήρθε να χαρίσει λίγες δροσερές φυτικές ίνες στο γεύμα μας, για να ακολουθήσει το πολίτικο γιαουρτλού κεμπάπ (8 ευρώ) από τους μεζέδες της στεριάς, δηλαδή τα κρεατοφαγικά πιάτα του. Το συγκεκριμένο κεμπάπ είναι από τα πιο ελαφριά που έχουμε φάει, που σας εγγυόμαστε ότι θα το απολαύσετε χωρίς να σας βαρύνει ή να σας αφήσει έντονη γεύση και… παρενέργειες.

Παραμένοντας σε στεριά, δοκιμάσαμε το μοσχαρίσιο μπιφτέκι της μαμάς γεμιστό με τυρί γκούντα, με πατάτες τηγανητές (8,5 ευρώ). Όσο κι αν δεν σας ακούγεται ως κάτι ιδιαίτερο, μπιφτέκι από μπιφτέκι έχει διαφορά κι εδώ επιβεβαιώνονται οι καλές πρώτες ύλες και η σπιτική χροιά που δίνει στα φαγητά του η «Αυλή του Ζήκου». Ένα ζουμερό μπιφτέκι με πραγματική συνταγή μαμάς που κρατά 30 χρόνια, πεντανόστιμο, χωρίς ίχνος άσχημης μυρωδιάς ή γεύσης κρέατος, τόσο λαχταριστό, που θα το απολαύσετε εξίσου και χωρίς την προσθήκη του τυριού (υπάρχει και η απλή έκδοση), γιατί το κρέας είναι πράγματι διαλεχτό.

Τρυφερό κοτόπουλο, πατάτες τηγανητές, πίτες, λεμονάκι και σος cocktail

Την ίδια αίσθηση προσεγμένου κρέατος άφηνε και το κοτόπουλο σούβλας (8,5 ευρώ), το οποίο είναι χειροποίητο και έφτασε αχνιστό και τόσο τρυφερό στο τραπέζι μας, που έβγαινε από το σουβλάκι με μια κίνηση.

Στην επόμενη επίσκεψη, έχουμε έναν… ανοιχτό λογαριασμό με ένα από τα πιο περιζήτητα και ιδιαίτερα πιάτα του μαγαζιού, το χοιρινό κότσι με baby πατάτες, που για να είναι πάντα φρέσκο σερβίρεται Παρασκευές και Σαββατοκύριακα και φήμες λένε ότι είναι λουκούμι. 

Με μια συνολική ματιά, πάντως, αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και μετά τη δοκιμή των νέων πιάτων στην «Αυλή του Ζήκου» είναι ότι η ποιότητα και η σπιτική διάθεση των πιάτων είναι αδιαπραγμάτευτη, το περιβάλλον από τα πιο φροντισμένα που έχετε δει σε μεζεδοπωλείο και το value for money παραμένει, τιμώντας την εμπειρία.

Ανυπομονούμε και για το εορταστικό μενού που βρίσκεται στα σκαριά.

Info
Η Αυλή του Ζήκου
Λεωφ. Βεΐκου 85, Γαλάτσι
210 2220800
από 15-20 ευρώ/άτομο
ανοιχτά καθημερινά, κουζίνα από τις 12 έως τα μεσάνυχτα

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ