Ετικέτες: ένας Χρυσός νικητής και δύο λευκές ποικιλίες

etiketes-enas-xrusos-nikitis-kai-duo-leukes-poikilies

ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Με την σιγουριά και τον αέρα του νικητή, μιας και πήρε το χρυσό των χρυσών στον πρόσφατο διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, ο «Άσπρος Λαγός» του Δουλουφάκη θα συνοδεύσει στην παρουσίασή μας δύο λευκά αρωματικά, γεμάτα φρεσκάδα, κρασιά από τις δύο χαρακτηριστικές ελληνικές ποικιλίες του είδους, το Μοσχοφίλερο και τη Μαλαγουζιά.

Με αυτές τις επιλογές δίνουμε χρώμα και αρώματα στις ανοιξιάτικες οινικές εξερευνήσεις. Ο λόγος για τον ερυθρό «Άσπρο Λαγό» του Δουλουφάκη, την «Μαντινεία» του Μποσινάκη και την «Μαλαγουζιά» του Αρβανιτίδη.

Π.Ο.Π. Μαντινεία, Μποσινάκη 2012( Λευκό)

• Ποικιλιακή σύνθεση Μοσχοφίλερο

Το κρασί αυτό αποπνέει φρεσκάδα και φινέτσα. Αρωματικά χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, αχλαδιού, πράσινου μήλου αλλά και εσπεριδοειδών.

Στο στόμα αρκετά γεμάτο, τραγανό, με αρώματα εσπεριδοειδών και ροδόνερου. Πολύ καλή επίγευση. Παρόλη την ένταση που έχουν τα αρώματά του, επ’ ουδενί δεν είναι «ξεδιάντροπα», αλλά αντιθέτως ισορροπούν και εναρμονίζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία.

Σερβίρεται στους 8-10οC και συνοδεύει θαλασσινά, κατσικίσια τυριά, σαλάτες, αλλά είναι υπέροχο και ως απεριτίφ.

Μαλαγουζιά, Κτήμα Αρβανιτίδης 2012( Λευκό)

• Μακεδονικός Τοπικός Οίνος

• Ποικιλιακή σύνθεση Μαλαγουζιά

Τυπική, γοητευτική Μαλαγουζιά, με αρώματα από ανοιξιάτικα άνθη, βότανα όπως η μαντζουράνα και το φασκόμηλο, αλλά και μια αρωματική αίσθηση φρεσκάδας.

Στο στόμα γεμάτο με μία εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τη λιπαρότητα της Μαλαγουζιάς. Γευστικότατη μακριά επίγευση.

Σερβίρεται στους 9-11οC και συνοδεύει ψαρικά, θαλασσινά, λαχανικά και μαλακά τυριά.

Άσπρος Λαγός, Δουλουφάκη 2010 (Ερυθρό)

• Περιοχή : Δαφνές, Κρήτη

• Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon

Είναι ένα πληθωρικό, ρωμαλέο, σκουρόχρωμο κρασί με πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, νότες πράσινης πιπεριάς και δέρματος.

Στο στόμα πλούσιο, θερμό, με καταπληκτική δομή και φρούτο, δεν αφήνει τις δυνατές τανίνες να υπερισχύσουν. Μακριά επίγευση. Τυπικό τόσο ως προς την ποικιλιακή του σύσταση, όσο και ως προς την καταγωγή του, την Κρήτη.

Σερβίρεται στους 16-18οC και συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ψητά ή μαγειρευτά και κίτρινα ώριμα τυριά.

Από τον Sommelier Γιώργο Λούκα

www.geniusingastronomy.gr

www.facebook.com/geniusingastronomy