Πώς να φτιάξετε το τέλειο «Εnglish breakfast»

pos-na-ftiaksete-to-teleio-english-breakfast

ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Βαρεθήκατε τα συνηθισμένα πρωινά με τις φρυγανιές, τα δημητριακά και τα τοστ και ψάχνετε κάτι διαφορετικό από έναν γρήγορο καφέ στο πόδι; Η λύση είναι ένα γευστικό και πλούσιο σε θερμίδες πρωινό, που όμως θα σας χορτάσει και θα σας χαρίσει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα. Ετοιμαστείτε να μυηθείτε στην ιεροτελεστία του αυθεντικού English breakfast…

Επειδή, όπως λένε η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ξεκινήστε την ημέρα σας με… ένα παραδοσιακό και πλούσιο αγγλικό πρωινό. Είναι φημισμένο και ιδιαίτερα διαδεδομένο. Μπορεί ήδη το πρωινό σας να περιλαμβάνει κάποιες από τις νοστιμιές του αγγλικού πρωινού, αξίζει όμως, να το απολαύσετε στην κανονική εκδοχή του. Η συνταγή είναι απλή, το μαγείρεμα εύκολο κι ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται σύντομος.

Για τους Άγγλους, το πρωινό είναι μια σύντομη «ιεροτελεστία», ενώ συνηθίζουν να τηρούν απαρέγκλιτα τα όσα επιτάσσει το «πρωτόκολλο» για την παρασκευή του. Ας ακολουθήσουμε για μια μέρα, αυτή τη γευστική τους συνήθεια…

Προετοιμασία

Με εξαίρεση τις ντομάτες που εμπλουτίζουν το αγγλικό πρωινό, όλα τα υπόλοιπα υλικά πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένα. Το μόνο δίλημμα είναι αν θα επιλέξουμε το ψήσιμο ή το τηγάνισμα., γνωρίζοντας βέβαια, εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό και ελαφρύ πρωινό με λίγες θερμίδες, αλλά αντιθέτως, ένα αρκετά παχυντικό, αλλά σίγουρα πολύ νόστιμο.

Η αγγλική συμβουλή λέει να προτιμήστε το τηγάνι, ακόμα και χωρίς να προσθέσετε λάδι. Ψήστε κι αφήστε ζουμερά τα λουκάνικα, τραγανό το μπέικον και λαχταριστά τα αυγά και τα λοιπά υλικά του πρωινού σας. Για το τηγάνισμα των υλικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο τηγάνι και να αξιοποιήσετε το λίπος του μπέικον και των λουκάνικων για να τηγανίσετε τα αυγά σας. Μπορεί το ανακάτεμα το υλικών να μπλέκει κάπως τις γεύσεις, αλλά δημιουργεί κι ένα ιδιαίτερα νόστιμο αποτέλεσμα.

Αναλυτικά τα συστατικά του πρωινού

Αυγά

Τα αυγά κάλλιστα θα μπορούσαν να «σταθούν» αυτόνομα και να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό πρωινό. Στην περίπτωση του αγγλικού πρωινού όμως, αποτελούν τμήμα των γεύσεων, που συνθέτουν ένα πλούσιο πιάτο. Οι Άγγλοι είναι κατηγορηματικοί και απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο τα αυγά να είναι ποσέ. Για εκείνους αυτή η εκδοχή είναι άνοστη, άγευστη και «λαστιχένια». Το παραδοσιακό αγγλικό πρωινό απαιτεί τα αυγά να είναι τηγανιτά, αφγού το τηγάνισμα είναι για αυτούς, ο ιδανικός τρόπος για να αναδείξεις τη γεύση και το άρωμά τους.

Φροντίστε στο τηγάνισμα να διατηρήσετε ζουμερό τον κρόκο του αυγού και να ξεροψήσετε το ασπράδι του. Διαβάστε εδώ πώς να φτιάξετε τα τέλεια τηγανητά αυγά.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι επίσης, ένα βασικό υλικό για το συγκεκριμένο πρωινό. Κομμένα σε λεπτές φέτες ή ολόκληρα, τα μανιτάρια μπορείτε να τα σωτάρετε σε λάδι ή βούτυρο και να τα αρωματίσετε με λίγο βασιλικό ή μαϊντανό. Μην ενδώσετε στα άνοστα μανιτάρια κονσέρβας γιατί θα χάσετε σίγουρα κάτι από τη γεύση τους.

Φασόλια (Baked beans)

Τα κοκκινιστά αυτά φασόλια κυκλοφορούν πολύ στο εμπόριο και βρίσκονται σε κονσέρβα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας μπορείτε να το επιχειρήσετε, αλλά μάλλον δεν θα καταφέρετε να φτάσετε το γλυκό κι αλμυρό αποτέλεσμα της κονσέρβας. Είναι εξαιρετικά, ζουμερά, μέσα σε μια πηχτή σάλτσα που δίνει νοστιμιά σε όλο το πιάτο. Περάστε τα από το τηγάνι για να ζεσταθούν καλά και να «δέσουν». Μην δοκιμάσετε να ενισχύσετε τη γεύση τους με τυρί ή κάτι άλλο. Δεν χρειάζονται καμία απολύτως προσθήκη. Είναι αρκετά απολαυστικά από μόνα τους.

Ψωμί

Το ψωμί πρέπει να τοποθετείται -σύμφωνα με το πρωτόκολλο του αγγλικού πρωινού- στο πλάι του πιάτου μας, ώστε να επιλέγουμε ελεύθερα πότε και πως θα το καταναλώσουμε, χωρίς να μπλέκεται με τις υπόλοιπες γεύσεις. Ξεροψήστε το στην τοστιέρα ή στο τηγάνι και κάντε το τραγανό απέξω αλλά αφράτο μέσα. Ο ρόλος του εξυπηρετεί όπως φαίνεται, πολλές και ποικίλες λειτουργίες. Μπορεί να έχει βοηθητικό ρόλο στο πιρούνι μας για να μαζεύουμε τις τροφές που γλιστρούν, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να «σκουπίσουμε» τα υπολείμματα της σάλτσας γύρω από το στόμα μας ή ακόμη καλύτερα, για να… «γυαλίσουμε» το πιάτο μας.

Λουκάνικα

Το αγγλικό πρωινό απαιτεί ένα καλής ποιότητας λουκάνικο, το οποίο θα περαστεί από το τηγάνι χωρίς επιπλέον λίπος και θα τοποθετηθεί δίπλα ακριβώς από τα αυγά μας για να τα αρωματίσει… Οι Άγγλοι προτιμούν πολλές φορές, μικρότερα σε μέγεθος λουκάνικα που τρώγονται πιο εύκολα.

Μπέικον

Το μπέικον του παραδοσιακού αγγλικού πρωινού, είναι συνήθως, κομμένο σε παχιές φέτες και καλής ποιότητας. Τηγανίζετε το μπέικον για λίγα λεπτά χωρίς επιπλέον λίπος, μέχρι να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό. Μπορείτε κάλλιστα να το ψήσετε και στο φούρνο για ένα πιο στεγνό και κριτσανιστό αποτέλεσμα.

Ντομάτες

Τις ντομάτες μπορείτε να τις καταναλώσετε και ωμές, ώστε να δροσίσετε την αρκετά λιπαρή σύνθεση του πρωινού σας. Οι Βρετανοί βέβαια, δεν θα συμφωνήσουν με αυτή σας την επιλογή. Εκείνοι συνηθίζουν να τις ψήνουν σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο με λίγο θυμάρι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, ώστε να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα υγρά τους.

Black pudding

Η σπεσιαλιτέ των Σκωτσέζων, τα black puddings (μοιάζουν με σκουρόχρωμα παχιά λουκάνικα και οφείλουν το χρώμα τους στο αίμα των χοίρων που περιέχουν), βρίσκονται επίσης, στο παραδοσιακό English breakfast. Είναι ιδιαίτερα αλμυρά, πικάντικα και σίγουρα πολύ λιπαρά. Εσείς, βέβαια μπορείτε να τα παραλείψετε, μιας και θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε στην ελληνική αγορά.

Συνοδευτικές σάλτσες

Αν σας αρέσει η ιδέα των συνοδευτικών σαλτσών, μπορείτε να συνοδεύσετε τα κρεατικά του πιάτου σας με μια bbq sauce ή μια απλή ketchup.

Συνοδευτικό πότο

Και τώρα τι πίνουμε; Φυσικά, το αγαπημένο ρόφημα των Άγγλων είναι το τσάι, επομένως, δεν θα μπορούσε να λείπει κι από το πρωινό τους. Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε τον αγαπημένο σας καφέ, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η γεύση του δεν ταιριάζει με το εύρος των γεύσεων του αγγλικού πρωινού, που απαιτεί μια πιο ελαφριά και όχι τόσο έντονη γεύση. Ένα ποτήρι με χυμό πορτοκαλιολυ επίσης, θα ήταν εξαιρετικό συνοδευτικό για το πρωινό σας.