Oινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνη: Ετικέτες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

oinopoieio-mpoutari-santorini-etiketes-me-prostateuomeni-onomasia-proeleusis

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Η εταιρία Μπουτάρη δημιούργησε το οινοποιείο της στη Σαντορίνη, μένοντας πιστή στη φιλοσοφία που εστιάζει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κάθε περιοχής και παράγει κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), χρησιμοποιώντας εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες κρασοστάφυλων.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;

Οι πρώτες πειραματικές οινοποιήσεις έγιναν το 1985 στην παλιά κάναβα του Νομικού. Το 1987 έγινε η οινοποίηση στο Συνεταιριστικό οινοποιείο της Ένωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης και εμφιαλώνεται το πρώτο Σαντορίνη Μπουτάρη. Από το 1988 και ύστερα η παραγωγική δραστηριότητα γίνεται στο οινοποιείο της εταιρίας στο Μεγαλοχώρι. Χωρητικότητας 1.500 τόνων, οι εγκαταστάσεις του Μεγαλοχωρίου αποτελούν ένα σύγχρονο οινοποιείο εξοπλισμένο πλήρως με τα τελευταία μηχανήματα της διεθνούς τεχνολογίας οίνου.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, το αμπελουργικό τμήμα του οινοποιείου, δημιούργησε ένα πρότυπο αμπελουργικό μητρώο 4.000 στρεμμάτων από όλο το νησί, με στόχο την προμήθεια άριστης πρώτης ύλης από παραγωγούς-συνεργάτες, χρησιμοποιώντας σαν γνώμονα όλον εκείνο τον όγκο παρατηρήσεων-πληροφοριών, που μπορεί να περιέχει ένα σύγχρονο αμπελουργικό μητρώο, αποθηκευμένο σε ειδικό για την περίπτωση λογισμικό.

Επίσης μέσα στην ίδια δεκαετία και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα εκπονούνται μελέτες και πειραματικές εφαρμογές τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα της μεταποίησης έτσι ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα γνώσης πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί η φημισμένη σήμερα λευκή ποικιλία Ασύρτικο.

Το οινοποιείο αγοράζει κάθε χρόνο γύρω στους 300-600 τόνους λευκό σταφύλι Π.Ο.Π. Σαντορίνη συνεργαζόμενη με 100 περίπου αμπελουργούς. Από το σταφύλι αυτό παράγονται (σε ετήσια βάση) 5 διαφορετικά από την ίδια ποικιλία λευκά κρασιά (Σαντορίνη, Καλλίστη, Καλλίστη Reserve, Νυχτέρι και Vinsanto) ενώ παράλληλα από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της εταιρίας παράγεται το κρασί Κτήμα Σελλάδια.

Πού βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου της Σαντορίνης και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα; Τι ποικιλίες καλλιεργείτε σε αυτούς;

Απαλλαγμένη από σοβαρές ασθένειες και προσβολές της αμπέλου η Σαντορίνη, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη βιολογική γεωργία, της οποίας η εφαρμογή σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ήδη εφαρμόζεται από ορισμένους παραγωγούς και φυσικά από την ίδια τη «Μπουτάρη» στον ιδιόκτητο «Αποδεικτικό Αμπελώνα Σελλάδια» στην περιοχή Φάρος Ακρωτηρίου.

Οι ιδιόμορφες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (χαμηλές βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, υψηλή θερμοκρασία), αλλά και η ιδιαιτερότητα του ηφαιστειογενούς εδάφους (εδάφη ελαφρά, αμμώδη, φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, αποτελούμενα από λάβα, ελαφρόπετρα, σκωρία και τέφρα), εμποδίζουν την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως περονόσπορος και βοτρύτης, καθώς και την ανάπτυξη βλαβερών εντόμων όπως η ευδεμίδα και η φυλλοξήρα.

Ο Αποδεικτικός Αμπελώνας Σελλάδια δημιουργήθηκε με σκοπό την έρευνα κύρια στο πρωτογενή τομέα. Ουσιαστικά οι εργασίες που ξεκίνησαν στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας είχαν στόχο την αντικατάσταση ενός γηρασμένου αμπελώνα που βρισκόταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία με νέο ελεγμένο (από ασθένειες) αμπελουργικό υλικό ντόπιας προέλευσης.

Έτσι, ο αμπελώνας έκτασης 50 στρεμμάτων σήμερα φιλοξενεί τις τρεις βασικές λευκές ποικιλίες του νησιού, το Aθήρι, το Aηδάνι και το Aσύρτικο σε ισόποση κατανομή καθώς και μία μικρής έκτασης αμπελογραφική συλλογή από ποικιλίες (Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά) που συναντώνται στο Σαντορινιό αμπελώνα. Βασική ιδιαιτερότητα και ίσως πρωτοποριακή για το νησί η ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού αμπελόφυτων εμβολιασμένων σε αμερικάνικα υποκείμενα, με σκοπό την καταγραφή της ανάπτυξης του αμπελιού στη Σαντορίνη σε περιβάλλον συνύπαρξης δύο διαφορετικών οργανισμών.

Σήμερα στον αμπελώνα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ερευνητικά εταιρικά προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, το πρώτο αφορά την στάγδην άρδευση (με νερό που αποθηκεύτηκε από τις χειμερινές βροχοπτώσεις) και το δεύτερο την ανάπτυξη ενός χαμηλού συστήματος γραμμικής υποστύλωσης των πρέμνων.

Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου της Σαντορίνης; Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά;

Σαντορίνη Μπουτάρη: Είναι Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Παράγεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Είναι οίνος λευκός ξηρός με χαρακτηριστικό ποικιλιακό άρωμα όπου κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή. Στο στόμα είναι ελαφρά λιπαρό και ζεστό, με μεγάλης διάρκειας επίγευση.

Καλλίστη: Είναι Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Παράγεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και είναι οίνος λευκός ξηρός με πλούσιο πολύπλοκο άρωμα λευκών λουλουδιών και ώριμης μπανάνας. Στο στόμα είναι νευρώδες λόγω της οξύτητάς του, με καλή ισορροπία, δομή και μακριά επίγευση.

Καλλίστη Reserve: Είναι Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Παράγεται και παλαιώνει για μικρό χρονικό διάστημα σε δρύινα φρέσκα βαρέλια εισαγωγής από τη Γαλλία. Είναι οίνος λευκός ξηρός με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πλούσιο πολύπλοκο άρωμα ξύλου, καβουρντισμένων φουντουκιών, καπνού και βανίλιας.

Νυχτέρι: Είναι Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Παράγεται από σταφύλια προχωρημένης ωρίμανσης σε ανοξείδωτες δεξαμενές (στο αρχικό διάστημα ζύμωσης) και δρύινα Γαλλικά βαρέλια στο επόμενο στάδιο. Είναι οίνος λευκός ξηρός υψηλόβαθμος (έως και 15% Vol) με δυνατό ποικιλιακό άρωμα και πλούσια ζεστή δομημένη γεύση.

Vinsanto Boutari: Είναι Π.Ο.Π. Σαντορίνη. Παράγεται από σταφύλια προχωρημένης ωρίμανσης, τα οποία απλώνονται σε δίχτυα κάτω από τον ήλιο για δέκα περίπου ημέρες. Παράγεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ωριμάζει για τρία τουλάχιστον χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Είναι οίνος λευκός γλυκός με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και χρυσές καφετιές ανταύγειες. Έχει πολύπλοκο άρωμα όπου κυριαρχεί ο χαρακτήρας της παλαίωσης. Σταφίδες, μέλι και μπαχαρικά στο στόμα ισορροπεί με τέλεια οξύτητα και ισχυρή επίγευση.

Κτήμα Σελλάδια: Είναι λευκός τοπικός αιγαιοπελαγίτικος οίνος (ΠΓΕ). Παράγεται από σταφύλια του ιδιόκτητου κτήματος της εταιρίας με πλούσια συμμετοχή και των άλλων δύο γνωστών ποικιλιών Αθήρι και Αηδάνι. Είναι οίνος λευκός ξηρός με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πλούσιο πολύπλοκο άρωμα, Επικρατούν αρώματα εσπεριδοειδών με επίμονη αρωματική επίγευση λουλουδιών.

Αμπελιαστός: Είναι ερυθρός γλυκύς τοπικός αιγαιοπελαγίτικος (ΠΓΕ). Χρώμα κόκκινο κεραμιδί με έντονες καφετιές ανταύγειες, που μαρτυρούν την μακροχρόνια παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Επίσης το έντονο και πολύπλοκο άρωμα παλαίωσης φανερώνει την ηλικία του. Κυριαρχούν γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, κανέλας, σοκολάτας. Γευστικά πλούσιο και παχύ με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τραχύτητας των τανινών της Μανδηλαριάς και γλυκάδας των ζαχάρων του. Ένα κρασί με χαρακτήρα και με έντονη μακριά αρωματική επίγευση.

Ποιο είναι το ύψος της παραγωγής σας, ως εταιρία Μπουτάρη;

Η εταιρία Μπουτάρη συνολικά παράγει 500.000 9λιτρα κιβώτια.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών σας;

Ποιότητα, όπως την αντιλαμβανόμαστε στην εταιρία Μπουτάρη, σημαίνει πιστή τήρηση των κανόνων που θεσπίζονται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία και φυσικά, δημιουργία προϊόντων που θα ικανοποιήσουν τον τελικό καταναλωτή.

Στην προσπάθεια μας να επιτύχουμε την συνεχή βελτίωση της ποιότητας, την εκτίμηση του αποτελέσματος με αντικειμενικούς δείκτες, την απόκτηση ενός ισχυρού εργαλείου πρόληψης και την αύξηση της παραγωγικότητας, εφαρμόζει (από το 1993) Σύστημα Ποιότητας σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς προτύπου ISO9001 πιστοποποιημένο από τον ΕΛΟΤ.

Παράλληλα, η παραγωγική διαδικασία είναι πιστοποιημένη με το πρότυπο IFS (International Food Standard), το οποίο επικεντρώνεται στην εφαρμογή συστήματος HACCP με στόχο την εξασφάλιση του καταναλωτή όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος.

Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον παγκόσμιο καταναλωτή κρασιά εγγυημένης ποιότητας που καλύπτουν όλο το εύρος γεύσεων και προτιμήσεων σε άριστη σχέση ποιότητας – τιμής και να προάγουμε το ποιοτικό Ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Να επιλέγει αξιολογώντας τα προϊόντα σε σχέση ποιότητας – τιμής. Επίσης να ενημερώνεται για την εταιρία που το παράγει, την ιστορία της και τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας της.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Ως εταιρία έχουμε αποδείξει ότι η υψηλή τιμή δεν συνεπάγεται την υψηλή ποιότητα ενός προϊόντος. Εξαιρετικά κρασιά όπως η Νάουσα και το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά σε πολύ λογικές τιμές.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Λαυράκι στο φούρνο με πουρέ φάβας και ζουλιέν λαχανικών με Σαντορίνη Μπουτάρη σοδειάς 2011.

Πληροφορίες: www.boutari.gr .