Δυο «πεντανόστιμα» βιβλία από τις Εκδόσεις Πατάκη

mpaxarika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τα «Ερωτικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας» της Μαρίας Εκμεκτσίογλου και «Η καλύτερη πίτσα του κόσμου» του Gabriele Bonci έρχονται από τις Εκδόσεις Πατάκη να μας ανοίξουν νέους ορίζοντες στον κόσμο της μαγειρικής.

Η πολίτικη κουζίνα φημίζεται για τα μπαχαρικά της και ποια καλύτερη να μας μιλήσει γι’ αυτά από την Μαρία Εκμεκτσίογλου. Όπως αναφέρει και η ίδια, «τα µπαχαρικά είναι ο πλούτος στη ζωή και στην τροφή µας. Είναι το µαγικό ραβδάκι κάθε µάγειρα και κάθε µαγείρισσας, που µπορεί να µετατρέψει ένα απλό πιάτο σε µια πανδαισία γεύσης και µαγείας, µε αρώµατα αισθησιακά, ακόµα κι αφροδισιακά. Λίγοι κόκκοι κλεισµένοι σε ένα τοσοδούλι µπουκαλάκι που, έτσι και απελευθερωθούν, κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους, όπως κάθε πολύτιµο αγαθό που τοποθετείται σε µικρή συσκευασία. Κι ας µην ξεχνάµε ότι ο δρόµος για την καρδιά περνάει από το στοµάχι». Μέσα από το βιβλίο της «Ερωτικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας», θα μπείτε στον κόσμο αυτών των μπαχαρικών και πώς αξιοποιούνται σε αυτή την αγαπημένη και πικάντικη κουζίνα.

Όσοι αγαπούν περισσότερο την ιταλική κουζίνα και την πίτσα, σίγουρα θα έχουν ακούσει για τον «Μιχαήλ-Άγγελο της ζύμης» όπως συχνά αναφέρεται, τον Gabriele Bonci. Στο νέο βιβλίο «Η καλύτερη πίτσα του κόσμου» που κυκλοφορεί, θα βρείτε συνταγές και μυστικά από τον «βασιλιά» της Ρώμης, μεταφρασμένες από την Τιτίνα Σπερελάκη, στις οποίες ο ειδήμων  μοιράζεται μαζί μας βήμα βήμα όλη του την εμπειρία και τη γνώση –και κυρίως το πάθος του– γι’ αυτό το ταπεινό κάποτε φαγητό, που λατρεύουμε δικαίως όλοι. Από το 2003, όταν ο Gabriele άνοιξε το μαγαζί του στη Ρώμη, η ιστορία της πίτσας πέρασε σε μια νέα εποχή.

Η επανάστασή του πηγάζει από τη σχεδόν μανιακή προσήλωση με την οποία επιλέγει τις πρώτες ύλες, από τη συνεχή και καθημερινή του τριβή με τις ζύμες και το φούσκωμά τους, από την περιέργεια με την οποία εξερευνά τις κουζίνες όλου του κόσμου. Δίπλα στις κλασικές συνταγές με ντομάτα, μοτσαρέλα ή προσούτο, μας προτείνει συνδυασμούς απολαυστικούς και αναπάντεχους: ψητό χοιρινό, καρπάτσιο μπακαλιάρου, πράσινες ντομάτες, μάνγκο, ροδάκινα στη σχάρα, ραδίκια, τηγανητό χταπόδι, γλυκόριζα ή χουρμάδες…

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Η Μαρία Εκµεκτσίογλου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας µεγάλος έρωτας και ένας γάµος την κράτησαν στη Θεσσαλονίκη για 15 χρόνια. Μετά τον χωρισµό της επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζει µε τους τρεις γιους της, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Okan γαστρονοµία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ µαζί µε τους γιους της των εστιατορίων Maria’s στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι µέλος της Chaîne des Rôtisseurs, του Συλλόγου Γαστρονοµίας Τουρκίας, του διοικητικού συµβουλίου του συλλόγου «Χαµένες Γεύσεις του Αιγαίου» και του Chef Club Ελλάδας. Κάνει τηλεοπτικές εκποµπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει 6 βιβλία της και στις δύο χώρες.

Ο Γκαμπριέλε Μπόντσι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1977 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σεφ σ’ ένα διάσημο εστιατόριο της πόλης. Η στροφή γίνεται το 2003, όταν αποφασίζει ν’ ανοίξει μια μικρή πιτσαρία στο κέντρο της Ρώμης, πίσω από το Βατικανό, όπου προτείνει την προσωπική του και πολύ πρωτότυπη εκδοχή πίτσας. Η επιτυχία είναι άμεση και το 2009 τον οδηγεί σε συνεργασία με την εκπομπή της RAI1 «Λα Πρόβα ντελ Κουόκο», επισφραγίζοντας έτσι τη φήμη του ως του πιο διάσημου «πιτσαϊόλο» του πλανήτη.

Info
www.pataki.gr