Τα ΒορΟινά κατεβαίνουν Αθήνα για 15η φορά

boroina
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Έφτασε και πάλι η ώρα για την ετήσια επίσκεψη των κορυφαίων οινοποιών του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα στην Αθήνα.

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, το ξενοδοχείο Grande Bretagne, στην Πλατεία Συντάγματος θα μυρίσει… κρασί, αφού θα πραγματοποιηθεί η γνωστή και ιδιαίτερα δημοφιλής εκδήλωση γευστικής δοκιμής της ένωσης οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες και καταναλωτές.

Στα τραπέζια των οινοποιών της εκδήλωσης, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε όλον τον πλούτο της Βόρειας Ελλάδας από τα αμπελοτόπια απ’ όπου προέρχονται μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ποικιλίες της χώρας, γηγενείς και διεθνείς. Οίνοι και αποστάγματα που αποτέλεσαν πρότυπα, δημιούργησαν στυλ και καθόρισαν την πορεία του ελληνικού οίνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οίνοι λευκοί, orange, ροζέ, ερυθροί, αφρώδεις, ημιαφρώδεις, ξηροί, ημίξηροι, γλυκείς αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα, διπλής απόσταξης και παλαιωμένα.

Ακόμη, θα γνωρίσετε τη δυναμική όλων των μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» από τα 25 συνολικά τραπέζια των οινοποιείων στα ΒορΟινά, δοκιμάζοντας νέες ετικέτες, πειραματικά κρασιά, φρέσκα και παλαιών εσοδειών, του τρύγου του 2018 αλλά και όσα από τις προηγούμενες χρονιές έχουν μόλις κυκλοφορήσει.

Παράλληλα με «Τα ΒορΟινά» την Κυριακή 3/2 θα πραγματοποιηθούν:

  • 11:45-14:00 - Masterclass με τον Γιάννη Καρακάση MW «Terroir και τυπικότητα στο Cabernet Sauvignon της Βόρειας Ελλάδας».
  • 12:00-17:00 – «Αισθησιακά αφρώδη, σαγηνευτικά γλυκά»!   Γευστική δοκιμή εκλεκτών αφρωδών και γλυκών Οίνων Βορείου Ελλάδος.
  • 17:30-19:30 Διαγωνισμός «τυφλής γευσιγνωσίας» μονοποικιλιακών οίνων με αντιπροσωπευτικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.  Θα ακολουθήσει βράβευση!

Τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που συμμετέχουν στα ΒορΟινά είναι:
Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου

  • Tsantali – Αμπελώνας Ραψάνης
  • Κτήμα Κατσαρού – Κρανιά Ολύμπου
  • Kitrvs Winery – Πύδνα Πιερίας
  • Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
  • Κατώγι Αβέρωφ – Μέτσοβο
  • Κτήμα Γκλίναβος – Μοναστήρι Ζίτσας
  • Zoinos Wines – Ζίτσα

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών

  • Κτήμα Βογιατζή – Βελβεντό Κοζάνης
  • Κτήμα Δύο Φίλοι – Σιάτιστα Κοζάνης
  • Κτήμα Στεργίου – Μεταμόρφωση Καστοριάς
  • Κτήμα Άλφα – Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιον

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας

  • Έλινος - Οικογένεια Ταραλά – Φυτειά
  • Μπουτάρη – Στενήμαχος
  • Κτήμα Φουντή – Νέα Στράντζα
  • Κυρ-Γιάννη – Γιανακοχώρι
  • Βαένι Νάουσα – Επισκοπή

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας

  • Κτήμα Χατζηβαρύτη – Φιλυριά
  • Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
  • Οινοποιείο Κεχρής – Καλοχώρι
  • Κτήμα Ανέστη Μπαμπτζιμόπουλου – Όσσα Λαγκαδά
  • Κτήμα Γεροβασιλείου – Επανομή

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής

  • Tsantali – Αμπελώνας Αγίου Παύλου
  • Κτήμα Πόρτο Καρράς – Πόρτο Καρράς, Σιθωνία
  • Tsantali – Αμπελώνας Αγίου Όρους (Μετόχι Χρωμίτσας)
  • Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους – Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου
  • Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη – Αρναία

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

  • Κτήμα Βιβλία Χώρα – Κοκκινοχώρι Καβάλας
  • Κτήμα Τέχνη Οίνου – Μικροχώρι Δράμας
  • Κτήμα Παυλίδη – Κοκκινόγεια Δράμας

Για το επόμενο διάστημα, από 23 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου η Αθήνα θα κινείται σε ρυθμούς ΒορΟινών καλωσορίζοντας τους οινοποιούς της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και θα απολαμβάνει μαζί τους τα κορυφαία κρασιά και αποστάγματα από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν «Τα ΒορΟινά» μας περιμένουν:

  • Τετάρτη 23/1: Masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW: «Τόπος ή τρόπος; Μία άσκηση πάνω στον αμπελώνα και το στυλ των κορυφαίων οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας», στις 18:45 στο WSPC.
  • Πέμπτη 24 Ιανουαρίου: Street Food & Wine, στις 19:00 στο Str.Eaters.
  • Πέμπτη 31 Ιανουαρίου: Finger food από τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση και wine open bar, στις 19:30 στο Fuga (Casa Jaguar)
  • Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου: Cooking class “Wine Party” με την σεφ Ντίνα Νικολάου, στις 19:00 στο Yoleni’s Flagship store
  • Σάββατο 2 Φεβρουαρίου: ΒορΟινά Pairing & Sharing Cooking Class στις 12:30 στο School of Gastronomy - Δειπνοσοφιστήριον

Μαζί με τους οινοποιούς της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στα ΒορΟινά φέτος συμμετέχουν ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» με γευστική δοκιμή βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων από τον 18ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. και ο εκπαιδευτικός οργανισμός WSPC.

Σημειώστε την ημερομηνία και κάντε κράτηση από σήμερα!

Info
ΒορΟινά
Ξενοδοχείο Grande Bretagne, πλατεία Συντάγματος
Κυριακή 3/2 12:00-15:00 για επαγγελματίες (είσοδος δωρεάν με προεγγραφή) και 15:00-20:00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος 8€-με προεγγραφή 5€) , www.facebook.com/voroina