Prosopa: Βλέποντας τα τρένα να περνούν...
Ελάχιστα απομακρυσμένο από την πολύβουη πιάτσα στο Γκάζι, με τα λογιών-λογιών εστιατόρια και bar, τα Prosopa στέκονται ακριβώς μπροστά από τις γραμμές του τρένου επί της Κωνσταντινουπόλεως, στην περιοχή του Ρουφ και ατενίζουν τα τρένα να περνούν.
Ελάχιστα απομακρυσμένο από την πολύβουη πιάτσα στο Γκάζι, με τα λογιών-λογιών εστιατόρια και bar, τα Prosopa στέκονται ακριβώς μπροστά από τις γραμμές του τρένου επί της Κωνσταντινουπόλεως, στην περιοχή του Ρουφ και ατενίζουν τα τρένα να περνούν.
Ο χώρος είναι υπέροχα προσεγμένος, απλός, μοντέρνος, με έντονα τα στοιχεία του βιομηχανικού ντεκόρ, εμφανείς σωλήνες κατά μήκος του τοίχου, σιδερένιες λεπτομέρειες και πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Μόλις έκατσα στο τραπέζι, το μάτι μου έπεσε στο πρωτότυπο και πλακατζίδικο αλατοπίπερο. Δύο πορσελάνινα «κεσεδάκια», έμοιαζαν σαν ανοιγμένα κονσερβοκούτια.
Φυλλομετρώντας το μενού ομολογώ, πως το βρήκα λαχταριστό. Τέλεια δομημένο σε ενότητες (σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, γλυκά, κρασιά, αναψυκτικά), συνδύαζε πρωτότυπα διαφορετικές γεύσεις, ενώ εγώ ονειρευόμουν διαβάζοντας, μέχρι να καταλήξω στην τελική μου παραγγελία.
Η αλήθεια είναι ότι τα ήθελα όλα, αλλά αρκέστηκα με τους φίλους να μοιραστούμε αρκετές γεύσεις. Για το ξεκίνημα διαλέξαμε μια δροσερή σαλάτα με φινόκιο και λαχανικά, πολύ ζουμερή και νόστιμη, με τη σος να την καλύπτει ιδανικά.
Συνεχίσαμε με πουγκιά προσούτο και κρέμα τυριού, φρέσκα ραβιόλια γεμισμένα με μανιτάρια και σος τρούφας. Έφτασε όμως, κερασμένη από το μαγαζί και μια μερίδα με μοσχαρίσια σουβλάκια - μινιατούρες με σος. Αρκετά νόστιμα ενώ, η κίνηση από μόνη της, σε κερδίζει αμέσως.
Από κυρίως, δοκιμάσαμε ψαρονέφρι με ανθότυρο και σος λεμονιού, φιλετάκια κοτόπουλου στη σχάρα με ρύζι basmati, ταλιατέλες με μπρόκολο και μπέικον και ψαρονέφρι με μουστάρδα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ήταν όλα πεντανόστιμα, αλλά στη σος λεμονιού είχε πέσει λίγο παραπάνω το αλάτι και η γεύση του ήταν πιο έντονη από όσο θα ήθελα.
Κατά τα άλλα, ευχαριστηθήκαμε πολύ καλό κρέας, ωραίο ψήσιμο στο ψαρονέφρι, σωστό βράσιμο στις ταλιατέλες και λαχταριστά καραμελιζέ κρεμμυδάκια.
Στο επιδόρπιο, αν και υπήρξαμε φειδωλοί στην παραγγελία και πήραμε μόνο ένα banofee και ένα τιραμισού, στο τραπέζι έφτασαν -εκτός από αυτά- ένα παγωτό με ψημένο καταϊφι και χαλβά και μια πανακότα. Δεν χρειάζεται να πω ότι τα γλυκά ήταν νοστιμότατα. Το banoffe ήταν ωραία δεμένο και πρωτότυπο, με λίγο τυρί στην κρέμα του, η πανακότα ήταν πανάλαφρη και δεν σε βάραινε καθόλου, ενώ το παγωτό καϊμάκι με το κανταΐφι ταίριαζαν υπέροχα. Το τιραμισού ήταν αρκετά νόστιμο, αλλά στο κλασικό πλαίσιο.
Εν κατακλείδι… Οι παραφωνίες σχεδόν άφαντες και η νοστιμιά διάχυτη σε όλα τα πιάτα. Για το σέρβις, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι ήταν πολύ ευγενικό και προσεκτικό ενώ, η πληθωρικότητα και η απροσποίητη γενναιοδωρία του μαγαζιού δεν μπορούν παρά να τοποθετήσουν τα Prosopa -απόλυτα δικαιολογημένα- ανάμεσα στις top 10 προτιμήσεις μας για νόστιμο φαγητό με άποψη.
Πληροφορίες: Prosopa, Κωνσταντινουπόλεως 4 και Μεγάλου Βασιλείου 52, Ρουφ, 210 3413433, τιμή 23-28 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






