Vintage Wine Bar & Bistro: επισκεφτήκαμε ένα από τα μεγαλύτερα wine bistro του κόσμου

vintage
ΤΡΙΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Στον αριθμό 66 της Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας, το κρασί έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν αστειεύεται, αφού το Vintage Wine Bar & Bistro αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα wine bistro, σύμφωνα με τις ετικέτες των οίνων που σερβίρονται σε ποτήρι. Εμείς το μάθαμε από πρώτο χέρι.

Κατεβαίνοντας στο σταθμό στο Μοναστηράκι και ανεβαίνοντας την Μητροπόλεως, παίρνει κανείς μια σοβαρή γεύση από Ελλάδα: σουβλάκια, μπριζόλες, ταβέρνες, ρετσίνες, τζατζίκια, «έφτασεεε!». Αν ανεβείτε λίγο παραπάνω, το κλίμα αλλάζει κάπου εκεί στον αριθμό 66, στο ιστορικό κτίριο του Χυτήρογλου. Εκεί σας περιμένει όλος ο κόσμος του κρασιού, τακτοποιημένος σε ένα πολύ προσεγμένο και φροντισμένο περιβάλλον, όπου το κρασί και καθετί που το αφορά σε «περικυκλώνει».

Φελλοί γεμίζουν γυάλινα μπολ ως διακοσμητικά, πολυέλαιοι κρέμονται από το ταβάνι με μπουκάλια κρασιού και φυσικά παντού στα ράφια, στο ξύλινο μπαρ και στο κελάρι από το οποίο μας χωρίζει μια γυάλινη πόρτα, βρίσκονται αμέτρητα μπουκάλια, το καθένα με το δικό του άρωμα και ιστορία. Όλα αυτά σε έναν φινετσάτο χώρο σε στυλ μπιστρό, με αχνό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, όπου το μάρμαρο και το ξύλο επικρατούν και συνδυάζονται με δερμάτινους καναπέδες, σε μια «ζεστή» ατμόσφαιρα λιτής πολυτέλειας, με την τζαζ να «παιχνιδίζει» στο background. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, αποκαλύπτεται και ένα ακόμη επίπεδο του Vintage Wine Bar & Bistro, όπου ένα τεράστιο ξύλινο τραπέζι-κορμός δέντρου κομμένος στη μέση κυριαρχεί στον χώρο, το οποίο ενδείκνυται για τη φιλοξενία εταιρικών εκδηλώσεων, business lunch, ιδιωτικών επετείων, κάποιας οργανωμένης γευσιγνωσίας κρασιού κ.ο.κ. –αν και το Vintage Wine Bar & Bistro δεν ακολουθεί την τάση της εποχής και διοργανώνει σπάνια τέτοιου είδους γευσιγνωσίες, που είναι πάντα ιδιαίτερες.

Πίσω από όλη αυτή την κατάσταση, που από την πρώτη ματιά προδίδει πάθος και αγάπη, βρίσκεται ένα ζευγάρι, η Ίζα και ο Πάνος Κυριαζής, οι οποίοι έπειτα από πολλά χρόνια στα Ιωάννινα ως εστιάτορες, άλλαξαν βάση και αποφάσισαν ότι θα μεταδώσουν στον κόσμο του κέντρου την αγάπη τους για το κρασί, όπως την αισθάνονται οι ίδιοι. Γι’ αυτό και τα τελευταία 4,5 χρόνια που έχει ανοίξει τις πόρτες του το Vintage Wine Bar & Bistro, δεν σερβίρει ούτε κοκτέιλ, ούτε καφέ, ούτε άλλα αποστάγματα. Μόνο κρασί, το οποίο έχει τον πρώτο ρόλο. Και τον δεύτερο. Και τον τρίτο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που έχει κερδίσει διάκριση από το Tripadvisor, ενώ το επισκέπτονται και πολλοί λάτρεις του κρασιού από το εξωτερικό, κυρίως το καλοκαίρι, οι οποίοι καταφτάνουν συστημένοι και έτοιμοι να γευτούν και να κάνουν τις αγορές τους.

Στα ράφια του και στο κελάρι του βρίσκονται πάνω από 1000 ετικέτες, από τις οποίες σχεδόν οι 800 σερβίρονται και σε ποτήρι, με τις περίπου μισές να έρχονται από Ελλάδα και τις υπόλοιπες από 20 χώρες, με περισσότερη έμφαση στη Γαλλία. Το κρασί στο ποτήρι, από το πιο ακριβό μέχρι το πιο φθηνό, το σερβίρουν χωρίς να ανοίξουν το μπουκάλι, με Coravin το οποίο επιτρέπει την εισαγωγή ευγενούς αερίου (αργόν) αντί οξυγόνου στο κρασί, με αποτέλεσμα να μην οξειδώνεται. Κι έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να απολαύσετε στο ποτήρι σας τα περισσότερα κρασιά, με κόστος από 6 ευρώ έως… 1100 το ποτήρι (η αλήθεια είναι ότι ένα Petrus του 2002 θα σας κοστίσει λίγο παραπάνω).

Εμείς γεμίσαμε το ποτήρι μας με ένα υπέροχο Ασύρτικο Vriniotis Sur Lies 2015 με έντονο άρωμα εξωτικών φρούτων και ρίξαμε μια ματιά στον κατάλογο –ναι, υπάρχει μενού με ζεστά και κρύα πιάτα, για όσους θέλουν να συνδυάσουν κρασί με φαγητό- όπου τα πιάτα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ταιριάξουν με πολλά κρασιά. Η λογική, μάλιστα, του Vintage Wine Bar & Bistro είναι τα πιάτα να σερβίρονται στη μέση, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής από πολλές γεύσεις, σε ένα πιο παρεΐστικο κλίμα.

Τα τυριά και τα αλλαντικά, που κάνουν καλή παρέα με το κρασί, έχουν μεγάλη ποικιλία, με τουλάχιστον 30 διαφορετικά είδη, με τυριά από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και να φτιάξετε το δικό σας πλατό, αν και σας προειδοποιούμε ότι η επιλογή θα είναι δύσκολη. Εμείς δοκιμάσαμε το βουτυράτο Πεκορίνο με υπέροχο άρωμα τρούφας, το Μπλε ’61 που αποτελεί ένα μοναδικό μπλε τυρί, κρεμώδες και πολύ φρουτώδες, τη γυλωμένη Μανούρα Σίφνου με την οξύτητα και τον φρουτώδη χαρακτήρα της να ισορροπούν και το κρεμώδες και βουτυράτο Ossau-Iraty από την περιοχή των Βάσκων, που έβγαζε γήινες νότες από ξηρούς καρπούς και μανιτάρια. Το highlight του πλατό ήταν η μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ που συνδυαζόταν υπέροχα με τα τυριά χαρίζοντάς τους τη γλυκύτητά της και την πικάντικη χροιά της απλόχερα, ενώ το άπαχο και αρωματικό βοδινό prosciutto από Κέρκυρα, όπως και τα ανάλαφρα κριτσίνα με αλεύρι ολικής και ηλιόσπορο, συμπλήρωναν το πάρτι γεύσεων. Οι επιλογές, φυσικά, δεν τελειώνουν εκεί, με τα τυριά να χωρίζονται σε κατηγορίες στον κατάλογο ανάλογα με τα αρώματα και την υφή τους για να επιλέξετε πιο εύκολα. Συν του ότι η δημιουργία πλατό μπορεί να σας έρθει πιο οικονομικά, κάνοντας τους δικούς σας συνδυασμούς, από περίπου 20 ευρώ/άτομο.

Στα ζεστά πιάτα θα βρείτε επιλογές με βάση τα λαχανικά (από σαλάτες, μέχρι ψητά λαχανικά και νουντλς από λαχανικά), πιάτα ζυμαρικών με ελληνικά τυριά που είναι και πιο πρόσφατη προσθήκη, κρέατα ωρίμανσης, πίτες και 4 πιάτα που αναδύουν θάλασσα και ποτάμι, με γαρίδες, χταπόδι, πέστροφα σε ιδιαίτερες συνταγές. Πέραν από τους vegan και τους χορτοφάγους που θα βρουν το δικό τους πιάτο στις επιλογές λαχανικών, υπάρχουν και επιλογές χωρίς γλουτένη για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Εμείς δοκιμάσαμε τα μπριζολάκια σε φρέσκια, κρεμώδη σάλτσα βαλσάμικου-μανιταριών με τριπλομαγειρεμένες πατάτες αλά Heston Blumenthal -τις πιο μπελαλίδικες αλλά και πιο νόστιμες πατάτες που έχουμε δοκιμάσει, οι οποίες πρώτα βράζονται, κόβονται, μπαίνουν στο ψυγείο, έπειτα τηγανίζονται, ξαναμπαίνουν στο ψυγείο και την επόμενη ημέρα ξανά στο τηγάνι… Η σάλτσα του πιάτου με λαχανικά, τζίντζερ, καραμελωμένα κρεμμύδια, πετιμέζι ήταν πραγματικά πλούσια σε όλες της τις πτυχές, όπως εξαιρετική με υπέροχο άρωμα φρεσκάδας ήταν και η σάλτσα στα παραδοσιακά στριφτάρια που δοκιμάσαμε. Με βάση την ντομάτα και άλλα λαχανικά, με γραβιέρα από τα Γρεβενά με τρούφα και με φρεσκοκαβουρδισμένα βιολογικά φιστίκια, το πιάτο ήταν μια τεράστια αναβάθμιση του κλασικού ζυμαρικού, χωρίς να είναι πολύπλοκο στη σύλληψη και τη γεύση του, που σημαίνει ότι στο Vintage Wine Bar & Bistro, παρ’ όλο που το κρασί πρωταγωνιστεί, τα πιάτα του δεν είναι «κομπάρσοι» απλώς για να το συνοδεύσουν. Το αναδεικνύουν.

Κι αν δεν είστε γνώστες του κρασιού, μην τρομάζετε. Το προσωπικό είναι εκεί για να σας καθοδηγήσει με βάση τις γεύσεις που σας αρέσουν, ώστε να βρείτε το κατάλληλο ποτήρι για εσάς –ή… μπουκάλι για το σπίτι, αφού πωλούνται κρασιά σε τιμές κάβας. Κι όταν το βρείτε, μην ξεχάσετε να τσουγκρίσετε στην υγειά του Πάνου και της Ίζα, που έφεραν αυτή την όμορφη οινική γωνιά στην πόλη μας.

Info
Vintage Wine Bar & Bistro
Μητροπόλεως 66-68, Αθήνα
2130296570
30-40 ευρώ/άτομο
ανοιχτό καθημερινά από 1 το μεσημέρι

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΩΛΟΣ