Επτά τρόποι που το κρασί θα αλλάξει φέτος

krasi
ΤΡΙΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το αναμενόμενο ετήσιο άρθρο της αμερικανίδας expert στο κρασί, Ellin Mc Coy, σχετικά με το μέλλον του κρασιού, έφτασε.

«Ο κόσμος του κρασιού μπορεί να αλλάξει γρηγορότερα από ό,τι νομίζετε. Το ταραχώδες, λόγω πολιτικών εξελίξεων, 2018 αντιμετώπισε εμπόλεμους εμπορικούς αγώνες, συνεχιζόμενη αστάθεια του Brexit και χαοτικά καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος. Όλα αυτά έβγαλαν νικήτριες ορισμένες περιφέρειες του κρασιού, άλλες έμειναν πίσω ενώ οι επενδυτές αφιέρωσαν πολύ χρόνο: η Fine vino υπερέβη τις μετοχές και τα ομόλογα, σύμφωνα με την Liv-Ex.

Αυτό το έτος υπόσχεται παρόμοιες αντιθέσεις, εκπλήξεις και συνέχιση μερικών από τις τάσεις του περασμένου έτους. Εάν νομίζετε ότι, ό,τι μπορούσε να βγει σε ροζέ ποτό έχει  ήδη κυκλοφορήσει, για παράδειγμα, κάνετε λάθος. Η ροζέ ξινή μπύρα πρόκειται να είναι τάση, ενώ η αγάπη για το ροζέ «χτυπάει» και αθλητικές φιγούρες όπως ο All-Star μπασκετμπολίστας, Dwyane Wade. Στο πλαίσιο του wine project που ετοίμασε με τον οινοπαραγωγό Napa Jayson Pahlmeyer κυκλοφόρησε το πρώτο του ροζέ και μάλιστα πολύ ακριβό, στην τιμή των $75.

Αναμένετε επίσης τη σύνδεση μεταξύ της τεχνολογίας και του κρασιού, καθώς νέα trading apps για το κρασί πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Επίσης θα δούμε επιτεύγματα τεχνητής νοημοσύνης, ρομπότ σε αμπελώνες και πολλά άλλα. Ακόμα, θα δούμε πιο πολλά και καλά αφρώδη κρασιά, από σχεδόν κάθε περιοχή του κρασιού στον κόσμο.

Αυτό που είναι παλιό είναι νέο
Η ανανέωση παλαιών, εγκαταλελειμμένων αμπελώνων και ο εναγκαλισμός ξεχασμένων ποικιλιών θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αδηφάγα δίψα μας για γεύσεις πέρα από τα κλασικά και μπορεί να αποκαλύψει χρήσιμους τρόπους προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος. Η Χιλή, για παράδειγμα, εργάζεται για να διασώσει αρχαίους αμπελώνες που φυτεύτηκαν από ισπανούς εξερευνητές πριν από αιώνες, καθώς και να αναστήσει τις παλιές τεχνικές οινοποίησης. Ο αγροτικός μηχανικός Max Morales, στο προσκήνιο των προσπαθειών, συμβάλλει επίσης στη δημιουργία κρασιών από αυτά. Άγνωστα μητρικά και υβριδικά σταφύλια, όπως το pais, Marquette, το petite arvine και το zibibbo είναι στο μέλλον σου.

Οι εκχυλίσεις κάνναβης βρίσκονται στο δρόμο τους
Την πρώτη φορά που δοκιμάσαμε κρασί με μαριχουάνα ήταν πριν από μια δεκαετία στο Mendocino, όπου μια χούφτα οινοποιοί (δεν μπορώ να αποκαλύψω τίποτα!) εκχύλισαν κρυφά cuvée για τον εαυτό τους και τους φίλους τους. Με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια, τον Καναδά και αλλού πέρυσι, έρχονται αναμίξεις μαριχουάνας και κρασιού. Η καναδική επενδυτική τράπεζα Canaccord Genuity LLC πρότεινε στην Business Insider ότι τα αναψυκτικά με μαριχουάνα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αγορά $600 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Constellation Brands Inc. έχει ήδη επενδύσει σε εταιρείες κάνναβης. Μεταξύ των πρώτων είναι το Rebel Coast Cannabis Sauvignon Blanc ($ 60) της Sonoma, που εκχυλίζεται με περίπου 20 μιλιγκράμ THC σε κάθε φιάλη. Νομικά δεν μπορείτε να ανακατεύετε αλκοόλ και THC, έτσι το αλκοόλ έχει αφαιρεθεί. Ως αποτέλεσμα, ένα ποτήρι αυτού του κρασιού έχει μόνο 35 θερμίδες (όχι 150 όπως το κανονικό κρασί) και πωλείται μόνο μέσω διανομής της THC California.

Η αλλαγή του κλίματος θα ωθήσει τα αμπελώνες στα όρια
Οι δροσερές περιοχές δεν είναι απαραίτητα δροσερές πια. Ορισμένα οινοποιεία, όπως αυτή της περίφημης οικογένειας Catena στην Αργεντινή, βλέπουν μια λύση στη φύτευση αμπελώνων σε πολύ υψηλότερα υψόμετρα. Άλλοι κατευθύνονται μακρύτερα προς τα βόρεια σε πιο οριακά κλίματα. Θα δείτε περισσότερα κρασιά και από τις δύο τοποθεσίες το 2019. Τα κρασιά από το Αϊντάχο (και μάλιστα και από τη Μινεσότα) είναι ελπιδοφόρα και ο διάσημος οινοπαραγωγός της κοιλάδας του Ροδανού, Louis Barruol, δημιουργεί νόστιμο pinot noir στην περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης. Ένα νέο, πολυσύχναστο οινοποιείο, το Pinard & Filles, βρίσκεται στο παγωμένο Κεμπέκ και μερικά από τα cuvée του οινοποιείου, που υποστηρίζονται από τους λάτρεις των φυσικών κρασιών, είναι τώρα διαθέσιμα στις Η.Π.Α.

Η κατανάλωση κρασιού στις αεροπορικές εταιρείες θα φτάσει σε νέα ύψη
Είστε παγιδευμένοι στη θέση σας για ώρες καθώς πετάτε στα 35.000 πόδια προς τον προορισμό σας, και πραγματικά, βλέποντας ταινίες μπορεί να κρατήσετε την προσοχή σας για πολλή ώρα. Γιατί να μην απολαύσετε μια εμπειρία κρασιού; Η παγκόσμια ιδιωτική εταιρεία jet VistaJet είναι η πρώτη που φροντίζει πλήρως το οινικό πάθος αλλά σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Η VistaJet έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της πίεσης του αέρα και της ποιότητας του αέρα στα κρασιά που σερβίρονται επί του σκάφους και επιλέγονται ανάλογα. Το νέο πρόγραμμα κρασιού περιλαμβάνει επίσης τυφλές γευστικές δοκιμές, εκλεκτές εκδρομές με κρασιά για την τέλεια παράκαμψη (όπως τρεις μέρες με τον Marchesi Antinori στα κτήματα του) και ακόμη και ένας βοηθός για να σας βοηθήσει να αγοράσετε en primeur.

Το vegan κρασί θα γίνει τάση
Η εστίαση στην υγεία και την ευεξία καθιστά το veganism μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις των καταναλωτών, καθώς οι πωλήσεις μόνο φυτικών τροφίμων αυξήθηκαν 20% στις ΗΠΑ το 2018, σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η εξελικτική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε φιλικότερους οίνους, με βασικές πληροφορίες στην ετικέτα. Το 2018, ο λιανοπωλητής της Μεγάλης Βρετανίας Majestic Wine πρόσθεσε vegan σημάνσεις για τα κρασιά (και τους χορτοφάγους) σε κάθε κρασί στην ιστοσελίδα του.

Πώς γίνεται, όμως, να μην είναι τα ζυμωθέντα σταφύλια vegan;

Πολλοί οινοποιοί χρησιμοποιούν παράγοντες διαύγασης που προέρχονται από γάλα, ασπράδια αυγών ή πρωτεΐνες ζώων και ιχθύων για να απομακρύνουν βαριές τανίνες από τα κόκκινα και να δίνουν σαφή λευκά κρασιά. Αν και απομακρύνονται στο τελικό προϊόν, η προσωρινή παρουσία τους καθιστά τα κρασιά nonvegan. Οι vegan οίνοι αντικαθιστούν αυτούς τις ουσίες με πηλό ή με βάση το κάρβουνο εναλλακτικές λύσεις.

Το Sake μπαίνει στη σκηνή
Όταν ο chef de cave της Dom Pérignon λέει ότι το επόμενο έργο του είναι να κάνει σάκε στην Ιαπωνία, γνωρίζετε ότι η μεγάλη αλλαγή έρχεται. Ο Richard Geoffroy, ο οποίος πέρασε 28 χρόνια ως οινοποιός της DP, αποχώρησε στα τέλη του 2018 και εργάζεται σε μια κοινοπραξία με την sake brewery Masuizumi που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Τα εκλεπτυσμένα, premium παραδείγματα σάκε έχουν μόλις αρχίσει να είναι τα αγαπημένα των sommeliers σε μη ιαπωνικά εστιατόρια, όπου εμφανίζονται σε γευσιγνωσία μενού και λίστα κρασιών ως εναλλακτικές λύσεις στο κρασί. Και σαν να υπογραμμίσουμε τη σημασία που έχει η εμφάνιση του ποτού, η εταιρία γυαλιού Riedel εισήγαγε ένα νέο ποτήρι Junmai την περασμένη άνοιξη, σχεδιασμένο για αυτή την κατηγορία πολύ περίπλοκων σάκε

Η αγορά μπουκαλιού πάει στα πολυτελή, στην υψηλή τεχνολογία, άμεσα
Η αγορά κρασιού μπορεί να συνεπάγεται κάτι παραπάνω από το να αρπάξετε ένα μπουκάλι στο τοπικό σας κατάστημα. Το Vivino είναι ένας τρόπος να σαρώσετε ένα μπουκάλι που απολαμβάνετε σε ένα εστιατόριο, να το αγοράσετε και να κανονίσετε να παραδοθεί στο σπίτι σας, όλα μέσα σε ένα λεπτό. Οι αυτοματοποιημένες μηχανές πώλησης ποτών θα είναι σίγουρα μέρος του μέλλοντός σας, ειδικά για κρασιά σε κουτάκια και, όπως στο κλαμπ φαγητού Mama Lion στο Λος Άντζελες, για μερίδες σαμπάνιας 187ml. Στο Harrods του Λονδίνου, τα πολυτελή Fine Wines και Spirits Rooms προσφέρουν την ευκαιρία να μυρίσετε διάφορα αρώματα σε ένα τραπέζι αρωμάτων και ένα διαδραστικό info play. Περιμένετε, επίσης, περισσότερους τρόπους από ποτέ για να πάρετε στα χέρια σας σπάνια μπουκάλια. Ο γνωστός λιανοπωλητής του Λονδίνου, Berry Bros. & Rudd, ξεκίνησε τις υπηρεσίες του στις ΗΠΑ, δίνοντας στους Αμερικανούς πελάτες την ευκαιρία να αγοράσουν κρασιά άλλων πελατών μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών BBX. Εκτός από την ευκαιρία να αγοράσετε, αποκλειστικά κρασιά, προσφέρει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και εξειδικευμένες εκδρομές κρασιού.

Φυσικά, εξακολουθώ να έχω πολλά ερωτήματα: Θα συνθέσουν πραγματικά συνθετικά κρασιά - χημικά πανομοιότυπες εκδοχές μεγάλων ονομάτων; Θα περπατήσουν γκάτζετ όπως τα νέα προφυλακτικά κρασιού που γλιστρούν πάνω από το λαιμό των ανοιγμένων μπουκαλιών πραγματικά «προστατεύουν το pinot» σας, καθώς το προϊόν υπόσχεται; Θα αναφέρω αυτές τις ιστορίες και πολλά άλλα το 2019.

Πηγή: www.krasiagr.com