Ποια κρασιά έχουν τις περισσότερες τανίνες και πώς να τα ξεχωρίσετε;

krasi-tanines
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του krasiagr.com λύνουν τις απορίες μας για τις τανίνες στα κρασιά.

Όλα τα κρασιά έχουν τανίνες, οι οποίες είναι φυσικές πολυφαινόλες. Υπάρχουν,επίσης, πολλά τρόφιμα που έχουν τανίνες, όπως μούρα, φασόλια, σοκολάτα, τσάι κ.λπ. Οι τανίνες στο κρασί απορροφώνται από τις φλούδες των σταφυλιών, τους μίσχους και τους σπόρους (και μια μικρή ποσότητα μπορεί να απορροφηθεί από τα δρύινα βαρέλια).

Οι τανίνες δεν είναι κάτι που δοκιμάζετε, αλλά είναι κάτι που αισθάνεστε και αποτελούν σημαντικό μέρος της δομής ενός κρασιού (ένα κρασί με πολλές τανίνες μπορεί να έχει πικρή γεύση). Οι τανίνες δημιουργούν αυτή την αίσθηση του τσιμπήματος/μουδιάσματος στα μάγουλά και στο μπροστινό μέρος των ούλων και μπορεί να κάνει ένα κρασί να μοιάζει ξηρό. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, είναι παρόμοιο με την αίσθηση που προκαλείται στο στόμα όταν πίνει κανείς ισχυρό μαύρο τσάι (το οποίο έχει επίσης τανίνες). Αλλά οι τανίνες μπορούν επίσης να είναι βελούδινες και εύπλαστες.

Δεν θα μάθετε πόσο τανικό είναι ένα κρασί απλά κοιτάζοντας το. Πρέπει να το δοκιμάσετε. Ένας γενικός κανόνας, όμως, είναι ότι τα ερυθρά κρασιά τείνουν να έχουν περισσότερες τανίνες από τα λευκά κρασιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κόκκινα κρασιά περνούν από διαβροχή, μια διαδικασία που οι φλούδες των σταφυλιών έρχονται σε επαφή με τον χυμό για να εξαχθεί χρώμα και τανίνες -όπως ένα ισχυρό φλιτζάνι τσάι- ενώ τα λευκά κρασιά έχουν περιορισμένες ή καθόλου τανίνες επειδή ο χυμός συνήθως διαχωρίζεται από τις φλούδες των σταφυλιών και τους σπόρους σύντομα αφού τα σταφύλια πιεστούν.

Πολλές αποφάσεις οινοποίησης μπορούν να επηρεάσουν το πόσο τανικό είναι ένα κρασί, ξεκινώντας από την ποικιλία σταφυλιών (ορισμένες ποικιλίες έχουν περισσότερες τανίνες από άλλες). Οι συνθήκες συγκομιδής, η θερμοκρασία και η διάρκεια των ζυμώσεων και των διαβροχών και άλλες επιλογές οινοποίησης θα επηρεάσουν επίσης το πόσο τανικός θα είναι ένας οίνος. Οι οινοποιοί μπορούν ακόμη να προσθέσουν τανίνες αν αισθάνονται ότι ένα κρασί στερείται δομής.

Τα κρασιά που τείνουν να είναι πιο τανικά είναι μεγάλα, πυκνά κόκκινα όπως το Nebbiolo, το Ξινόμαυρο, το Syrah το Cabernet κ.ά.

Πηγή: www.krasiagr.com