Η chef του Dirty Ginger μαγειρεύει για το click@Life

i-chef-tou-dirty-ginger-mageireuei-gia-to-clicklife

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η chef του εστιατορίου Dirty Ginger στο Γκάζι, Έφη Γιαλούση έφτιαξε αποκλειστικά για το click@Life, νόστιμα και πικάντικα ινδικά πιτάκια.

Σομόζες – Πικάντικα ινδικά πιτάκια

Υλικά για περίπου 45 κομμάτια

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

1 κύβο knorr

1 φλιτζάνι του τσαγιού αρακά

4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού τουρμερίκ (κουρκουμά)

1 ξυλάκι κανέλας

6-7 κόκκους κάρδαμο

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο ξερό

1 κουταλιά της σούπας κάρυ σε σκόνη

1 κουταλιά της σούπας κύμινο τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας γκαράμ μασάλα

1 κουταλιά της σούπας τσίλι τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας πάπρικα καυτερή

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

1 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό

1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Λίγο χλιαρό νερό

Αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ως εξής: χτυπάτε στο μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα, το ελαιόλαδο με το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, ρίχνοντας λίγο χλιαρό νερό, μέχρις ότου αποκτήσετε μία ζύμη ομοιογενή. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μεταξύ, σε μία κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε για 3-4 λεπτά. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, σοτάρετε όλα μαζί τα μπαχαρικά για να «καούν» και να ελευθερώσουν το άρωμά τους και τα προσθέτετε στο μείγμα του κιμά. Αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε τον κύβο διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, καθώς και τα δύο φλιτζάνια νερό και αφήνετε τη γέμιση να βράσει μέχρι να ψηθεί ο κιμάς. Προσθέτετε τον αρακά και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Διαλύετε το κορν φλαόυρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στη γέμιση. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε με τον πλάστη ένα φύλλο ζύμης και κόβετε λωρίδες πλάτους 7 εκ. και μήκους 30 εκ. Βάζετε από λίγη γέμιση κατά μήκος κάθε λωρίδας και κλείνετε τις πίτες σχηματίζοντας μισοφέγγαρα. Τηγανίζετε τις σομόζες σε άφθονο ζεστό λάδι και τις σερβίρετε ζεστές.

Σύντομο βιογραφικό της chef Έφης Γιαλούση

Η Έφη Γιαλούση αφού πήρε το απολυτήριό της από το Λύκειο Λέσβου, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Monash University της Μελβούρνης, στο τμήμα Κοινωνιολογίας- Ανθρωπολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως διευθύνουσα σύμβουλος της ξενοδοχειακής μονάδας πολυτελείας Lauriet στη Βαριά Μυτιλήνης και στη συνέχεια, ως διευθύντρια δημοσίων σχέσεων και υπεύθυνη τροφοδοσίας στην οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας φρέσκων λαχανικών Portion Power Pty. Ltd, στη Μελβούρνη.

Σπούδασε επίσης, τουριστικά και food & beverage στο Alpine Center στην Αθήνα και από το 1989 μέχρι σήμερα εργάζεται ως επιχειρηματίας και chef στα εστιατόρια Gloglo’s στο Κολωνάκι, Οινοπάθεια στο Χαλάνδρι, Ginger bar restaurant, Μulti Ginger και στο ζαχαροπλαστείο Pavlova.

Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας, παρακολουθεί σεμινάρια γαστρονομίας για κρασί και ποτό και μαθήματα μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, αρθρογραφεί ως δημοσιογράφος γεύσης και κρασιού σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει επιμεληθεί τουριστικούς οδηγούς της Λήμνου και της Λέσβου και διοργανώνει γευστικές δοκιμές κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς Οίνου.

Dirty Ginger

Τριπτολέμου 46 & Περσεφόνης, Γκάζι, 210 3423809,www.dirtyginger.gr.

Chef Έφη Γιαλούση