Έξι μοσχομυριστές επιλογές για την Καθαρά Δευτέρα

kathara-deutera-orektika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ποιος θα κάτσει σπίτι όταν σε κάθε γωνιά της Αθήνας σερβίρεται λαχταριστή ταραμοσαλάτα, τραγανή λαγάνα και λιγουρευτά θαλασσινά; Ξεχωρίζουμε έξι μέρη για καθαροδευτεριάτικο φαγητό και κλείνουμε τραπέζι.

Λεύκες, Γαλάτσι
Μην εκπλαγείτε αν βρεθείτε τέτοια μέρα στις Λεύκες να δοκιμάζετε μπρουσκέτα θαλασσινών πάνω σε λευκό ταραμά και άλλα τέτοια ανάλογα πιάτα. Οι Λεύκες είναι ένα εστιατόριο με δημιουργική ελληνική, μεσογειακή κουζίνα, με «αδελφάκι» στη Σαντορίνη, αλλά και στη… Νέα Υόρκη. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά αποζημειώνουν τα περιποιημένα πιάτα του και ο χώρος με την υπέροχη αυλή που όταν ο καιρός το επιτρέπει, είναι μια όαση για φαγητό στο Γαλάτσι. Info: Λ. Γαλατσίου 100, 210 2924458.

Κήπος της Τρώων, Πετράλωνα
Επάνω στην πολυσύχναστη Τρώων, θα βρείτε μια πολύ προσεγμένη νέο-ταβέρνα, σε έναν φροντισμένο χώρο με γλαστράκια, πέτρινους τοίχους, λουλούδια και την ψευδαίσθηση πράσινου που έχει διαμορφώσει με τα φυτά του. Το μενού του ξεφεύγει πάντα από τα καθιερωμένα της κλασικής ταβερνο-κατάστασης, με πιο ιδιαίτερα πιάτα και με προσωπικό άκρως ευγενικό και εξυπηρετικό. Info: Τρώων 37, 213 030 3578.

Κληματαριά, Ψυρρή
Για πιο παραδοσιακές καταστάσεις, η Κληματαριά με 92 χρόνια ιστορίας, είναι η ταβέρνα που θα απολαύσετε την ταραμοσαλάτα σας, τα θαλασσινά σας, τη λαγάνα σας σε έναν όμορφο και ζεστό χώρο, στην πλατεία Θεάτρου. Εκεί θα αφεθείτε στη γλύκα του καλού βαρελίσιου κρασιού, στην τέρψη της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και στα ακούσματα αξιόλογων μουσικών σχημάτων, για να περάσετε μια υπέροχη, παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα. Info: Πλατεία Θεάτρου 2, Ψυρρή, 210 3216629.

Αθηναϊκόν, κέντρο
Άλλο ένα εστιατόριο με μεγάλη ιστορία που μετρά χρόνια από το 1932, το Αθηναϊκόν σας υποδέχεται στα δύο κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, είτε στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους σερβίροντας τους γνωστούς παραδοσιακούς μεζέδες του, είτε στη Μητροπόλεως λίγο πριν την εκκλησία της Μητρόπολης, με ανανεωμένο περιβάλλον και πολλές καινούργιες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε. Επιλέξτε το αγαπημένο σας και ετοιμαστείτε για χταποδάκι ψητό, γαρίδες τηγανητές με λαδολέμονο, φρέσκο γεμιστό καλαμάρι και μπόλικη ταραμοσαλάτα. Info: Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, 210 3838485, 210 3835905, Μητροπόλεως 34, 210 3252688, 210 3251598.

Μαυρομάτης, Αγία Παρασκευή
Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Μαυρομάτης» θα ζήσετε την κλασική εμπειρία ταβέρνας, με τις συνηθισμένες γεύσεις σε καλές τιμές, με τη διαφορά ότι εδώ το πιάτο σας θα είναι γευστικό, αρωματικό και λιγουρευτό. Καλαμαράκια, χταπόδι, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, όλα τα παραδοσιακά και πολλά ακόμη σας περιμένουν στο μενού του, κι αν ο καιρός είναι καλός, η πανέμορφη αυλή με πρωταγωνίστρια μια τεράστια μουριά προσφέρει την «αγκαλιά» της στα περισσότερα τραπέζια. Info: Επτανήσου 4, Αγία Παρασκευή, 210 6399102, 210 6014048.

The Parliament, NJV Athens Plaza
Για περισσότερη πολυτέλεια, γιορτάστε την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας στο μοναδικό εστιατόριο The Parliament και στο Plaza Café του NJV Athens Plaza. Επιλέξτε ανάμεσα σε παραδοσιακές ελληνικές σαρακοστιανές γεύσεις, όπως ταραμοσαλάτα, γαρίδες σωτέ με ούζο και πιπεριά Φλωρίνης, μυδοπίλαφο με μάραθο και γαριδομακαρονάδα με τομάτα και βασιλικό, χταποδάκι μαριναρισμένο με φρέσκια τομάτα και κρεμμυδάκι, σουπιά σχάρας, φάβα Σαντορίνης, καλαμαράκι με πέστο ρόκας και πολλά άλλα, σε ένα μενού με την υπογραφή του σεφ Νίκου Γιαννόπουλου. Info: Σύνταγμα (ξενοδοχείο NJV Athens Plaza), 210 3352400.