Ψητά κρέατα και κρασί: πώς τα συνδυάζουμε σωστά;

krasi-kreas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Πριν στρωθείτε μπροστά στις πιατέλες της Τσικνοπέμπτης σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το χρηστικό ανάγνωσμα για τους φανατικούς κρεατοφάγους, με τις συμβουλές της χημικού-οινολόγου, Μαρίας Νέτσικα, του wineplus.gr.

Η σκέψη και μόνο του κρέατος στη σχάρα, μας πηγαίνει κατευθείαν στα ερυθρά κρασιά. Θέλουμε λαμπερά κρασιά με πολύ και ώριμο φρούτο, ελαφρώς πικάντικα και μια ευχάριστη υποψία οξύτητας. Κρασιά χυμώδη, χωρίς πολλές τανίνες και υψηλή αλκοόλη που θα εντείνουν τη σχετικά στεγνή αίσθηση του ψητού κρέατος.

Ιδανικές περιπτώσεις τα φρέσκα κρασιά του Αγιωργίτικου και του Merlot. Έχουν αρκετό φρούτο για να συνδιαλλαγούν με τη μαρινάδα, τις σάλτσες, τη μουστάρδα, την κέτσαπ και ό,τι άλλο συνοδεύει το κρέας μας. Από τις ξένες επιλογές, αντίστοιχα θα συμπεριφερθούν τα ελαφριά Côtes du Rhône και τα αστέρια του ιταλικού βορρά: Barbera, Dolcetto, Valpolicella.

Το Cabernet Sauvignon είναι ένα καλό κρασί για τα ψητά κρέατα; Παρότι εδώ οι απόψεις διίστανται, με τους πολέμιους να το θεωρούν πολύ τανικό για τα ψητά κρέατα, προσωπικά πιστεύω πως τα φρέσκα και φρουτώδη Cabernet, που οινοποιούνται με προσοχή για να έχουν μαλακές τανίνες, είναι άψογα δίπλα στο ψητό μοσχάρι και τα αρνίσια παϊδάκια.

Πολύ καλή πάντως επιλογή αποδεικνύονται, ιδίως αν τα κρέατα είναι μαλακά και ελαφριά (π.χ. χοιρινό) και τα πλούσια λευκά κρασιά που έχουν περάσει λίγο ή πολύ από δρύινο βαρέλι. Εξαιρετικές προτάσεις τα κρασιά του Chardonnay και του Ασύρτικου, που είναι αρκετά αρωματικά για να ανταπεξέλθουν στην… επίθεση του καπνού.

Πηγή: www.wineplus.gr