10 τρόποι να απολαύσετε τις φράουλες στην εποχή τους

10-tropoi-na-apolausete-tis-fraoules-stin-epoxi-tous

ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Μικρή, κατακόκκινη, αρωματική, γλυκιά και νόστιμη. Η φράουλα έχει την τιμητική της αυτόν τον καιρό. Πάγκοι μαναβικής και προθήκες καταστημάτων στολίζονται σιγά σιγά με τον μικρό αυτό καρπό με το γοητευτικό χρώμα. Πώς μπορούμε να τις απολαύσουμε όμως με 10 διαφορετικούς τρόπους;

Οι φράουλες, είτε ωμές σαν απολαυστικό φρούτο, είτε σε συνδυασμούς και παραλλαγές γλυκών, είναι το καλύτερο επιδόρπιο για όλες τις ώρες της μέρας.

Μπορούν να γίνουν παγωτό ή smoothie, μπορούν να δώσουν χρώμα και γεύση σε κρέμες ή να αποτελέσουν τη βάση για παχύρρευστες και μυρωδάτες σάλτσες. Περιορισμός δεν υπάρχει. Φαντασία και απλά υλικά χρειάζονται, για να «σερβίρουμε» ποικιλοτρόπως τις φράουλες και να γλυκάνουμε για λίγο την καθημερινότητά μας.

Το click@Life σας προτείνει δέκα γλυκούς τρόπους για να απολαύσετε τον μικρό αρωματικό αυτό καρπό. Η προετοιμασία και η εκτέλεση είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη σε όλες τις παρακάτω προτάσεις.

Margarita… φράουλα

Κλασική αξία, διαχρονική γεύση, η Margarita με γεύση φράουλα παραμένει σταθερά, το αγαπημένο καλοκαιρινό κοκτέιλ πολλών. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού συνδυάζει άρωμα, χρώμα και απίστευτη γεύση. Για την παρασκευή της θα χρειαστείτε: 1 κούπα φρέσκιες φράουλες, 6 κουταλιές της σούπας τεκίλα, θρυμματισμένο πάγο και ¼ του φλιτζανιού σιρόπι.

Fondue σοκολάτας

Πρόκειται για το απόλυτο επιδόρπιο των απανταχού chocoholics. Για να το ετοιμάσετε θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και ½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο. Αφού ρίξετε τα υλικά σας σε κατσαρόλα μεγάλου μεγέθους, ζεσταίνετε το μίγμα σε μεσαίας έντασης φωτιά και μετά από λίγα λεπτά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντάς το καλά. Στη συνέχεια, προσθέτετε περίπου 350 γρ. σοκολάτας και ξαναβάζετε το μίγμα στη φωτιά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές παχύρευστο μίγμα, χωρίς όμως να βράσει και να κολλήσει. Το αφήνετε για λίγο να κρυώσει και το μεταφέρετε στο τυπικό δοχείο fondue. Δίπλα έχετε κόψει σε κομματάκια φρέσκιες φράουλες τις οποίες στη συνέχεια, θα μπορείτε να βουτάτε μέσα στην υγρή σοκολάτα και να απολαμβάνετε χωρίς όρια.

Smoothie… berry-nana

Μη αλκοολούχο και ασύγκριτα φρουτένιο, δροσερό και απολαυστικό ρόφημα, το smoothie με φράουλα και μπανάνα σίγουρα θα ξετρελάνει εσάς, αλλά και τους μικρότερους. Η προετοιμασία του είναι ιδιαίτερα απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακατέψετε καλά στο μπλέντερ 1 ώριμη μπανάνα, 1 κούπα φράουλες, ½ κούπα γιαούρτι, ¾ του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι και 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι μαζί με λίγο πάγο. Σερβίρεται παγωμένο…

Βινεγκρέτ… φράουλας

Απλή, γρήγορη, γευστική και αρωματική, η βινεγκρέτ φράουλας προσδίδει άρωμα και χρώμα στο τραπέζι και τα πιάτα μας. Για την προετοιμασία της θα χρειαστείτε: 1 φλιτζάνι φράουλες, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας λάδι, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και τα βάζετε για λίγο στο ψυγείο.

Φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα

Βουτήξτε περίπου 400 γρ φράουλες σε 240 ml λιωμένη σοκολάτα. Πάνω στο σκεύος που θα τις τοποθετήσετε, απλώστε λαδόκολλα -για να μην κολλήσει η σοκολάτα- και βάλτε τις για λίγη ώρα στο ψυγείο.

Σάλτσα με αβοκάντο και φράουλα

Μπορεί να ακούγεται αταίριαστος ο συγκεκριμένος συνδυασμός, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Για τη μυρωδάτη αυτή σάλτσα θα χρειαστείτε: 1 κούπα ψιλοκομμένες φράουλες, ¼ της κούπας αβοκάντο ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, 2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο, ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα lime, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό lime, 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές και ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και χρησιμοποιείστε τη σάλτσα αμέσως, για να συνοδεύσετε το ψητό σας ή τα nachos σας.

Φράουλες με σαντιγί

Τι πιο απλό αλλά και πιο δροσιστικό και γευστικό από ένα μπολ γεμάτο φρέσκιες φράουλες σερβιρισμένες με μεγάλα «φουντούκια» σαντιγί. Για να φτιάξετε τη σαντιγί σας χτυπήστε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Όταν γίνει αρκετά αέρινη, σερβίρετέ την επάνω από τις φράουλές σας.

Παγωτό φράουλα

Σε ένα blender ανακατέψτε 3 φλιτζάνια φράουλες και χυμό από ½ λεμόνι. Προσθέστε 1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και μία βανίλια. Προσθέστε ακόμα 400ml συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μίγμα. Στη συνέχεια βάλτε και τις φράουλες και αφήστε το στην κατάψυξη μέχρι να στερεοποιηθεί. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε και τις φράουλες από το μπλέντερ ώστε να βγει ένα ομογενοποιημένο αποτέλεσμα.

Πράσινη σαλάτα με φράουλες

Και για μια λίγο πιο αλμυρή εκδοχή, ετοιμάστε μια πράσινη σαλάτα με φράουλες. Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, οι φράουλες είναι ένα ιδανικό συστατικό για να προσθέσετε στις σαλάτες σας. Επάνω σε μια πλούσια πράσινη σαλάτα με σπανάκι και ρόκα, θα προσδώσουν εκτός από έξτρα χρώμα, ένα υπέροχο άρωμα και εξαιρετική δροσιστική γεύση. Ταιριάζει δε, ιδανικά με το κατσικίσιο τυρί. Ανακατέψτε λοιπόν, σε μια σαλατιέρα, τα πράσινα λαχανικά που αγαπάτε, κόψτε τις κόκκινες φράουλες στη μέση, τρίψτε με το χέρι σας το κατσικίσιο τυρί από πάνω ώστε να διαλυθεί και περιχύστε τη σαλάτα σας με ένα dressing που θα ετοιμάσετε με 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Γιαουρτοζελέ με φράουλες

Διαλύστε σε 2 ποτήρια νερό, 2 φακελάκια ζελέ φράουλας. Προσθέστε δύο κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό και ανακατέψετε καλά για να μην υπάρχουν σβώλοι. Ρίξτε το σε μια φόρμα του κέικ και βάλτε το για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα ψιλοκομμένες φράουλες έτσι ώστε να μην βυθιστούν όλες στον πάτο και αφήστε να κρυώσει καλά στο ψυγείο. Όταν ετοιμαστεί, αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα. Αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά επιδόρπια, μπορείτε να προσθέσετε κι επιπλέον ζάχαρη.