Σύντομα το κρασί θα είναι... υπο-αλλεργικό

suntoma-to-krasi-tha-einai-upo-allergiko

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μπορεί η αλλεργία στο κρασί να μην είναι κάτι που ακούμε κάθε μέρα, είναι όμως, μια υπαρκτή κατάσταση για περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί η αλλεργία στο κρασί να μην είναι κάτι που ακούμε κάθε μέρα, είναι όμως, μια υπαρκτή κατάσταση για περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όχι, για πολύ ακόμα καθώς, σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι ερευνητές φαίνεται να έχουν πλησιάσει στη λύση για ένα κρασί που θα μπορούν να το πιουν όλοι.

Η αλλεργία στο κρασί αφορά στο 8% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει συμπτώματα παρόμοια με κάθε άλλη αλλεργία: πονοκέφαλος, μπούκωμα στην μύτη, ακόμη και εξανθήματα. Το 1% υποφέρει όχι λόγω του ίδιου του κρασιού, αλλά λόγω των συντηρητικών που προσθέτουν σε αυτό οι οινοπαραγωγοί.

Η αιτία των αλλεργικών συμπτωμάτων του υπόλοιπου 7%, όμως, παραμένει ένα μυστήριο. Οι υποψίες πέφτουν στις γλυκοπρωτεΐνες, ένα είδος πρωτεΐνης επικαλυμμένης με σάκχαρα που αναπτύσσεται κατά της διάρκεια ζύμωσης του κρασιού. Τη θεωρία αυτή υποστηρίζει μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Proteome Research.

Οι ερευνητές μελετώντας ένα ιταλικό κρασί τύπου chardonnay, ανακάλυψαν 28 γλυκοπρωτεΐνες, πολλές εκ των οποίων είχαν δομή παρόμοια με αυτή γνωστών αλλεργιογόνων ουσιών, όπως οι πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη και το λάτεξ.

Ο μοριακός βιολόγος Τζουζέπε Παλμιζάνο και οι συνεργάτες του ελπίζουν τώρα ότι μελετώντας τις γλυκοπρωτεΐνες αυτές, πολλές εκ των οποίων καταγράφονται για πρώτη φορά, θα βοηθήσουν στη δημιουργία του πρώτου κρασιού χωρίς γλυκοπρωτεΐνες, με λίγα λόγια του πρώτου υπό-αλλεργικού κρασιού.