Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

krasi-pasxa
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του krasiagr.com μας γεμίζουν το ποτήρι με το κατάλληλο κρασί για το πασχαλινό τραπέζι.

Είναι σημαντική η επιλογή του κρασιού(ών) που θα συνοδεύσουν τις πασχαλιάτικες λιχουδιές και θα συμπληρώσουν τις γεύσεις, αλλά να επισημάνουμε ότι πέρα από κάποιες βασικές αντιστοιχίες που βασίζονται στην ένταση των γεύσεων την υφή και το «βάρος» του πιάτου, η επιλογή των συνδυασμών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Πειραματιστείτε με θάρρος γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί εξαιρετικοί συνδυασμοί ανακαλύφθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Βράδυ Ανάστασης και μαγειρίτσα: Υπάρχουν τόσες συνταγές για μαγειρίτσα, όσες και οι Ελληνίδες μαμάδες, με συκωτάκια, με συκωτάκια πουλιών, χωρίς συκωτάκια, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, με άνηθο, χωρίς άνηθο, αβγολέμονο κ.λπ που είναι αδύνατο με ένα τύπο κρασιού να καλύψουμε όλες τις εκδοχές.

Ανάλογα λοιπόν με την υφή της σούπας, μπορούμε να ταιριάξουμε ένα βαρελίσιο Chardonnay στις σούπες με μανιτάρια ή κοτόπουλο, επιζητώντας μεγαλύτερης έντασης κρασί σε σούπες με συκωτάκια, άνηθο και λεμόνι, όπου θέλουμε  για ταίρι ένα κρασί με ικανοποιητική οξύτητα, κάποιο λευκό με σώμα και όγκο όπως πχ. μια Σαντορίνη βαρέλι, πηγαίνοντας ακόμα και σε ερυθρό μεσαίου σώματος Αγιωργίτικο ή ρουστίκ Ξινόμαυρο για πιο ακραίες περιπτώσεις.

Να σημειώσουμε ότι perfect match για κάποιες από αυτές τις εκδοχές μαγειρίτσας θα αποτελούσαν και άλλα κρασιά όπως Chablis, Αλσατικά  Pinot Blanc και τραγανά minerally Sauvignon όπως Pouilly Fumé ή Sancerre και ξηρά σέρι η Μαδέρα, αλλά προτιμήσαμε να μην επεκταθούμε σε επιλογές πέραν των συνόρων.

Κυριακή του Πάσχα, στρωμένοι στο πασχαλινό τραπέζι και επειδή η πολύωρη αναμονή για το ιδανικό ψήσιμο του αρνιού δεν παλεύεται ξυροσφύρι, τον ρόλο συνοδού στις σαλάτες και τους μεζέδες αναλαμβάνουν τα «ταπεινά» τσίπουρα  και ούζα και μια ποικιλία από λευκά και ροζέ κρασιά που είναι άριστοι διεκπαιρεωτές σε τέτοιου είδους αποστολές.

Το αρνί στη σούβλα θα ταιριάξει υπέροχα με ένα ερυθρό κρασί με καλή οξύτητα και τανίνες που θα αντιμετωπίσει το λίπος και τις πρωτεΐνες του, ενώ ένα αρνί που ψήθηκε στον φούρνο θα ταίριαζε καλύτερα με ένα λιγότερο επιθετικό, αλλά με καλό σώμα κρασί, όπως ένα Αγιωργίτικο. Αν το αρνί στη σούβλα έχει μαριναριστεί με spicy μπαχάρια τότε χρειάζεται ένα ερυθρό κρασί με κάπως γλυκό φρούτο, όπως χιλιανό Cabernet Sauvignon, νοτιοαφρικάνικο Pinotage ή αυστραλιανό Shiraz. Αν ο χαρακτήρας της μαρινάδας είναι λεμονάτος, βοτανικός, τότε θα χρειαστούμε ένα κρασί με ψηλότερη οξύτητα και λιγότερο φρούτο, όπως Ξινόμαυρο, Barbera, Chianti κλπ ενώ ένα τραγανό Ασύρτικο με γεμάτο σώμα όπως Νυχτέρι θα τα πάει επίσης θαυμάσια.

Αρνίσια σουβλάκια ή παιδάκια στη σχάρα κάνουν γευστικό «πάρτι» με ένα Tempanillo, νεοζηλανδέζικο Pinot Noir ή χιλιανό Cabernet Sauvignon. Ένα Chardonnay με ελαφρά επίδραση βαρελιού, κάνει απίθανο συνδυασμό με γλυκάδια ελαφρά σωταρισμένα σε βούτυρο ενώ ένα ερυθρό κρασί με χαμηλές τανίνες συνοδεύει άριστα κρεατόπιτα με αρνί.

Για μοσχαρίσιες μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλα κρεατικά που ψήνονται στη σχάρα, ένα Cabernet –μόνο του ή σε χαρμάνι- δεν θα άφηνε περιθώριο για γκρίνιες, ενώ θα πηγαίναμε σε ερυθρά μικρότερης έντασης αν τα κρεατικά μας είναι χοιρινά. Ένα rib eye ή strip loin black angus και άλλα prime cuts, δίνουν υπέροχους συνδυασμούς με μαυροτράγανο, αυστραλιανό shiraz κ.ά.

Καλό Πάσχα!

Πηγή: www.krasiagr.com