Στη Ρώμη το πρώτο στον κόσμο εστιατόριο με gelato σε κάθε πιάτο του μενού

gelato-dessai-da-geppy-sferra
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Το εστιατόριο παγωτού δημιούργησε η gelateria- caffetteria «Gelato D’Essai da Geppy Sferra».

Αγκινάρες αλά ρομάνα, τραγανές πατάτες και gelato με γεύση γλυκόριζα, κοτόπουλο με κάρυ και gelato με γεύση καρύδα,  ρολό σολομού με σπαράγγια και gelato με γεύση φράουλα. Αυτές είναι κάποιες από τις επιλογές που βρίσκονται στο μενού της gelateria «Gelato D’Essai da Geppy Sferra» η οποία το Σάββατο 13 Απριλίου εγκαινίασε στη συνοικία Centocelle της Ρώμης το πρώτο παγκοσμίως εστιατόριο με βασικό συστατικό το gelato.

facebook/ Gelato D’Essai da Geppy Sferra
Κάθε πιάτο από το μενού του εστιατορίου έχει βάση του το ιταλικό gelato
Η ιδέα του εστιατορίου βασίζεται στο σκεπτικό ότι έχοντας ως βάση το gelato μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλήρες μενού αλμυρών πιάτων που συνδυάζουν αρμονικά τη γαστρονομία με τους ιδιόρρυθμους κανόνες που χαρακτηρίζουν την παραγωγή του gelato και διατηρώντας πάντα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η γλυκιά γεύση του gelato, για παράδειγμα, ή ακόμη και η σύστασή του, συχνά θυσιάζονται όταν το gelato χρησιμοποιείται στη γαστρονομία με αποτέλεσμα να «παραποιείται» η φύση του.  Γι’ αυτό και στόχος των δημιουργών του εστιατορίου είναι να μην πειράξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του gelato αλλά να βρουν ένα τρόπο να τα κάνουν να συνυπάρξουν με τα γαστρονομικά πιάτα και την αλμυρή γεύση.

facebook/ Gelato D’Essai da Geppy Sferra

Δηλώνουν μάλιστα πως το gelato που προσφέρεται στον πάγκο της gelateria πρόκειται για το ίδιο gelato που προσφέρεται στα πιάτα της κουζίνας του chef Marco Mezzaroma, ο οποίος έχει αναλάβει το εστιατόριο παγωτού σε συνεργασία με τους παρασκευαστές gelato, Geppy Sferra και Alessio Schioppa. Το gelato για τους ίδιους μέχρι τώρα βρισκόταν σε περιορισμένη θέση κάπου ανάμεσα στο dessert και την απόλαυση, στο χωνάκι και το ζαχαροπλαστείο, και αυτό που επιχειρούν να κάνουν είναι να ανακαλύψουν νέους τρόπους στο σερβίρισμα και την κατανάλωσή του.

Gelato D’Essai da Geppy Sferra

Όπως μάλιστα εξηγεί ο οραματιστής του εγχειρήματος,  Geppy Sferra, εμπνεύστηκε την ιδέα του από ένα χωρίο στο βιβλίο «The Empress of Ice Cream» του Anthony Capella. Σε αυτό το απόσπασμα ο ζαχαροπλάστης στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου XIV προσπαθεί να φτιάξει ένα καταπληκτικό σορμπέτο φράουλας για το βασιλιά. Καθώς το ετοιμάζει αποφασίζει να βάλει λίγο μαύρο πιπέρι. «Πιπέρι; Στις φράουλες; Είσαι τρελός;» αναφωνεί ο άλλος ζαχαροπλάστης.  «Μόνο μια πρέζα. Εμπιστεύσου με» του απαντάει εκείνος.

Gelato D’Essai da Geppy Sferra
Κλασικά πιάτα, νέες  γεύσεις
«Δεν πρόκειται για τρέλα, μα για μια επιθυμία που από πάντα γαργαλούσε  τη φαντασία του κάθε μάγειρα, του κάθε ζαχαροπλάστη, του κάθε παρασκευαστή gelatο. Και τώρα πια γίνεται πραγματικότητα στο δικό μας χώρο συνδυάζοντας τα συστατικά και τις μεθόδους της παραδοσιακής (ιταλικής) κουζίνας με τις διάφορες εποχικές γεύσεις gelato που οι ίδιοι παράγουμε…» γράφει  ο Sferra στο μενού.

Gelato D’Essai da Geppy Sferra
Το μενού
Τα περισσότερα πιάτα του εστιατορίου είναι χωρίς γλουτένη και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Il Gelato e l’Orto (Το Gelato και ο λαχανόκηπος): επικεντρώνεται στα λαχανικά εποχής
  • Il Gelato e la Fattoria ((Το Gelato και η φάρμα): επικεντρώνεται στα κρεατικά
  • Il Gelato e il Mare (Το Gelato και  η θάλασσα): επικεντρώνεται στα θαλασσινά

Ολόκληρος ο κατάλογος του μενού εδώ

Ιnfo
Gelato D’Essai da Geppy Sferra
Via Tor De’ Schiavi, 295 (gelateria, caffetteria e ristorante di gelato)
Via Bardanzellu, 77 (gelateria)

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]
* Με πληροφορίες από gelatodessai.it