14 λόγοι που το Λονδίνο είναι η πιο... «νόστιμη» πόλη

14-logoi-pou-to-londino-einai-i-pio-nostimi-poli-pio-nostimi-poli

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2013

Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς το Λονδίνο, αλλά ένας βασικός που θα διαπιστώσετε όταν βρεθείτε στη βρετανική πρωτεύουσα, είναι σίγουρα, το φαγητό και το ποτό της. όσο παράξενο κι αν ακούγεται, το Λονδίνο, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, συνδυάζει γεύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη και δικαίως, θεωρείται μια από τις πιο «νόστιμες» πόλεις του κόσμου.

Το Λονδίνο είναι από τις πόλεις με τον περισσότερο τουρισμό στον κόσμο. Ωστόσο ένα από τα κρυμμένα μυστικά του, είναι η γαστρονομία του, που θα σας εκπλήξει με την ποικιλία της και την πολυεθνικότητα των πιάτων της, βγάζοντας από το κούτελο της πόλης και την ετικέτα για το πιο άνοστο φαγητό του πλανήτη... Χιλιάδες γευστικοί πολιτισμοί ενώνονται σε μία πόλη και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ας ρίξουμε λοιπόν, μια ματιά στους σημαντικότερους γαστρονομικούς λόγους, για τους οποίους το Λονδίνο θεωρείται η νοστιμότερη πόλη -σύμφωνα με το Cnn Go- και πρέπει να το επισκεφθούμε... ξανά.

… για τον καφέ που δεν είναι πια άγευστος

Υπήρχε μια εποχή που καφές στο Λονδίνο σήμαινε ένα φλιτζάνι γεμάτο με ένα απαίσιο καφέ υγρό, στο οποίο η σκόνη επέπλεε ακόμη και στην επιφάνεια. Αυτή η εποχή όμως, ανήκει πλέον στο παρελθόν και σήμερα, παρατηρείται μια έκρηξη γεύσεων. Πια στο Λονδίνο μπορείτε να βρείτε γαλλικό, πορτογαλικό, σκανδιναβικό, ιταλικό και ό,τι άλλο είδος καφέ επιθυμείτε.

… για τις μοναδικές παμπ

Ακριβώς όπως και τα μπιστρό στο Παρίσι, έτσι και οι παμπ του Λονδίνου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προσαρμοστούν στη νέα εποχή. Η καλωδιακή τηλεόραση και η φθηνή μπίρα από το σούπερ μάρκετ έχει κερδίσει τις εργατικές τάξεις, οι οποίες αποτελούσαν μέχρι πρότινος την κυρίαρχη πελατεία των παμπ. Ωστόσο υπάρχουν πολλές όμορφες παλιές παμπ που διατηρούν μια μοναδική ομορφιά. Το Mayflower στο East End είναι παλαιότερο από το ομότιτλο πλοίο που ξεκίνησε από εκεί το ταξίδι του τον 17ο αιώνα και το Windsor Castle στο Kensington έχει ένα γοητευτικό κήπο που αξίζει να περπατήσετε αν ο καιρός είναι καλός, ενώ το The Only Running Footman θα σας μεταφέρει στην αγγλική εξοχή, ακόμη και αν βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

… για το κάρυ

Έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι το σωστό κάρυ πρέπει να είναι τόσο καυτερό ώστε να επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς και να μας κάνει να ιδρώνουμε. Αυτό βέβαια, δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Στο Λονδίνο θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να γευθείτε εξαιρετικά πιάτα με κάρυ και μάλιστα, σε διάφορες εκδοχές και εντάσεις.

… για τα λουκάνικα

Στο Λονδίνο αγαπάνε πολύ τα λουκάνικα. Τα τρώνε μέσα σε σάντουιτς, μαζί με αυγά για πρωινό, με πουρέ για μεσημεριανό και με σαλάτα για δείπνο. Στο Λονδίνο θα βρείτε παντός είδους λουκάνικα όλες τις ώρες σε όλα τα μέρη της πόλης. Μέσα σε πικάντικα σάντουιτς, με σάλτσα με κρεμμύδι ή με πουρέ πατάτας, σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

… για την απόλυτη λύση στο hangover

Τηγανητά αυγά και ρολό μπέικον ή αυγά, μπέικον, λουκάνικο, ντομάτες και πατάτες ή πλούσιο τηγανητό τοστ μαζί με τσάι είναι μερικές από τις πιο δραστικές λύσεις ενάντια στο δυνατό hangover και μπορείτε να τις βρείτε παντού στο Λονδίνο. Ένα από τα καλύτερα μέρη που αγαπά το τηγάνι και είναι βάλσαμο ενάντια στον πονοκέφαλο από το ποτό, είναι το Regency, το οποίο εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων.

… για το καλύτερο κρέας

Όσο ανθεί η βρετανική κουζίνα, το κρέας θα παραμένει ο βασιλιάς της. Οι λάτρεις του κρέατος έχουν πολλές επιλογές, με τις μπριζόλες να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα κρέατος, να είναι πολύ καλά μαγειρεμένες και να σερβίρονται στην απλούστερη μορφή τους. Το κρέας δεν είναι φθηνό, αλλά σε σχέση με την πραγματική του ποιότητα, δεν θεωρείται και ιδιαίτερα ακριβό.

… για τα vegetarian πιάτα

Ακόμα όμως κι αν δεν είστε λάτρεις του κρέατος, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε ποτέ πεινασμένοι από αυτή την πόλη. Στο Λονδίνο θα βρείτε υπέροχα εστιατόρια για χορτοφάγους, με ορισμένα ινδικά να είναι από τα καλύτερα του είδους παγκοσμίως. Θα βρείτε burger από κινόα, μπιζέλι ή πράσο, αλλά και μαγιονέζα από βασιλικό που θα ανεβάσει τη γεύση σας σε άλλο επίπεδο.

… για το καλύτερο κυριακάτικο γεύμα

Αν θέλετε να φάτε το κυριακάτικο μεσημεριανό σας σε ένα μέρος με θέα στο ποτάμι ή δίπλα στο πάρκο, τότε το Λονδίνο είναι ο παράδεισός σας. Το μεσημεριανό της Κυριακής είναι ένα σημαντικό γεγονός για τις αγγλικές οικογένειες, με πρωταγωνιστή το ψητό κρέας μαζί με πατάτες φούρνου, βραστά λαχναικά, σάλτσα gravy και μια γλυκιά πουτίγκα για το τέλος.

… για τις πίτες με ψάρι

Τα τσιπς δεν είναι ο μόνος τρόπος για να συνδυάσετε το ψάρι σας στο Λονδίνο, με ένα τυπικό πιάτο fish and chips. Η ψαρόπιτα είναι μια από τις πολυτέλειες των βρετανικών ακτών και μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορα εστιατόρια στο Λονδίνο. Πώς θα σας φαινόταν μια πίτα με σολομό, καπνιστό μπακαλιάρο και με μια σωστή δόση από κρεμώδη πουρέ με τραγανή επικάλυψη; Αν σας άνοιξε η όρεξη, το Λονδίνο μπορεί εύκολα να σας την ικανοποιήσει…

… για τη σοκολάτα

Παρά την πώληση της Cadbury στην αμερικανική Kraft, η Αγγλία δεν έχασε καθόλου την αγάπη που τρέφει για τις σοκολάτες, σε όλες τις πιθανές εκδοχές της. Όταν δοκιμάσετε αγγλική σοκολάτα θα καταλάβετε γιατί οι Λονδρέζοι τη λατρεύουν τόσο πολύ. Ιδιαίτερη σπεσιαλιτέ είναι η πουτίγκα σοκολάτας.

… για το ποτό

Αν κάποιος στο Λονδίνο σας προτείνει να πάτε για ένα ποτό μετά τη δουλειά, αυτό σημαίνει « καθαρό ποτό χωρίς παρελκόμενα». Είναι αποδεκτό να παραγγείλετε μαζί με το ποτό σας κάποια συσκευασμένα σνακ -όπως τσιπς ή φιστίκια- που προσφέρονται συχνά στις παμπ, αλλά σίγουρα δεν θα δειπνήσετε…

… για το τσάι, το εθνικό ποτό

Το τσάι στην Αγγλία δεν είναι απλά ένα ακόμα ρόφημα, αλλά μια εθνική συνήθεια και ιεροτελεστία. Μπορείτε να το συνοδεύσετε μαζί με μικρά σάντουιτς, κέικ με κρέμα ή μαρμελάδα και πολλά γλυκάκια που σερβίρονται συνήθως, σε τριώροφα δισκάκια.

… για το αυθεντικό τζιν τόνικ

Στο Λονδίνο επικρατεί μια διαμάχη σχετικά με το ποιο τζιν ταιριάζει καλύτερα με ποιο τόνικ, αλλά όποιο και αν δοκιμάσετε δεν πρόκειται να απογοητευτείτε. Το 69 Colebrooke Row είναι από τα πιο ξακουστά μαγαζιά που σερβίρουν εξαιρετικό τζιν τόνικ, με δική του συνταγή…

… για τα πιο υπέροχα κοκτέιλ στον κόσμο

Το Λονδίνο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε κοκτέιλ υψηλής ποιότητας και αυτό αποδεικνύεται από το ότι το Zetter Hotel & Townhouse έχει ανακηρυχθεί στο καλύτερο νέο κοκτέιλ μπαρ του κόσμου σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μια από τις κορυφαίες του σπεσιαλιτέ είναι το Flintock, το οποίο συνδυάζει το τζιν με τη σκόνη τσαγιού και σερβίρεται σε μια φωτεινή λάμψη φωτός. Ακριβώς δηλαδή όπως θα θυμάστε τη γαστρονομική σας εξόρμηση στο Λονδίνο…