Τι πρέπει να ξέρετε όταν σερβίρετε κρασί μια ζεστή μέρα

krasi-kokkino-anoiksi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του krasiagr.com μιλούν για κρασιά και θερμοκρασία τώρα που ο υδράργυρος αρχίζει να ανεβαίνει.

Λίγα πράγματα είναι πιο δροσιστικά από ένα τέλεια παγωμένο ποτήρι κρασί μια ζεστή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή μέρα. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το σερβίρετε κρασί σε τέτοιες συνθήκες δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πρώτα απ’ όλα, μην περιορίζετε τη λίστα των κρασιών σας. Φυσικά, τα λευκά κρασιά και τα ροζέ είναι καλοκαιρινές επιλογές, αλλά δεν είναι τα μόνα κρασιά που μπορείτε να απολαύσετε όταν έχει ζέστη. Στην πραγματικότητα, ένα δροσερό κόκκινο κρασί είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Στις μεσογειακές χώρες δεν σταματούν να πίνουν κόκκινο κρασί μόνο και μόνο επειδή αλλάζει η εποχή! Απλά επιλέγουν μια ελαφρύτερη ποικιλία όπως π.χ. το Pinot Noir.

Το ντελικάτο, αναζωογονητικό Μοσχοφίλερο είναι ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό λευκό κρασί, με τις ιδιαίτερες νότες φρούτων και τριαντάφυλλου που διαθέτει. Η Μαλαγουζιά, το Βιδιανό και το ανερχόμενο αστέρι του Ελληνικού αμπελώνα η Κυδωνίτσα μπορούν να παίξουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή σε μια ξέγνοιαστη καλοκαιρινή μέρα. πολύ περισσότερο δε όταν υπάρχουν θαλασσινές λιχουδιές που ζητάνε την συνοδεία τους. Το καλοκαίρι είναι μια θαυμάσια εποχή του χρόνου για να δοκιμάσετε λευκά blend, ειδικά όταν παράγονται από παραδοσιακά σταφύλια όπως το Ασύρτικο που το συναντάμε σε ενδιαφέροντα χαρμάνια με το Sauvignon Blanc. Φροντίστε κάθε φορά που τελειώνετε το σερβίρισμα να επιστρέφετε τη φιάλη στην σαμπανιέρα ή στο ψυγείο για να μην χάνει τη σωστή θερμοκρασία.

Το rosé είναι επίσης μια φανταστική επιλογή για το καλοκαίρι. Το rosé δεν είναι μόνο νόστιμο με νότες μούρων και λουλουδιών, αλλά όμορφο και στο ποτήρι. Οι φυσαλίδες επίσης είναι πάντα αναζωογονητικές. Ακόμα, ένα δροσερό prosecco είναι ιδανικό για ζεστό καιρό. Και αν δεν έχετε ακούσει ακόμα το "frosé", θα το μάθετε σύντομα.

Ψύχουμε ή όχι το κόκκινο κρασί;
Η σύντομη απάντηση είναι: Εξαρτάται.

Όπως τα περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με το κρασί, οι λεπτομέρειες και διαφοροποιήσεις αφθονούν. Κάθε είδος σταφυλιού παράγει κρασί με διαφορετικό σώμα και γεύση και αυτά τα στοιχεία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία σερβιρίσματος. Προσθέστε σ’ αυτό ότι η ανάπτυξη της ίδιας ποικιλίας σταφυλιών σε διαφορετικές τοποθεσίες και συνθήκες θα αλλάξει περαιτέρω το προφίλ γεύσης. Έχοντας λοιπόν μια σχεδόν ατελείωτη ποικιλία κρασιών για να διαλέξουμε από διαφορετικούς τόπους και διαφορετικούς οινοποιούς, θα χρειαστεί προσοχή για να επιλέξουμε το σωστό κρασί στη σωστή θερμοκρασία για πλήρη απόλαυση.

Ακόμα, υπάρχουν γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται όταν πρόκειται για το σερβίρισμα και την αποθήκευση του κόκκινου κρασιού. Η κατανόηση των βασικών στοιχείων θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε πότε πρέπει να σπάσουν οι κανόνες αυτοί.

Αν και η σωστή θερμοκρασία για την αποθήκευση κρασιού είναι 13°, ο γενικός κανόνας για το σερβίρισμα κόκκινων είναι ότι βρίσκονται στα καλύτερα τους σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή είναι μια εξαιρετική αρχή για να ξεκινήσετε.

Εάν ψάξετε λίγο βαθύτερα για τις συνιστώμενες θερμοκρασίες σερβιρίσματος για το κόκκινο και το λευκό κρασί, θα διαπιστώσετε ότι κάθε ποικιλία έχει τη δική της ιδανική θερμοκρασία. Στην κατηγορία των χρωμάτων υπάρχουν υποκατηγορίες που περιγράφουν το σώμα του κρασιού. Το σώμα βασίζεται στο πώς αισθάνεστε το κρασί στο στόμα σας, είτε είναι βαρύ και παχύ είτε ελαφρύ και λεπτό. Αυτή η αίσθηση, με τη σειρά της, συσχετίζεται συνήθως με την περιεκτικότητα σε αλκοόλη του κρασιού. Γενικά, διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών εμπίπτουν σε διαφορετικές κατηγορίες σώματος:

Γεμάτα κόκκινα: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει Μπορντό, Cabernet, Zinfandel, Shiraz, Μαυροτράγανο, Μανδηλάρι και κρασιά με περιεκτικότητα αλκοόλ άνω του 13,5 - 14%.
Μετρίου σώματος κόκκινα: Cabernet Franc, Grenache, Malbec, Merlot, Rioja και πολλά χαρμάνια των ποικιλιών αυτών από την Ισπανία εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι συνήθως μεταξύ 12% και 13,5%.
Ερυθρά με ελαφρύ σώμα: Barbera, Beaujolais, Chianti, και Pinot Noir είναι ελαφριά κρασιά με απαλές τανίνες, παρά το σκούρο χρώμα τους. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει κόκκινα με περιεκτικότητα αλκοόλης κάτω του 12%.

Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που ορίζει το πόσο λίγο ή πολύ μπορούμε να δροσίσουμε το κόκκινο κρασί μας, είναι οι τανίνες του κρασιού: όσο χαμηλώνει η θερμοκρασία οι τανίνες γίνονται σφιχτές και πικρές, σκεπάζοντας τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κρασιού, καταστρέφοντας έτσι την απόλαυση του.

Μόλις κατατάξετε τα ερυθρά σας σε ομάδες σύμφωνα με το σώμα τους/τανίνες/αλκοόλ, έχετε έναν νέο κανόνα που πρέπει να ακολουθήσετε: Όσο πιο γεμάτο και τανικό είναι το κρασί, τόσο πιο θερμό θα πρέπει να το σερβίρετε.

Η σωστή θερμοκρασία για γεμάτα κόκκινα είναι πραγματικά η θερμοκρασία δωματίου -υπό τον όρο ότι τα κρατάτε το σπίτι σας στους 17-18° βαθμούς όλο το χρόνο. Αν αυτό ακούγεται λίγο δροσερό σε σας, δεν είστε μόνοι. Πολλοί προτιμούν εσωτερικές θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 22°, οι οποίες θα είναι σημαντικά θερμότερες από τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να πιείτε το κρασί σας.

Το αποτέλεσμα; Ακόμα και ένα κρασί «θερμοκρασίας δωματίου» μπορεί να είναι στα καλύτερα του, λίγο πιο δροσερό από ό,τι πιστεύετε.

Γεμάτα ερυθρά: 17° έως 19°
Μετρίου σώματος ερυθρά: 15° έως 17°
Ελαφρά ερυθρά: 13° έως 15°

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλοί sommeliers συνιστούν το ελαφρύ κόκκινο να ψύχεται πριν από το σερβίρισμα. Αυτά τα κόκκινα είναι ιδανικά κατευθείαν από το κελάρι ή το ψυγείο κρασιού και καθώς σερβίρονται, θα παρατηρήσετε πώς θερμαίνονται στο ποτήρι προς το θερμότερο πάνω όριο της ιδανικής θερμοκρασίας.

Τα καλύτερα κόκκινα κρασιά για ψύξη
Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια νέα αναζωογονητική εμπειρία αν αναζητήσετε αυτές τις ποικιλίες:

Pinot noir
Chiron
Côtes du Rhone
Αγιωργίτικο (φρέσκο, χωρίς βαρέλι)
Βλάχικο
Cru Beaujolais
Fichimori

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτές τις ποικιλίες στην περιοχή σας, ψάξτε για οποιοδήποτε κόκκινο από την κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία. Η ψύξη του κρασιού αναδεικνύει τα φρούτα και τονίζει την αναζωογονητική τραγανότητα των ελαφρύτερων κρασιών. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε το κόκκινο κρασί το καλοκαίρι.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση λοιπόν, το κόκκινο κρασί σερβίρεται καλύτερα λίγο δροσερό. Αν δεν έχετε χρόνο να ψύξετε το κρασί σας προτού το σερβίρετε, μην πανικοβληθείτε. Βάλτε το στο ψυγείο για 15-30 λεπτά πριν το σερβίρετε ή βυθίστε το σε λουτρό παγωμένου νερού για 5-10 λεπτά αν μπορείτε. Δεν χρειάζεται να παγώσετε πολύ το κρασί σας. γιατί έτσι θα χάσει τις λεπτότερες αρωματικές νότες του.

 Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει κανένας σωστός ή λάθος τρόπος να απολαύσετε το κόκκινο κρασί σας. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν το κρασί τους να ψύχεται και άλλοι πιο ζεστό. Αρχίζοντας με μια σωστή κατανόηση των βέλτιστων πρακτικών για την ψύξη του κόκκινου κρασιού θα σας βοηθήσει να ξέρετε ακριβώς γιατί πρέπει να σερβίρετε το δικό σας σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, αλλά μόνο ο πειραματισμός και η εμπειρία θα σας δείξουν αυτό που πραγματικά σας αρέσει. Ευτυχώς, πίνοντας το κρασί σας σε διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό έργο!

Μόλις καταλάβετε την αγαπημένη σας θερμοκρασία για το σερβίρισμα διαφόρων κόκκινων φιαλών, θα έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στο ψυγείο κρασιού σας για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε πάντα το σωστό ποσό ψύξης για το κρασί σας προτού να σερβίρετε.

Βεβαιωθείτε ότι τα ποτήρια σας είναι καθαρά και δεν είναι ακόμα ζεστά από το πλύσιμο, σερβίρετε και απολαύστε το. Στην υγειά σας!

Πηγή: www.krasiagr.com