Η Σάμος πήρε το Χρυσό

samos-anthemis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΙΟΥ 2019

Τα εκλεκτά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, Samos Anthemis (εσοδείας 2013) και Samos Nectar (2012) κέρδισαν Χρυσό Βραβείο στον διεθνούς κύρους διαγωνισμό, Concours Mondial de Bruxelles.

Για άλλη μια χρονιά, ο διεθνής διαγωνισμός κρασιού Concours Mondial de Bruxelles, ο οποίος διατηρεί αυστηρά κριτήρια και πραγματοποιεί επί 26 συναπτά έτη δοκιμές ελέγχου ποιότητας των βραβευμένων οίνων, με στόχο να αναδειχθούν εκείνα που πραγματικά αποτελούν τις καλύτερες επιλογές διεθνώς, πραγματοποιήθηκε και φέτος, αναδεικνύοντας τα καλύτερα κρασιά.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι, οινολόγοι, σομελιέ και γευσιγνώστες από κάθε γωνιά του πλανήτη δοκίμασαν και αξιολόγησαν 9.150 διαφορετικούς οίνους από 46 χώρες, δίνοντας τη δική τους εκτίμηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παλιωμένα γλυκά κρασιά ΕΟΣ Σάμου κατάφεραν να κερδίσουν 2 χρυσά βραβεία για την αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους.

Συγκεκριμένα, χρυσό πήραν το Samos Nectar 2012, το γνωστό λιαστό του Συνεταιρισμού, παλαίωσης 6 ετών, με τον μοναδικό χαρακτήρα του λιαστού Άσπρου Μοσχάτου και το Samos Anthemis 2013, το υπέροχα παλαιωμένο επί 5 έτη, με τη μοναδική πολυπλοκότητα και την εξαιρετική ισορροπία. Και τα δύο αυτά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, βέβαια, δεν βραβεύονται πρώτη φορά, αφού έχουν στο παλμαρέ πλήθος διεθνών διακρίσεων.

Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, το Samos Anthemis (εσοδείας 2013) βγάζει αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ με φόντο κακάο και σοκολάτα, που συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ. Ταιριάζει ιδανικά με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Το Samos Nectar (2012) είναι ίσως το πιο ιστορικό κρασί του ΕΟΣ Σάμου κι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Τα αρώματά του είναι σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών και ταιριάζει με πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά, «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια με σοκολάτα, καραμέλα ή καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με  έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό),  ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.