Σπίτι neat eat & cafe: σαν στο... υπέροχο «Σπίτι» σας
Σας αρέσουν οι μοντέρνοι χώροι; Αγαπάτε τις μεσογειακές γεύσεις; Δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια; Καλώς ήρθατε στο Σπίτι (σας)…
Επί της οδού Καποδιστρίου στο ύψος της Φιλοθέης, άνοιξε πριν ένα ακριβώς χρόνο το Σπίτι Neat eat & café. Παρά την αρχική πρόθεση, για τη δημιουργία ενός εστιατορίου «της γειτονιάς», τίμιο απέναντι στους πελάτες του, η φήμη του συγκεκριμένου χώρου ξέφυγε πολύ από τα όρια της γειτονιάς της Φιλοθέης. Και έφτασε πολύ μακριά. Τόσο που πλέον δύσκολα βρίσκεις τραπέζι σε ώρες «αιχμής».
Η ιδιοκτησία ανήκει στον αρχιτέκτονα Αναστάση Σοτοβίκη και φέρει το ιδιαίτερο προσωπικό του στιλ, ενώ ο ίδιος είναι συνιδιοκτήτης του εστιατορίου μαζί με τον Λουκά Παπασπύρου, τον Δημήτρη Κοτζαμάνη και τον Ζίρο Τζανικιάν.
Ο ίδιος ο Σοτοβίκης μαζί με την ομάδα του anastasis SOTOVIKIS + B και την Κωνσταντινία Μπάτζιου, επιμελήθηκαν την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του εστιατορίου. Και έκαναν θαύματα... Ο χώρος αρχικά απέξω, δε σε προϊδεάζει ότι μπορεί να φιλοξενεί ένα εξαιρετικό εστιατόριο. Αντίθετα, θυμίζει ένα καλοφτιαγμένο σπίτι και μάλιστα, υπέροχο.
Το εσωτερικό του, με τις μεγάλες τζαμαρίες, τους κατάλευκους τοίχους, τις ξύλινες διακοσμητικές λεπτομέρειες, τους άνετους καναπέδες στο βάθος της αίθουσας και τον πανέμορφο κηπάκο με τις χαρακτηριστικές ελιές και το γυάλινο δάπεδο, έχει τη δομή ενός πραγματικού σπιτιού και σε χαλαρώνει, πετυχαίνοντας τον στόχο του: να σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομά του.
Η κουζίνα του είναι ανοιχτή και πεντακάθαρη. Βρίσκεται στον μπροστά χώρο του μαγαζιού μαζί με την μπάρα για ποτό ή καφέ. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ένα prive δωμάτιο, με ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, εξαιρετικό για φιλικές μαζώξεις και γιορτές.
Η κάρτα στο Σπίτι δεν είναι υπερβολική, διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή κι έχει τις επιλογές που θα περιμέναμε σε έναν κατάλογο μεσογειακής κουζίνας, με μερικές πρωτότυπες κι εξόχως γευστικές παρεμβάσεις. Πληθώρα επιλογών για pizza και ζυμαρικά, εξαιρετικά κρεατικά και αρκετά ψαρικά σας θα σας βάλουν δύσκολα.
Εμείς προτιμήσαμε να ανοίξουμε το γεύμα μας με μια υπέροχη σαλάτα με σταμναγκάθι σωτέ, ντοματίνια και ξερή μυζήθρα τριμμένη σε μεγαλούτσικα κομμάτια από πάνω (7€). Δοκιμάστε τη και με σκόρδο, σκίζει! Το ριγγατόνι με σάλτσα ντομάτας, καυτερή πιπεριά και αλλαντικό γκουαντσιάλε ήταν νόστιμο, με εξαιρετικά βρασμένα ζυμαρικά και ήπια καυτερή σπιρτάδα (προσωπικά θα μου άρεσε ακόμα πιο καυτερό) (8€).
Η μοσχαρίσια ταλιάτα (14€) συνοδεύεται, ανάλογα με την όρεξή σας, με πατάτες τηγανητές, βραστά λαχανικά ή φρέσκια σαλάτα και είναι ανεπανάληπτη. Καλύτερα επιλέξτε τη ψημένη medium, ώστε να κρατάει τη νοστιμιά και την τρυφερή της υφή. Το αξιοσημείωτο όμως, ήταν στο κοτόπουλο. Ακόμα κι ένα απλό κλασικό φιλέτο κοτόπουλο, μεταμορφώθηκε κι έφτιαξε ένα υπέροχο πιάτο μαζι με λίγη σαλάτα λάχανο-μήλο και μια υπέροχη σος με γιαούρτι και μουστάρδα (9€).
Το αποκορύφωμα όμως, της μοντέρνας λογικής που κυριαρχεί στην κουζίνα στο Σπίτι είναι τα επιδόρπια. Όλα τα γλυκά, μελετημένα ένα κι ένα, έχουν τον δικό τους μοναδικό τόνο. Αν αγαπάτε τις τυρένιες γεύσεις μαζί με μέλι, τότε η πανακότα με ξυνομυζήθρα, μέλι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι θα σας καλύψει πλήρως, με τα αρώματά της να συνδυάζονται άψογα (6€), ενώ ακόμα και το μωσαϊκό (4€) είναι ιδιαίτερο, μαστιχωτό, ιδανικά γλυκό και σερβιρισμένο σε μια πληθωρική μερίδα.
Οι επιλογές των ετικετών είναι περιορισμένες αλλά επαρκείς και προσεγμένες για τους φίλους του κρασιού και οι τιμές τους αρκετά φιλικές (11-32€). Αξίζει όμως, να ξεκινήσετε το γεύμα σας με ένα από τα cocktails του μαγαζιού, όπως το Chili Cucumber Collins με gin, αγγούρι, καυτερή πιπεριά και χυμό λεμόνι (8€) ή το Basil Honey Daiquiri με μαύρο ρούμι, θυμαρίσιο μέλι, βασιλικό και μοσχολέμονο (10€).
Πληροφορίες: Σπίτι neat eat & café, Λεωφόρος Καποδιστρίου 42, Φιλοθέη, 210 6850950, www.spiti.co , 18-24€.
Βάλια Κανελλοπούλου






