Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα ζυμαρικών

pos-na-epileksete-to-katallilo-sxima-zumarikon

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Συνδυάζοντας την κάθε σάλτσα σας με το κατάλληλο σχήμα ζυμαρικών, μπορείτε να κάντε πραγματικά τη διαφορά στη γεύση του πιάτου σας. Ποιος το φανταζόταν…

Υπάρχουν αρκετά είδη ζυμαρικών για να κάνετε την καλύτερη επιλογή και οι γαστρονομικές πιθανότητες που απλώνονται μπροστά σας είναι περισσότερες απ’ όσες νομίζετε…

Οι Ιταλοί είναι μακαρονάδες και δεν το κρύβουν. Για αυτό άλλωστε, έχουν δημιουργήσει και μια μεγάλη ποικιλία από ζυμαρικά, που με τη σωστή χρήση και τους κατάλληλους συνδυασμούς γεύσεων, μπορούν να απογειώσουν ένα πιάτο. Ποια είναι όμως, τα 11 γνωστότερα είδη ζυμαρικών και με ποια σάλτσα αναδεικνύεται το καθένα από αυτά;

Πένες

Οι πένες –ριγέ ή όχι- με τις λοξά κομμένες άκρες τους, φυλακίζουν εξαιρετικά την εκάστοτε σάλτσα στο εσωτερικό τους και την απελευθερώνουν στο στόμα σας. Είναι ιδανικές για ελαφρύτερες και πιο υγρές κάπως σάλτσες, με βάση κυρίως την ντομάτα.

Ριγκατόνι

Το μακρόστενο αυτό, κυλινδρικό και παχύ ζυμαρικό με τις ρίγες «δένει» ιδανικά με πυκνές σάλτσες, με βαριά σχετικά γεύση. Η σάλτσα εισχωρεί τόσο στο εσωτερικό του μακαρονιού αλλά και στις χαρακιές στην επιφάνειά του και γίνεται πεντανόστιμο. Προτιμήστε το επίσης για μακαρονάδα φούρνου με σάλτσα ντομάτα.

Fusilli

Τα fusilli ή γνωστότερα στην Ελλάδα ως «βίδες», είναι ζυμαρικά με σύνθετο σχήμα και ταιριάζουν υπέροχα σε χρωματιστές σαλάτες, κυρίως κρύες, που συνδυάζονται μαζί με αλλαντικά και αποτελούν συνήθως το κυρίως γεύμα σας.

Bucatini

Τα bucatini είναι τα χοντρά μακαρόνια με τρύπα στη μέση, που παραδοσιακά προτιμούμε στην Ελλάδα για να συνοδεύσουμε τον χωριάτικο κοκκινιστό κόκορα. Ταιριάζει πολύ με βαριές σάλτσες, ιδιαίτερα δεμένες, που περιέχουν κρέας.

Spaghetti

Το γνωστότερο από όλα τα είδη ζυμαρικών, τα spaghetti «δένουν» όμορφα με ελαφριές σάλτσες, ενώ αναδεικνύονται εξαιρετικά στην κλασική aglio olio συνταγή με ελαιόλαδο και σκόρδο. Επίσης, στα spaghetti ταιριάζει πολύ το τριμμένο τυρί γιατί απλώνεται σε όλη την επιφάνεια και έχει έντονη παρουσία.

Παπαρδέλες

Μοιάζουν με τα λαζάνια αλλά είναι πολύ πιο πλατιά από αυτά. Προτιμώνται για να συνοδεύσουν βαριά πιάτα, με κύριο συστατικό το αρνί ή την πάπια και ταιριάζουν πολύ με πικάντικες κοκκινιστές σάλτσες.

Farfalle

Τα λεγόμενα και φιογκάκια, θυμίζουν παπιγιόν και ταιριάζουν πολύ με τα θαλασσινά και τις κρεμώδεις σάλτσες. Ιδανική συνταγή αποτελεί η σάλτσα από κρέμα γάλακτος, σολομό και βότκα.

Μαλλιά αγγέλου (φιδές)

Ο φιδές θυμίζει στη μορφή το τριχωτό της κεφαλής των παραδείσιων αυτών πλασμάτων. Εκτός από τη σούπα που συνηθίζουμε να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι, τα μαλλιά αγγέλου είναι πεντανόστιμα όταν συνοδεύονται από κρεμώδεις και αρκετά αραιές σάλτσες, αλλά και όταν μπαίνουν σε πληθωρικές σούπες.

Orecchiette & Κοχυλάκι

Τα οrecchiette σε σχήμα κουτάλας, έχουν ένα όνομα, του οποίου η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει «μικρά αυτάκια». Το σχήμα τους εξηγεί το γιατί... Τόσο τα οrecchiette όσο και τα κοχυλάκια, ταιριάζουν άψογα με κάπως στεγνές σάλτσες, όπως για παράδειγμα το μπρόκολο με λουκάνικο ή μπέικον και ελαιόλαδο.

Tortellini

Τα tortellini αποτελούν από μόνα τους ένα εξαιρετικά πλήρες πιάτο, μιας και έχουν νόστιμη γέμιση από τυρί, κρέας, λαχανικά ή ψάρι. Παρ’ όλα αυτά συνοδεύονται με απλές σάλτσες με 1-2 μόνο συστατικά για να μην καλύπτουν τη γεύση της γέμισης, όπως π.χ. κρέμα γάλακτος, 4 τυριά ή απλή ντομάτα.

Tagliatelle

Τα λεγόμενα και λαζάνια στα ελληνικά, είναι ελαφρώς πιο πλατιά από τα spaghetti και πιο λεπτά από τις παπαρδέλες. Ταιριάζουν όμορφα με κιμά και μπόλικη παρμεζάνα.