Ο γύρος του κόσμου με... 10 μπίρες

o-guros-tou-kosmou-me-10-mpires

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Λίγα πράγματα στον κόσμο είναι πιο ελκυστικά από μια παγωμένη μπίρα. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη μια γουλιά κάνει τα πράγματα πολύ πιο απλά. Αξίζει λοιπόν, να δούμε πώς έχει χτιστεί αυτή η σχέση αγάπης, εξετάζοντας 10 από τις λαοφιλέστερες μπίρες του κόσμου, σύμφωνα με το Cnn Travel.

Είτε ως συνοδευτικό του φαγητού, είτε μόνη της παγωμένη, η μπίρα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και σε αυτό συμφωνούν πολλές χώρες. Από την Ιρλανδία μέχρι και την Ιαπωνία και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, ας κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο της μπίρας, που παρά τις επιμέρους διαφορές στις χώρες παραγωγής της, η αγάπη για αυτήν είναι κοινή.

Beerlao, Λάος

Αν δεν έχετε πάει στο Λάος είναι μάλλον δύσκολο να εκτιμήσετε την αξία της Beerlao, αλλά όσοι την έχουν δοκιμάσει ξέρουν ότι δεν μπορεί να λείπει από μια τέτοια λίστα. Είναι δροσιστική, εύγευστη και φθηνή, αλλά πέρα από όλα αυτά έχει ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία. Το Λάος ήταν μέσα στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έμεινε απομονωμένο μέσα στην οικονομική ύφεση. Η μπίρα ήταν η μόνη πηγή περηφάνιας και ζωτικού εισοδήματος από τις εξαγωγές και δε δυσκολεύτηκε να υπερνικήσει άλλες μπίρες της νοτιανατολικής Ασίας όπως η Chang, η Angkor και η Bintang.

Guinness, Ιρλανδία

Όταν μιλάμε για μαύρη μπίρα, καμία δεν είναι καλύτερη από την ιρλανδική Guinness. Έχει συσχετιστεί έντονα με τους εορτασμούς της St. Patrick’s Day και με την ιρλανδική παράδοση και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οπουδήποτε αλλού και αν παράγεται στον κόσμο, έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά την έκδοση που παράγεται εντός της Ιρλανδίας. Ίσως να έχει να κάνει με το νερό, αλλά αν κι εσείς επισκεφθείτε την Ιρλανδία, δύσκολα θα διαφωνήσετε με αυτήν την παραδοχή.

Φωτογραφία: www.guinness.com

Back in Black IPA, ΗΠΑ

Η Αμερική είναι η χώρα στην οποία ευδοκιμούν οι μεγάλες διεθνείς μάρκες από μπίρες, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια και χάρη στα υγιεινά συστατικά της έχει ξεχωρίσει η Back in Black IPA του διάσημου ζυθοποιείου 21st Amendment Brewery στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτοχαρακτηρίζεται ως «διακήρυξη της ανεξαρτησίας» από την τυραννία του αναμενόμενου και απέχει κατά πολύ από τις παραδοσιακές IPA. Τα αρωματικά λυκίσκου και το πλούσια ψημένο κριθάρι δημιουργούν ένα νικητήριο συνδυασμό που δικαιολογεί την παραπάνω διακήρυξη.

Chimay Red Cup, Βέλγιο

Φωτογραφία:www.chimay.com

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που φημίζεται για τις μπίρες που προσφέρει με τις Leffe και Hoegaarden να είναι οι πιο γνωστές, η πιο ξεχωριστή πάντως είναι η Chimay Red Cup. Δημιουργήθηκε στο νότο και πιο συγκεκριμένα από τους Τραπιστές μοναχούς του Forges-de-Chimay κι αν και δε φτιάχτηκε ως σκοπό τα πάρτι και τη διασκέδαση, η φρουτώδης υφή της και η έντονη γεύση που αφήνει δύσκολα σε αφήνουν αδιάφορο.

Hitachino Nest Espresso Stout, Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έχει μια νότα διαφορετικότητας από οτιδήποτε στον δυτικό κόσμο και αυτό δε θα μπορούσε παρά να αντικατοπτρίζεται και στη μπίρα. Συνδυάζοντας την παραδοσιακή ευρωπαϊκή τεχνολογία στη δημιουργία μπίρας με παραδοσιακές τεχνικές ζυθοποιίας, το αποτέλεσμα είναι μοναδικά ιδιαίτερο. Η Hitachino Nest Espresso Stout της Kiuchi Brewery είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα. Στη θεωρία είναι μαύρη stout μπίρα, αλλά είναι κρεμώδης και το καφέ της χρώμα είναι αποτέλεσμα κάποιων ιδιορρυθμιών στην παραγωγή. Η συνταγή βασίζεται στη ρωσική Imperial Stout και η μπίρα ωριμάζει σε βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή shochu (ένα απόσταγμα από γλυκοπατάτες ή ρύζι).

Aventinus, Γερμανία

Φωτογραφία: www.schneider-weisse.de

Η φήμη της Γερμανίας ως παράδεισος για τους λάτρεις της μπίρας δε δημιουργήθηκε τυχαία. Προσφέρει μπύρες όλων των ειδών, με επίκεντρο να είναι η περιοχή της Βαυαρίας. Εφόσον λοιπόν, το καμάρι της Βαυαρίας είναι η Aventinus, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για μια κάτι πραγματικά αξιόλογο. Πρόκειται για μια ισχυρή μαύρη μπίρα σιταριού που σε οποιαδήποτε μορφή και αν σερβίρεται, είτε στη Βαυαρία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, προσφέρει χαρά και απόλαυση για περισσότερο από έναν αιώνα.

8 Wired HopWired IPA, Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία φημίζεται κυρίως για τα κρασιά της, αλλά τα τελευταία χρόνια μπαίνει δυναμικά στο χώρο της μπίρας. Η HopWired IPA της 8 Wired είναι μια ευφάνταστη και πρωτότυπη μπίρα σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει, καθώς παράγεται με φρούτα του πάθους, lime και πορτοκάλι, αποδεικνύοντας έτσι πως μια ταπεινή μπίρα μπορεί να είναι εξίσου πολύπλοκη στη δημιουργία της με ένα ξακουστό κρασί.

Brewdog 5 A.M. Saint, Σκωτία

Φωτογραφία: www.brewdog.com

Λίγες ζυθοποιίες καταφέρνουν να μεταφέρουν την κλασική ζεστασιά της ιδέας της βρετανικής μπίρας όσο η Brewdog. Υιοθετώντας μια εριστική στάση απέναντι στις μεγάλες μάρκες, η εταιρεία από τη Σκωτία έχει προσθέσει ένα στυλ σε μια σκηνή που έχει συνδεθεί με… εύσωμους κυρίους σε pub. Το χρώμα είναι κόκκινο αλά ρουμπίνι και τα εσπεριδοειδή προσφέρουν μια δυνατή πικάντικη γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη.

Bohemia, Βραζιλία

Ναι μεν οι Βραζιλιάνοι φημίζονται για τα καλοσχηματισμένα σώματά τους στις παραλίες, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει από το να είναι λάτρεις της μπίρας. Οι περισσότερες βραζιλιάνικες μπίρες είναι αμφιβόλου ποιότητας και φθηνές, με σημαντική εξαίρεση την Pilsen της Bohemia. Είναι τραγανή και πικάντικη στη λογική της τσέχικης μπίρας και δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία στο να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες.

Krušovice Lager, Τσεχία

Φωτογραφία: www.krusovice.cz

Η Τσεχία συμπληρώνει την Αγία Τριάδα των χωρών που φημίζονται για την μπίρα τους μετά τη Γερμανία και το Βέλγιο και αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο αφού είναι γεμάτη με υποδειγματικές ζυθοποιίες. Η Krušovice είναι μια από τις καλύτερες και ιδρύθηκε το 1517, με τον τίτλο της βασιλικής να τη συνοδεύει λόγω της βραβευμένης μπίρας που παράγει. Ο αυτοκράτορας Rudolf Β’ αγόρασε τη ζυθοποιία το 1581 αφού δοκίμασε τα προϊόντα και η βασιλική σφραγίδα διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες ύλες δεν ήταν ποτέ τίποτα λιγότερο από εξαιρετικές. Χαρακτηριστικό της τσεχικής μπίρας είναι η ευκρίνεια και η ελαφρώς πικρή της γεύση.