Τα 10 ομορφότερα καφέ του κόσμου

ta-10-omorfotera-kafe-tou-kosmou

Φωτογραφία: http://budapest.boscolohotels.com/restaurant-and-bar/new-york-cafe/

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Προτού οι καφετέριες γίνουν αυτό που είναι σήμερα, ήταν σημεία συγκέντρωσης των διανοούμενων της Ευρώπης. Τα περισσότερα ιστορικά και ρετρό διακοσμημένα καφέ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, παραμένουν ανοιχτά -δυστυχώς πανάκριβα τις περισσότερες φορές- και σερβίρουν κυρίως σε τουρίστες που τους οδηγούν εκεί οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τους.

Μερικά από αυτά ωστόσο, καταφέρνουν και διατηρούν τη χαμένη αίγλη τους, διεξάγοντας ακόμα λογοτεχνικές βραδιές και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Ακόμα όμως και αν η διανόηση της Ευρώπης, περιόρισε τις συγκεντρώσεις στα καφέ και τις ατέρμονες στοχαστικές συζητήσεις, τα καφέ με τη βαριά διακόσμηση, συνεχίζουν να σερβίρουν ροφήματα στους κοινούς θνητούς και τους κουρασμένους ταξιδιώτες. Ας δούμε ποια είναι τα ομορφότερα καφέ του κόσμου σύμφωνα με το Ucityguides.com.

Café New York, Βουδαπέστη

Το Café New York στη Βουδαπέστη, στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, ενώ πρόσφατα ανακαινίστηκε από τον διακοσμητή Adam Tihany. Διατηρεί τις διακοσμημένες λάμπες και τα ζωγραφισμένα ταβάνια, σε συνδυασμό με πιο μοντέρνα έπιπλα. Σήμερα, δε σερβίρει μόνο καφέ, αφού μετά τη σύνδεσή του με το New York Palace Hotel, εκτελεί και χρέη εστιατορίου. Η αναγεννησιακή αίσθηση παραμένει με τους καθρέφτες στους τοίχους και τις μικρού μεγέθους performances από καλλιτέχνες της περιοχής. Πληροφορίες: http://budapest.boscolohotels.com/restaurant-and-bar/new-york-cafe/ .

Caffe Florian, Βενετία

Οι παλιά δόξα της πόλης της Βενετίας φαίνεται ακόμα στην αρχιτεκτονική της πόλης. Αλλά αν θέλετε να νιώσετε σαν πραγματικός δόγης, δοκιμάστε να επισκεφτείτε ένα από τα ιστορικά καφέ. Τέτοιο είναι και το Caffè Florian, με την διακόσμηση του 18ου αιώνα και το κόκκινο βελούδο στα καθίσματα. Δυστυχώς, η προσπάθεια να διατηρηθεί η αισθητική του μπαρόκ, απαιτεί οικονομική ενίσχυση, οπότε να αναμένετε υψηλές τιμές ακόμα και για έναν απλό καφέ. Αν αντιληφθείτε την επίσκεψη στο Caffè Florian, σαν επίσκεψη σε μουσείο, αφού εύκολα θυμίζει αίθουσα Πινακοθήκης, το αντίτιμο είναι απόλυτα δικαιολογημένο, πόσο μάλλον όταν το καφέ είναι και η έδρα της Μπιενάλε της Βενετίας. Πληροφορίες: www.caffeflorian.com .

Φωτογραφία: www.caffeflorian.com

Caffe Gambrinus, Νάπολη

Το παλαιότερο καφέ της Νάπολης είναι φημισμένο, όχι μόνο λόγω της ηλικίας του, αλλά και εξαιτίας των θαμώνων του, στα μέσα του 19ου αιώνα που άνοιξε τις πόρτες του. Στο «σαλόνι της Νάπολης» όπως λέγεται, έχουν πιει καφέ αριστοκράτες και βασιλιάδες, καλλιτέχνες και διασημότητες. Αν και έχει και υπαίθρια τραπεζάκια, το εξαίρετο εσωτερικό είναι αυτό που προτιμάται πάντα, εξ ου κι ο χαρακτηρισμός «το σαλόνι της Νάπολης». Πληροφορίες: http://grancaffegambrinus.com .

Café Imperial, Πράγα

Όσα καφέ στην Πράγα επιβίωσαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφεραν και ανέκτησαν την αίγλη τους και το καλύτερο από αυτά είναι το Café Imperial. Το διαμάντι της Art Deco στην Πράγα, προσφέρει το καλύτερο σκηνικό με το στολισμένο μωσαϊκό του, για ένα γεύμα με παραδοσιακά τσέχικα πιάτα. Πληροφορίες: www.hotel-imperial.cz/cafe-imperial-en.htm .

Φωτογραφία: www.hotel-imperial.cz/cafe-imperial-en.htm

Café de la Paix, Παρίσι

Το Cafe de la Paix στο Παρίσι, δεν είναι το μοναδικό παρισινό καφέ που αξίζει να επισκεφτείτε, αλλά είναι εκείνο το καφέ που σχεδίασε ο ίδιος αρχιτέκτονας, που ανέλαβε και την Όπερα του Παρισιού, η οποία βρίσκεται και αυτή απέναντι από το Cafe de la Paix. Τα μαρμάρινα τραπέζια και οι περίτεχνες γυψοσανίδες, συνοδεύονται από επίσης καλοδουλεμένα γλυκά, από τους ζαχαροπλάστες της περιοχής Πληροφορίες: www.cafedelapaix.fr .

Café Majestic, Πόρτο

Ένα από τα πιο όμορφα καφέ στον κόσμο δε βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Από την πρόσοψη μέχρι το εσωτερικό, την ατμόσφαιρα της Belle Epoque στον αέρα και το χειμερινό κήπο του, διατηρεί την αίγλη του διοργανώνοντας πολιτιστικά δρώμενα, που το καθιστούν κάτι παραπάνω από ένα τουριστικό αξιοθέατο. Πληροφορίες: www.cafemajestic.com .

Φωτογραφία: www.cafemajestic.com

Café Confeitaria Colombo, Ρίο Ντε Τζανέιρο

Εμπνευσμένο ευθέως από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά καφέ, το Cafe Confeitaria Colombo στο Ρίο Ντε Τζανέριο, ήταν το κέντρο της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μεγαλοπρεπείς χοροί και τα κουτσομπολιά της υψηλής κοινωνίας, που οργίαζαν στο απογευματινό τσάι, σε συνδυασμό με τα τεράστια γυάλινα βιτρό με τα καλύτερα υλικά από τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, κάνουν το Confeitaria Colombo, επάξιο ανταγωνιστή των ευρωπαϊκών ιστορικών καφέ. Πληροφορίες: www.confeitariacolombo.com.br .

Café Central, Βιέννη

Όταν επισκεφτείτε την πόλη της Βιέννης, μη θαμπωθείτε από τα ανάκτορα και τη ρυμοτομία των δρόμων. Το μυστικό της πόλης είναι τα βιεννέζικα καφέ, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλά καφέ όλου του υπόλοιπου κόσμου, ενώ το Café Central είναι το ομορφότερο από όλα. Οι μαρμάρινοι κίονες, οι πολυέλαιοι και τα τοξωτά ταβάνια, στόλιζαν το στέκι πολλών λογοτεχνών και καλλιτεχνών του 19ου αιώνα και στολίζουν ακόμα το καφέ, που φιλοξενεί συναυλίες κλασικής μουσικής κάθε απόγευμα. Πληροφορίες: www.palaisevents.at/en/cafecentral.html .

Φωτογραφία: > www.palaisevents.at/en/cafecentral.html

Café Tortoni, Μπουένος Άιρες

Ακόμα ένα «παιδί» των ευρωπαϊκών καφέ εκτός Ευρώπης, είναι και το Cafe Tortoni στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Το Αρ Νουβό καφέ που σέρβιρε τον Μπόρχες και τον Ρούμπινσταϊν, μέχρι και σήμερα διοργανώνει βραδιές τάγκο και ποίησης. Τα μάρμαρα, το ξύλο και οι φωτογραφίες στους τοίχους, είναι κομμάτι της φήμης του Cafe Tortoni, του οποίου οι ντόπιοι θαμώνες είναι ακόμα και σήμερα περισσότεροι από τους τουρίστες. Πληροφορίες: www.cafetortoni.com.ar .

Caffe Greco, Ρώμη

Το παλιότερο και διασημότερο καφέ της Ρώμης, που είναι το Caffe Greco, είναι ακόμα στέκι διανοούμενων και πολιτικών. Η τοποθεσία του, στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, είναι αρκετό για να είναι, καθημερινά, γεμάτο από κόσμο. Οι καθρέφτες, οι ρομαντικοί πίνακες και τα έπιπλα εποχής σε συνδυασμό με τα μικρά «ζεστά» δωμάτια της αρχιτεκτονικής του, χαρίζουν σπάνια ατμόσφαιρα στους θαμώνες. Πληροφορίες: www.anticocaffegreco.eu .