Πάμε για φαγητό στις Κυκλάδες

xoriatiki-elaiolado-thalassa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Αφήνουμε πίσω την Αθήνα και κλείνουμε τραπέζι σε όμορφα και προσεγμένα εστιατόρια των Κυκλάδων, για φαγητό σε νησιώτικο πια περιβάλλον, όπως αρμόζει στην εποχή.

1926 Γεύσεις Νάξου, Νάξος
Στην παραλία της Χώρας της Νάξου, εκεί που χτυπά η καρδιά του νησιού, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2018 τον δικό της χώρο εστίασης και γευσιγνωσίας, δίνοντάς του την ονομασία 1926, σύμφωνα με τη χρονιά που ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός. Όπως είναι εύλογο, η πρώτη ύλη για κάθε πιάτο προέρχεται αποκλειστικά από το νησί, συστήνοντας την παραδοσιακή, προσεγμένη ελληνική κουζίνα μέσα από το μενού του. Μοσχάρι κοκκινιστό, κατσικάκι λεμονάτο, παϊδάκια με θυμαρίσιο μέλι, γραβιέρα σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτα, και φυσικά χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο (το λεγόμενο ναξιώτικο ρόστο), αλλά και τα υπέροχα τυριά της Νάξου δεν λείπουν από τις επιλογές του. Info: Παραλία Χώρας Νάξου, 22850 23866.

Galazia Hytra, Πάρος
Για μια πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία δείπνου, η Galazia Hytra είναι η ιδανική επιλογή στην Πάρο, στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Summer Senses στη Μάρπησσα. Ως το «παιδί» του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας και αποτελεί μέλος του Ομίλου Τραστέλη εγγυάται μια δυνατή γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή του Τάσου Μαντή, μέσα από συνταγές που πρεσβεύουν τη δημιουργική ελληνική κουζίνα, κλασικές συνταγές που αναδεικνύονται σε σύγχρονα πιάτα μέσα από μοντέρνες τεχνικές και εξαιρετική πρώτη ύλη. Αναγνωρίζοντας τον πλούτο της ελληνικής γης, το εστιατόριο έχει συνθέσει ένα χώρο με δική του ατμόσφαιρα, με θέα στο νησί, κι ένα dinner μενού που απαρτίζεται από κάποια πιο απλά και άλλα πιο σύνθετα πιάτα, έτοιμα να συμπληρώσουν την ολιστική εμπειρία διακοπών. Ριγανάτο χταπόδι με λεμονάτες πατάτες και κρέμα από σκουμπρί, ζεστή κακαβιά με πατάτες, πίκλες κρεμμυδιού και άρωμα σαφράν και βασιλικού, γαρίδες με χούμους αβοκάντο, αρνάκι σιγομαγειρεμένο για 12 ώρες με σπαράγγι, κολοκύθι και baby πατάτες, είναι πιάτα που περικλείουν την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα την παρουσιάζουν από άλλη οπτική. Info: Μάρπησσα Πάρου, ξενοδοχείο Summer Senses, 22840 93000.  

ΤρανζισΤοΡάκι, Αμοργός
Στην πανέμορφη Χώρα της Αμοργού, το ΤρανζισΤοΡάκι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, τόσο για την τοποθεσία του, όσο και για την καλή σχέση ποιότητας και τιμής που έχει. Πρόκειται για μεζεδοπωλείο και πιο παρεΐστικη κατάσταση, που άλλωστε ταιριάζει στις διακοπές, όπου με τις αντίκες του και την μουσική δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για να σερβίρει προσεγμένους μεζέδες και πιάτα όπως απάκι με μανιτάρια, φιλετάκια κοτόπουλο με μπαζμάτι, ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, πανσέτες με μαρμελάδα σύκου, ρολάκια μελιτζάνας με ξινομυζήθρα και ντομάτα κ.ο.κ. Info: Χώρα Αμοργού.

Κληματαριά, Αντίπαρος
Στην Κληματαριά θα πάτε για μια ιδιαίτερη, νησιώτικη εμπειρία φαγητού, με φόντο το ροζ της βουκαμβίλιας της αυλής του, σε ένα πολύ οικείο, οικογενειακό περιβάλλον. Στον κατάλογό του θα βρείτε προσεγμένα ψητά, φρέσκα θαλασσινά, παραδοσιακές νοστιμιές, όλα φτιαγμένα με αγνά, ντόπια υλικά και τιμές που δεν θα σας βγάλουν εκτός budget. Δώστε οπωσδήποτε μια ευκαιρία στα μαγειρευτά του και πάρτε θέση για παρεΐστικο κλίμα και στιγμές από αυτές που θα θυμάστε χαμογελώντας το χειμώνα. Αν βρεθείτε εκεί τις ημέρες αιχμής του Αυγούστου, να σας ενημερώσουμε ότι η μάχη για τραπέζι είναι δύσκολη. Info: Χώρα Αντιπάρου, κοντά στον κεντρικό δρόμο, 2284061061.

Papalagi Seafood, Φολέγανδρος
Σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, στην παραλία του Αγίου Νικολάου, το εστιατόριο αυτό στη Φολέγανδρο είναι από τις τοπ επιλογές αν θέλετε να συνδυάσετε φρέσκο ψάρι και θέα. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας το μονοπατάκι από την Αγκάλη ή με βαρκάκι και αν και οι μερίδες του είναι λίγο μικρότερες, το συνολικό γεύμα με γεύσεις θάλασσας σίγουρα μένει αξέχαστο. Info: Άγιος Νικόλαος, Φολέγανδρος.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ