Σχεδία Home: το all-day στέκι αλληλεγγύης που ποντάρει στην ποιότητα

sxedia-home
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» έχει πλέον το δικό του «σπίτι» σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Αθήνας και σερβίρει φαγητό που έχει επιμεληθεί ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, καφέ και κοκτέιλ, χωρίς καμία... έκπτωση στην ποιότητα.

Σίγουρα θα έχετε δει, διαβάσει αγοράσει κάποια στιγμή το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην πόλη στις 27 Φεβρουαρίου 2013 κι έκτοτε πωλείται αποκλειστικά στον δρόμο από συμπολίτες μας που είναι διαπιστευμένοι πωλητές και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με στόχο ένα ποσοστό του αντιτίμου να λαμβάνουν οι ίδιοι.

Το περιοδικό αυτό έχει εδώ και λίγους μήνες έναν ολοκαίνουργιο χώρο, τον δικό του χώρο, στις εγκαταστάσεις του οποίου μπορεί κάποιος εκτός του να αγοράσει εντυπωσιακές δημιουργίες των ανθρώπων της Σχεδίας (αξεσουάρ, διακοσμητικά κ.ο.κ) από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, να πιει τον καφέ του, αλλά και να καθίσει για φαγητό. Όποια κι αν είναι η επιλογή του, θα την απολαύσει και ταυτόχρονα θα έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην πολύ σημαντική προσφορά της Σχεδίας, η οποία δημιούργησε μεταξύ άλλων κι άλλες θέσεις εργασίας δίνοντας ελπίδα και χαμόγελο σε συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη.

Gavriil Papadiotis

Κι αν νομίζετε ότι πρόκειται για έναν πρόχειρο χώρο, αξίζει να περάσετε μια βόλτα για να διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όπως ακριβώς έπραξαν και με το περιοδικό, έτσι συνεχίζουν και με το Σχεδία Home, το οποίο αποτελεί έναν χώρο τον οποίο θέλεις να επισκεφτείς και δεν το κάνεις μόνο για φιλανθρωπικούς λόγους. Θέλεις να επιστρέψεις για να απολαύσεις την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το φαγητό, τη μουσική, τα χρηστικά αντικείμενα, τα ροφήματα, τα κοκτέιλ και όλη τη «ζεστασιά» του χώρου και των ανθρώπων του.

Πηγαίνοντας στο… «ψητό», να πούμε ότι στην κουζίνα και στο μενού του Σχεδία Home κυριαρχούν οι «γεύσεις της μαμάς» που έχει σχεδιάσει ο σπουδαίος άνθρωπος και μάγειρας κ. Λευτέρης Λαζάρου, με τον συνεργάτη του κ. Γιάννη Υφαντίδη, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της «σχεδίας» από το «ένα βραστό αυγό», που ήταν το μόνο που γνώριζαν από κουζίνα, να μαγειρεύουν αυτές ακριβώς τις γεύσεις. Ο δημοφιλής σεφ περνά σχεδόν καθημερινά από τον χώρο και πριν μάλιστα γίνει αυτό, είχε μια πρώτη επαφή με τη Σχεδία ως πωλητής. Έπειτα βρήκε ανθρώπους από το δικό του μαγαζί, το Varoulko Seaside, για να έρθουν, να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν όλη αυτή την ιδέα, οδηγώντας τελικά σε ένα αποτέλεσμα με επίπεδο, που ικανοποιεί τους επισκέπτες του και τους ωθεί να το ξαναεπιλέξουν. Όχι από αίσθηση υποχρέωσης να προσφέρουν, αλλά από ευχαρίστηση και αγάπη. Και για του λόγου το αληθές, μερικές από τις γεύσεις που σας περιμένουν είναι τα κεφτεδάκια από βιολογικό κιμά κοτόπουλου με πουρέ γλυκοπατάτας, η σαλάτα κινόα και καπνιστό τυρί Μετσόβου, το πολύσπορο σάντουιτς με καπνιστή γαλοπούλα και ημίσκληρο τυρί, χωριάτικη φραντζόλα με βραστή γαλοπούλα και κασέρι που σερβίρεται στο πρωινό και πολλά άλλα λαχταριστά πιάτα που καλύπτουν όλα τα γεύματα της ημέρας, από το πρωί, μέχρι το βράδυ.

Κι αν επιλέξετε το μέρος για καφέ, να σας πούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προπληρώσετε κι άλλον ένα καφέ ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Στο μπαρ, βρίσκεται ο βραβευμένος bartender Πέτρος Μυτιληναίος, ο οποίος έχει επιμεληθεί τη λίστα με τα κοκτέιλ, αλλά και όλον το σχεδιασμό, ενώ τους «ήχους» έχουν επιμεληθεί οι μουσικοί παραγωγοί Γιώργος Μουχταρίδης (διευθυντής του Pepper 96,6) και Αλεξάνδρα Γιαλίνη (Τρίτο Πρόγραμμα).

Να σημειώσουμε, ότι η Σχεδία Home έχει μεριμνήσει και για άτομα με αναπηρία, με τραπέζια ειδικά για να χωρούν τα αμαξίδια, ώστε να μην αποκλείονται άνθρωποι από τις εγκαταστάσεις της, ενώ το μενού είναι διαθέσιμο και σε ακουστική βερσιόν και ακόμη και στο ύψος του μπαρ υπάρχει η σχετική μέριμνα και φροντίδα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει καθημερινά και την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον, με αποφυγή της χρήσης πλαστικού, εξοικονόμηση νερού κ.ο.κ.

Το έργο από την πρώτη στιγμή έχει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), όπως και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ (δωρητής), του Ιδρύματος Μποδοσάκη (δωρητής), της VISA Ελλάς μέσω του προγράμματος Αλληλεγγύης (δωρητής), της Κάριτας Ελλάς μέσω του προγράμματος ELBA (δωρητής), ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συνέβαλαν και βοήθησαν, όπως ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος που προαναφέραμε, ο πρωτοπόρος σχεδιαστής μόδας κ. Γιάννης Τσεκλένης που σχεδίασε το γιλέκο που θα φορούν οι εργαζόμενοι στο χώρο και πολλοί άλλοι.

Αποτελώντας μια πραγματική σχεδία για όσους την έχουν ανάγκη, το Σχεδία Home είναι ταυτόχρονα και μια πραγματικά ευχάριστη έξοδος στο κέντρο από το πρωί για όσους αγαπούν την ποιότητα, το μεράκι και έχουν μέσα τους μονίμως το γαργαλητό της αλληλεγγύης. 

Info
Σχεδία home
Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα
213 0231220
Ώρες λειτουργίας καθημερινά 08:00-03:00

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ