Γιατί κόβουμε το σάντουιτς πάντα διαγώνια;

santouits-tost
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τόσο οι σεφ, όσο κι εμείς, έχουμε μάθει να κόβουμε το τοστ, το κλαμπ σάντουιτς και κάθε τι παρόμοιο, διαγώνια. Γιατί, όμως, δεν το κόβουμε κάθετα στη μέση; Ας δούμε τι θεωρίες υπάρχουν επί τούτου.

Ξεκινώντας να τονίσουμε ότι το βασικότερο όλων είναι να κόβουμε πάντα το σάντουιτς. Τελεία. Είτε κάθετα, είτε διαγώνια, ένα σάντουιτς πρέπει οπωσδήποτε να κοπεί, ώστε να μπορέσουμε να προσθέσουμε πιο εύκολα και σωστά υλικά που θα θελήσουμε, από πατατάκια, μέχρι σαλατικό ή τουρσί. Συν τοις άλλοις, όταν τρώμε ένα σάντουιτς ολόκληρο, είναι πιο πιθανό να μας πέσουν κάποια από τα υλικά του, όπως σημειώνει ο σεφ και ιδιοκτήτης της Bukowski Tavern στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, Brian Poe.

Σύμφωνα με την executive chef Johanna Hellrigl του Doi Moi στην Ουάσιγκτον, σημαντικό ρόλο παίζει το ψωμί. Δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια και γι’ αυτό κάποια ψωμιά απαιτούν διαφορετικό κόψιμο από άλλα. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε φρατζόλα, θα πρέπει να την κόψετε κάθετα στη μέση, γιατί διαφορετικά μπορεί να χαλάσει κατά το ψήσιμο και γιατί έτσι βολεύει περισσότερο στη διαχείριση. Τα μικρά, μακρόστενα ψωμάκια κόβονται συνήθως διαγώνια, ενώ πιο μικρά ρολάκια κόβονται στη μέση και χρησιμοποιείται οδοντογλυφίδα για να τα συγκρατεί.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι περισσότεροι σεφ δείχνουν σαφή προτίμηση προς το διαγώνιο κόψιμο, με τα ψημένα σάντουιτς να φαίνεται πως ωφελούνται από τον έλεγχο που δίνει ένα τέτοιο κόψιμο. Ο σεφ Roger Mooking αναφέρει, μάλιστα, ότι αν ένα ψημένο σάντουιτς κοπεί διαγώνια, αποφεύγουμε έναν ενδεχόμενο τραυματισμό στο εσωτερικό του στόματος και τα ούλα από τις γωνίες του ψωμιού.

Για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα την κόρα ενός σάντουιτς, το διαγώνιο κόψιμο φαίνεται πως διευκολύνει, καθώς δίνει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει περισσότερη ψίχα. Όπως αναφέρει και η Andrea Anthony, σεφ και συγγραφέας, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε πιο εύκολα την κόρα και συν τοις άλλοις, το διαγώνιο κόψιμο που δημιουργεί δύο ίσα τρίγωνα είναι πιο όμορφο και σχηματισμένο οπτικά.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται ο executive chef Patrick Ochs, ο οποίος θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος να κόψουμε το σάντουιτς είναι στη μέση, καθώς έτσι διευκολύνεται η κατανάλωσή του και μας επιτρέπει να βλέπουμε ξεκάθαρα όλες τις διαφορετικές στρώσεις από υλικά.

Όπως κι αν προτιμήσετε να το κόψετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο μαχαίρι κι ότι δεν το πιέζετε εκεί που θέλετε να το κόψετε, αλλά το ακουμπάτε απαλά, κάνοντας την κίνηση μπρος-πίσω.