Πώς να διαλέγουμε μπίρα για τα κοκτέιλ μας;

kokteil-mpira
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Τώρα το καλοκαίρι τα κοκτέιλ μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας και η μπίρα συχνά βρίσκεται ανάμεσα στα υλικά τους. Ποια, όμως, είναι η καλύτερη επιλογή μπίρας για κοκτέιλ; Τι να προσέχουμε πριν την επιλέξουμε;

Προτού φτιάξετε ένα κοκτέιλ με μπίρα, να θυμάστε πάντα ότι η lager είναι μια ασφαλής επιλογή, καθώς είναι σχετικά ουδέτερη κι έχει τη ζωηράδα που «ανεβάζει» ένα κοκτέιλ. Αν θέλετε κάτι απλό, τότε ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα shandy, αναμειγνύοντας μπίρα με κάποιο αναψυκτικό, όπως χυμό μήλου, πορτοκαλάδα, λεμονάδα κ.λπ. Ξεκινήστε με αναλογία 50:50, συνδυάζοντας την μπίρα σας με λεμονάδα, ένα συνδυασμό εσπεριδοειδών και σόδα ή μια aranciata.

Οι IPA με έντονο λυκίσκο συνήθως έχουν πολλές διαφορετικές νότες, κυρίως εσπεριδοειδών, βοτάνων, λουλουδιών και bitter. Εν προκειμένω δεν υπάρχει κάποιος σταθερός κανόνας εδώ, γι’ αυτό αναγνωρίστε το πιο δυνατό της χαρακτηριστικό και συνδυάστε το ανάλογα με αλκοόλ. Μια IPA με αρώματα εσπεριδοειδών θα μπορούσε να συνδυαστεί καλά με κάποιο αλκοολούχο με λεμόνι ή πορτοκάλι, ενώ αντίστοιχα με αρώματα βοτάνων θα ταίριαζε με ένα βοτανικό τζιν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μπίρα σιταριού, η οποία μπορεί να μην περιέχει τόσο λυκίσκο όσο η IPA, αλλά η γεύση της έρχεται από αρώματα και θα δείτε ότι συχνά μπορεί να έχει πικρή, καπνιστή, βοτανική γεύση ή άρωμα λεμονιού, που σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξετε το κοκτέιλ σας αναλόγως.

Όσον αφορά μια σκούρα stout με γεύση που θυμίζει ψημένο ή καβουρδισμένο, τότε ταιριάζει καλύτερα με γεύσεις πλούσιας σοκολάτας ή καφέ.