15 αθηναϊκές αυλές για open air μεζέδες

15-athinaikes-aules-gia-open-air-mezedes

ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Open air μεζεδάκια, κάτω από τον ανοιχτό ουρανό και μέσα στο πράσινο. Η Αθήνα διαθέτει εξαιρετικές αυλές και κήπους -άλλοτε με μοντέρνα αισθητική κι άλλοτε με ιστορία χρόνων- που αξίζει να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι.

Εξωστρεφής

Ο γνωστός Εξωστρεφής, φοράει τα καλοκαιρινά του κι ανεβαίνει τα σκαλιά του λόφου για να καλωσορίσει το καλοκαίρι. Οι βραδιές στον Εξωστρεφή σηματοδοτούν την έλευση του καλοκαιριού. Τα πολύχρωμα τραπέζια του πάνω στον λόφο, οι παγωμένες μπίρες και οι οικονομικές του τιμές, προσφέρουν όαση δροσιάς και απόλαυσης στο κέντρο της Αθήνας. Πληροφορίες: Ανεξαρτησίας 1, Στρέφη, 215 5515656, https://www.facebook.com/Exostrefisdownstairs .

Κάππαρη

Η γειτονιά γύρω από την πλατεία των Πετραλώνων, έχει αναδειχθεί στη νέα hot πιάτσα για βραδινή έξοδο κι έχει γεμίσει με εξαιρετικές αυλές, με εκλεκτούς μεζέδες (π.χ. Σαντορινιός, η Αυλή του Κούβελου, το Μινόρε της Αυγής κ.α.). Η Κάππαρη διαθέτει μια υπέροχη αυλή, που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία και μυρίζει παλιά Αθήνα. Με μεγάλη ποικιλία ελληνικών πιάτων με μοντέρνες πινελιές κι έναν μακρύ κατάλογο, ο χώρος γεμίζει σταθερά κάθε μέρα και προτείνει μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό σε αυλή, σε οικεία και σπιτική ατμόσφαιρα. Πληροφορίες: Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450288.

Γιάντες

Η πανέμορφη αυτή αυλίτσα στο κέντρο των Εξαρχείων, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, με όνομα που παραπέμπει στο παιδικό παιχνίδι και την παιδική αθωότητα, εκτός από ένα υπέροχο σκηνικό, διαθέτει και μία κάρτα με νόστιμα κι ελαφρώς «πειραγμένα» ελληνικά πιάτα. Ξεκίνησε με τη σκέψη να φέρει κοντά φίλους και να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές γεύσεις της χώρας μας, φτιαγμένες με μεράκι και βιολογικά πάντα υλικά. Πληροφορίες: Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301369, www.yiantes.gr .

Χριστίνα δια χειρός Τσελεμεντέ

Με πανέμορφες λευκές φερ φορζέ καρέκλες και τραπέζια, μπροστά ακριβώς στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά, η κουζίνα του Χριστίνα δια χειρός Γ. Τσελεμεντέ μας θυμίζει τα πιάτα της γιαγιάς μας. Ο εγγονός του γνωστού Τσελεμεντέ, Γιώργος Τσελεμεντές έχει επιμεληθεί όλες τις συνταγές του μενού του εστιατορίου και σας προτείνει εξαιρετικές γεύσεις από τα παλιά: μελιτζάνα γεμιστή με ψιλοκομμένο κοκκινιστό, σμυρναίικα σουτζουκάκια κ.α. Πληροφορίες: Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, 210 8085233, http://on.fb.me/18RgHo5 .

Υδρούσσα

Αυθεντική σπιτική κουζίνα θα δοκιμάσετε στην υπέροχη καταπράσινη αυλή της μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι, μέσα σε μια οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα. Τα πιάτα του εμπνευσμένα από την ελληνική κυρίως κουζίνα, αλλά εμπλουτισμένα με ανατολίτικα και πιο μοντέρνα στοιχεία, θα σας χορτάσουν και με το παραπάνω. Πληροφορίες: Υδρούσσα, Aγ. Παρασκευής 56, Χαλάνδρι, 210 6812520, www.ydroussa.com.gr .

Μπακαλοταβέρνα

Άνοιξε σχετικά πρόσφατα τις πόρτες της στο κοινό κι έκτοτε δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ. Λίγο οι εκλεκτοί ελληνικοί μεζέδες της, λίγο η ζεστή ατμόσφαιρα που στήνεται στην πλακόστρωτη αυλή της, λίγο οι εξαιρετικά προσεγμένες τιμές της, κάνουν την Μπακαλοταβέρνα αγαπημένο στέκι κυρίως της νεολαίας. Κρυμμένη μέσα στον πεζόδρομο της Θουκιδίδου στο Χαλάνδρι, μοιάζει να αποκόπηκε από κάποια κυκλαδίτικη Χώρα. Οι μερίδες του είναι αρκετά πληθωρικές και οι τιμές του φιλικότατες. Δοκιμάστε εδώ την μπύρα Ζέος και Νέδα, ενώ σημειώστε ότι το κατάστημα δε διαθέτει Coca Cola… Πληροφορίες: Θουκιδίδου 6, Χαλάνδρι.

Λεμονόκηπος

Σε ένα αρχοντικό του ’30 στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Λεμονόκηπος, με μια ελαφρώς αγγλική country style αισθητική, υπέροχα παλιά πλακάκια και σκαλιστά έπιπλα, εκπέμπει μια γλυκιά ζεστασιά. Ο κήπος του φιλοξενεί έναν ολόκληρο, λεμονόκηπο, φροντισμένο, με πάμπολλα άνθη και απόλυτα καλοκαιρινά αρώματα. Οι επιλογές των πιάτων βασίζονται στις ελληνικές γεύσεις, αλλά έχουν και ανατολίτικα στοιχεία και αρκετές μοντέρνες πινελιές. Πληροφορίες: Αγ.Τριάδος 11, Νέα Φιλαδέλφεια, www.lemonokipos.gr .

Μελτέμι

Λίγο πιο έξω από την Αθήνα, πάνω στο χαλικάκι και κάτω από πεύκα, το θαλασσινό αεράκι είναι πάντα βάλσαμο για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Όταν μάλιστα, συνοδεύεται κι από φρέσκο ψάρι, καλοβρασμένη αλμύρα ή βλήτα, φρεσκομαγειρεμένο μουσακά και παγωμένη μπίρα, το ελληνικό καλοκαίρι γίνεται ακόμα ομορφότερο… Στις κατασκηνώσεις ΣΥΕ Πετρελαίων στη Ραφήνα διατηρείται σε ένα πανέμορφο σημείο, μια απλή ταβέρνα με καλή σχάρα και εκλεκτό φαγητό που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι. Πληροφορίες: Λάκκα Ραφήνας (κατασκηνώσεις ΣΥΕ Πετρελαίων), Ραφήνα, 22940 22901.

Λεύκες

Σε ένα όμορφο πέτρινο σκηνικό, κάτω από τις λεύκες, το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι το «στέκι των καλοφαγάδων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site του. Ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες γεμίζουν τον χώρο δίπλα στα βραχάκια και τα λουλούδια. Ο κατάλογος διαθέτει μεγάλη ποικιλία από ορεκτικά, τυριά και σαλάτες, αλλά και νόστιμα ψητά και μαγειρευτά πιάτα, όλα με πολλές επιρροές από τη μοντέρνα κουζίνα. Πληροφορίες: Πυθαγόρα 1 & Λ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458, www.lefkes.gr .

Μαγεμένος Αυλός

Στην ανερχόμενη Πλατεία Προσκόπων ένα ιστορικό στέκι κρατά πολύ ψηλά τον πήχη από το 1961. Ο Μαγεμένος Αυλός, στέκι διάσημων Ελλήνων εδώ και χρόνια, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, τιμά την ελληνική γευστική παράδοση προσφέροντας εκλεκτούς μεζέδες και νόστιμα κρεατικά στα τραπεζάκια που βγάζει στην πλατεία και διατηρεί ιστορικά πιάτα από το 1961, όπως το φοντύ τυριών, την περίφημη πικάτα με φιλέτο και λαχανικά σβησμένα με κρασί και τις ομώνυμες τυροκροκέτες. Πληροφορίες: Αμύντα 4, 210 7223195, www.facebook.com/pages/Magemenos-Avlos/114060235292381 .

Μπεμπέκα

Σε μια κουκλίστικη αυλή του Χαλανδρίου, έβγαλε τραπεζάκια σχετικά πρόσφατα η Μπεμπέκα, προσφέροντας ελληνικές γεύσεις και ψητά από έναν μικρό επιλεγμένο κατάλογο που ανανεώνεται συχνά. Η εσωτερική διακόσμηση θυμίζει παιδικό σταθμό, γεμάτο με ζωγραφιές κι ένα πράσινο πίνακα, ενώ στην αυλή ξεχωρίζουν ο χτιστός φούρνος και η λευκή καγκελόπορτα. Πληροφορίες: Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 210 6854880, www.facebook.com/pages/Μπεμπέκα/275132255925544 .

Τηνιακό

Χρόνια και χρόνια η φοιτητιώσα νεολαία τιμά το Τηνιακό καφενείο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Απέναντι ακριβώς από το Πεδίον του Άρεως προσφέρει από τις φτηνότερες μπίρες και ούζο της πόλης, μαζί με την απλούστατη αλλά περίφημη ποικιλία του. Γενιές και γενιές φοιτητών έχουν περάσει αμέτρητα ξενύχτια στην μικρή αυλή του με τα παραδοσιακά τραπεζοκαθίσματα. Πληροφορίες: Λ. Αλεξάνδρας 50, Πεδίον Άρεως, www.facebook.com/groups/60905400411 .

Κανάρια

Στο γνωστό αυτό καφενείο στον Κεραμεικό, στέκι εδώ και χρόνια της νεολαίας, μπορείτε να δοκιμάσετε μεζέδες και να τους συνοδεύσετε με ρακή ή τσίπουρο με γλυκάνισο και σαφράν, στα τσίγκινα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Δεν πρόκειται ακριβώς για κήπο ή αυλή, αλλά τα Κανάρια είναι το παλαιότερο καφενείο-μεζεδοπωλείο της περιοχής και αξίζουν την προσοχή σας και τους καλοκαιρινούς μήνες που τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω και ο δρόμος γεμίζει φωνές. Πληροφορίες: Κεραμεικού 88 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 210 3425166, www.kanaria.gr .

Αυλή

Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ακόμα ότι η Αυλή στου Ψυρρή είναι το μικρό τους μυστικό. Ο κόσμος όμως, που γεμίζει κάθε μέρα όλη μέρα τα λιγοστά της τραπέζια τους διαψεύδει. Χωμένη σε μια εσωτερική αυλή ενός από τα ελάχιστα παλιά αθηναϊκά σπίτια του 19ου αιώνα, θυμίζει ελληνική ταινία. Πολύχρωμα γεράνια, σαγρέ τοίχοι, χαρακτηριστικά μπλε παράθυρα και μπερδεμένες πλαστικές καρέκλες και τραπέζια συνθέτουν το σκηνικό της Αυλής. Όσο για το μενού, εδώ τα πράγματα είναι απλά: ένα τηγάνι και μια μπουκάλα γκάζι βγάζουν υπέροχες ποικιλίες, τηγανιές, συκώτι και ό,τι άλλο έχει το ψυγείο, που σερβίρονται μαζί με ρακή ή μπίρα και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τον τρόπο ζωής της παλιάς, μα τόσο όμορφης Ελλάδας. Πληροφορίες: Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, 210 3217642.

Γλάρος

Μια μικρή αυλή-βεράντα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, με κινηματογραφική θέα στα ναυπηγεία προσφέρει πολύ νόστιμα μεζεδάκια, με αγάπη στα θαλασσινά και στο τηγάνι. Τα ψαρικά έχουν την τιμητική τους και οι μερίδες σε ανταμείβουν, όσο και η διακόσμηση με στοιχεία λαογραφικού μουσείου. Πληροφορίες: Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα, Πέραμα, 210 4021460, www.facebook.com/glaros.perama .

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]