elBulli: ένα γαστρονομικό «θαύμα» σε νέες περιπέτειες…
Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το ισπανικό elBulli, με τα τρία αστέρια Michelin, τους διθυράμβους για τον head chef του Ferran Adria και την άκρως ρηξικέλευθη κουζίνα του, έκλεισε τον Ιούλιο του 2011, αφήνοντας τον κόσμο της γαστρονομίας να αναρωτιέται το «γιατί». Τι έγινε από τότε;
Ο ίδιος ο Ferran Adria ισχυρίζεται πως το elBulli έκλεισε τον κύκλο του σαν εστιατόριο. Η δουλειά του ίδιου και της ομάδας του elBulli αναγνωρίστηκε από το κοινό και τους ειδικούς, βραβεύτηκε και κέρδισε χρήματα που ποτέ δεν περίμενε, αλλά ήξερε πως το εστιατόριο ως τέτοιο δεν θα μπορούσε να κρατήσει τη δυναμική του στο χρόνο, διατηρώντας ταυτόχρονα και την υψηλού επιπέδου φήμη του. Αυτό που ήθελε ο Adria ήταν η κληρονομία και η φήμη του elBulli να διατηρηθεί και εν συνεχεία να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εξέλιξη της επιστήμης της γαστρονομίας.
Αυτό ήταν που οδήγησε στο κλείσιμο του εστιατορίου και την ίδρυση του Ιδρύματος elBulli. Το Ίδρυμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015, ενώ η διαδικτυακή βάση δεδομένων Bullipedia (κομμάτι του Ιδρύματος), αναμένεται να λανσαριστεί τον Ιανουάριο του 2016. Το ίδρυμα elBulli θα αποτελείται από το εκθεσιακό κέντρο elBulli, από ένα κομμάτι παροχής υπηρεσιών για εκδηλώσεις και από το Bullipedia.
Το εκθεσιακό κέντρο «elBulli»
Το εκθεσιακό κέντρο του Ιδρύματος, έκτασης 2.200 μ2, θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, αλλά και μια μόνιμη έκθεση που θα παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του εστιατορίου. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τη μυθική κουζίνα του εστιατορίου και να γευτεί γαστρονομικούς πειραματισμούς στο εστιατόριο του κέντρου. Σε ειδική αίθουσα θα ενημερώνεται για τις παροχές των υπηρεσιών εκδηλώσεων, ενώ θα υπάρχει και έκθεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που χρησιμοποιούνταν από το εστιατόριο και θα χρησιμοποιούνται στο Ίδρυμα.
Creative team project
Ένα βασικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος θα είναι το «Creative team project (Ομάδα ευρεσιτεχνίας)». Κάθε χρόνο θα επιλέγονται 30 chef από όλο τον κόσμο μέσω αυστηρής διαδικασίας επιλογής. Η ομάδα αυτή σε συνεργασία με τη βασική ομάδα του elBulli θα αναλαμβάνει την έρευνα του Ιδρύματος, εστιάζοντας στη γαστρονομική καινοτομία. Με βασικό εργαλείο τη μαγειρική, η διαδικασία θα είναι σε συνάρτηση και με άλλους κλάδους, όπως είναι το σχέδιο, η επιστήμη και η αρχιτεκτονική. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας της ομάδας του elBulli θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, σε καθημερινή βάση.
Φωτογραφία: www.elbulli.com
Υπηρεσίες εκδηλώσεων
Κάθε χρόνο και για ένα μόνο μήνα, θα διεξάγονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, διαλέξεις και παρουσιάσεις στο κοινό, σχετικά με την δουλειά του ElBulli τους προηγούμενους μήνες. Θα πραγματοποιούνται σεμινάρια ανοιχτά στο κοινό, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δημοπρασίες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες, οργανισμούς ή ιδιώτες με διοργάνωση γευμάτων, με βασικό στόχο την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος.
Bullipedia
Ο Ferran Adria και η ομάδα του, αναγνωρίζοντας την αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της γαστρονομίας τα τελευταία 50 χρόνια και τη δυσανάλογα μικρή χρηματοδότηση και στήριξη αυτής της προόδου από επίσημους φορείς, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας συγκεντρωτικής βάσης δεδομένων, με έναν πλήρη κώδικα του κλάδου, σαν βοηθητικό εργαλείο για τους επαγγελματίες κυρίως, του χώρου ανά τον κόσμο. Με υπεύθυνο συντονιστή αυτού του τιτάνιου εγχειρήματος, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η πληροφορία θα χωρίζεται σε διαρκώς ανανεωμένη γνώση και σε αρχειακό υλικό.
Μέσω του εργαλείου του Bullipedia θα μπορεί ο επισκέπτης να αποκτήσει γνώση για ένα τρόφιμο, μέχρι το πώς να το μαγειρέψει και πώς να το προφέρει σε άλλες γλώσσες.
Οι βασικές αρχές εργασίας του εστιατορίου elBulli ήταν η έμφαση στη δημιουργικότητα, η ενθάρρυνση της εφευρετικότητας και η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Αυτές είναι και οι αρχές που το κατέστησαν θεσμό στον κλάδο των εστιατορίων και τώρα θα το εξελίξουν σε αυτή την «Ακαδημία της Γαστρονομίας». Ο στόχος του Ιδρύματος θα συνεχίσει να είναι οι νέες δημιουργίες πάνω στη γαστρονομία, νέες τεχνικές και μέθοδοι επεξεργασίας και κυρίως η στήριξη και κινητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου.
Το ElBulli στον κινηματογράφο
Την περίοδο που ανακοινώθηκαν τα πλάνα του Ferran Adria για το Ίδρυμα του elBulli, ανακοινώθηκε και η παραγωγή ταινίας που θα αφορά στην ιδιοφυία του ίδιου και θα βασίζεται στο βιβλίο της Lisa Abend με τίτλο «Οι μαθητευόμενοι Μάγοι: Μια σεζόν στην κουζίνα του Ferran Adria». Η συγγραφέας μέσα στο βιβλίο περιγράφει τους έξι μήνες που πέρασε το 2009, παρατηρώντας το -εν εξελίξει- εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην κουζίνα του εστιατορίου. Οι 32 επιλαχόντες, από ένα πλήθος 3.000 υποψηφίων, δοκιμάζονταν καθημερινά και σε βάρδιες πέραν των 14 ωρών, στις αντοχές και τις ικανότητές τους.
Φωτογραφία: www.elbulli.com
Το βιβλίο είναι περισσότερο καταγραφή και παρατήρηση της ζωής στην κουζίνα του εστιατορίου παρά μυθιστορηματική περιγραφή, κάτι που θα κάνει η ταινία του Jeff Kleeman, γνωστού παραγωγού του Hollywood.
Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι πως το τελικό καστ της ταινίας θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να «δουλέψει» στο θρυλικό ισπανικό εστιατόριο, που θα ανοίξει εκτάκτως για ένα μήνα για χάρη της ταινίας. Οι ηθοποιοί θα εκπαιδευτούν στο περιβάλλον του elBulli, για να αντιληφθούν στην ολότητά του το μέγεθος και τον τρόπο εργασίας, που οδήγησε το elBulli στην κορυφή των εστιατορίων. Το εστιατόριο θα ανοίξει αποκλειστικά για τους σκοπούς της ταινίας, ενώ θα επιστρατευτούν κορυφαίοι chef του είδους και με μοναδικές γνώσεις και ικανότητες. Οι ηθοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτι που ονειρεύονται όλοι οι chef του κόσμου, αλλά ελάχιστοι καταφέρνουν.
Ο σκηνοθέτης για την ταινία δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2013.
Πληροφορίες: www.elbulli.com .
Ανθή Παπαγεωργίου







