Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το... μεξικάνικο

ola-osa-prepei-na-kserete-gia-to-meksikaniko

ΤΡΙΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Καθώς το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, είθισται να επιλέγουμε πιο δροσιστικές τροφές. Ωστόσο δε γίνεται να αρνηθείς ποτέ το πικάντικο μεξικάνικο φαγητό, που κάνει τους χτύπους της καρδιάς να αυξάνονται και τη γλώσσα να καίει…

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι από τις δημοφιλέστερες στον πλανήτη και δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για να την αγαπήσετε. Πάντα όμως μπορείτε να τη μάθετε καλύτερα. Σίγουρα θα γνωρίζετε αρκετά ονόματα φαγητών από το Μεξικό, ξέρετε όμως τι πραγματικά περιλαμβάνει το κάθε πιάτο; Ας δούμε παρακάτω κάποιες από τις σημαντικότερες γεύσεις της μεξικάνικης κουζίνας.

Guacamole

Το πιο περίφημο μεξικάνικο ορεκτικό, το guacamole είναι μια πράσινη σάλτσα που έχει ως βάση το αβοκάντο και συμπληρώνεται από κρεμμύδια, λεμόνι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Επιπλέον προαιρετικά υλικά είναι ξινή κρέμα και σάλτσα salsa.

Tacos

Ένα taco είναι ένα μεγάλο, τραγανό και βρώσιμο κέλυφος tortilla από καλαμπόκι που συνήθως περιέχει κιμά, ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο τυρί και ως επικάλυψη έχει σάλτσα salsa, ξινή κρέμα ή guacamole. Υπάρχουν όμως διάφορα είδη tacos αφού σημειώσουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε ψητό κοτόπουλο, μπριζόλα ή βοδινό κρέας ως γέμιση.

Το αυθεντικό taco: Τραγανή tortilla από καλαμπόκι με γέμιση από καρυκευμένο βοδινό κρέας, ψιλοκομμένο μαρούλι και τριμμένο τυρί cheddar.

Το μαλακό taco: Μια ζεστή μαλακή tortilla από αλεύρι με γέμιση από καρυκευμένο βοδινό κρέας, ψιλοκομμένο μαρούλι και τριμμένο τυρί cheddar.

Fajitas

Κρίνοντας από την εμφάνιση, τα fajitas μοιάζουν πολύ με τα burritos ή τα enchiladas αφού αποτελούνται από μαλακές tortillas από αλεύρι τυλιγμένες γύρω από τα υλικά τους. Η διαφορά ωστόσο είναι αυτή που καθορίζει και ως ξεχωριστό ένα fajita.

Η ισπανική λέξη fajita σημαίνει «φέτες από βοδινό κρέας» και περιγράφει το λεπτό και τραχύ κόψιμο του κρέατος. Όπως θα γνωρίζετε δεν είναι και το πιο τρυφερό κρέας, και για αυτό μαρινάρεται σε μια ιδιαίτερα καυτερή σάλτσα, έπειτα τοποθετείται στα κάρβουνα και μετά σερβίρεται με ακόμη περισσότερη καυτερή σάλτσα. Το fajita λοιπόν περιγράφει το κρέας και όχι το περιτύλιγμα αυτό καθαυτό.

Κάποια παραδείγματα fajitas είναι και τα εξής:

Fajitas με μπριζόλα: Μια μαριναρισμένη μπριζόλα σχάρας, ψημένα κρεμμύδια και πιπεριές, ντομάτες, τυρί cheddar και πιπέρι, μαζί με καρυκευμένο ρύζι και σάλτσα fajita, όλα αυτά τυλιγμένα σε μια ζεστή μαλακή tortilla από αλεύρι.

Fajitas με κοτόπουλο: Ακριβώς ό,τι περιέχει η fajita με μπριζόλα, με τη διαφορά ότι αντί για μπριζόλα έχουμε ως γέμιση ένα μαριναρισμένο κοτόπουλο σχάρας.

Fajitas για χορτοφάγους: Ακριβώς ό,τι και τα παραπάνω αλλά χωρίς κρέας.

Burrito

Το burrito είναι μια βρώσιμη μαλακή tortilla από αλεύρι, τυλιγμένη γύρω από κιμά, μαρούλι, τυρί, τηγανητά φασόλια, σάλτσα και ξινή κρέμα. Μοιάζει αρκετά με το κινεζικό roll, αλλά διαφέρει τόσο από την πιο μαλακή του επιφάνεια όσο και από τα περιεχόμενά του.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα burrito:

Burrito με φασόλια: Μια ζεστή μαλακή tortilla από αλεύρι τυλιγμένη γύρω από φασόλια pinto, τυρί cheddar, κόκκινη και πράσινη σάλτσα και ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Burrito με κοτόπουλο: Ψητό κοτόπουλο, σάλτσα, κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαρούλι και τυρί cheddar, μένα από μια ζεστή μαλακή tortilla από αλεύρι.

Burrito με βοδινό κρέας: Καρυκευμένο κρέας, σάλτσα και τυρί cheddar τυλιγμένα σε μια ζεστή μαλακή tortilla από αλεύρι.

Enchilada

Τα enchiladas μοιάζουν επίσης με τα burrito, αλλά διαφέρουν ως προς τη γεύση και το περιεχόμενο. Καθώς η tortilla είναι τυλιγμένη έτσι ώστε να κλείσει πλήρως τη γέμισή της, ένα enchilada τυλίγει την tortilla με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίσει ένα κύλινδρο όπως στο κανελόνι ή τα sushi rolls. Επίσης το enchilada φτιάχνεται με tortilla από καλαμπόκι και όχι από αλεύρι όπως στα burritos.

Chimichanga

Το chimichanga είναι στην πραγματικότητα ένα καλά τηγανισμένο και χυμώδες burrito που δεν ενδείκνυται, αν μετράτε τα λιπαρά και τις θερμίδες στα φαγητά που τρώτε.

Nachos

Τα nachos μοιάζουν με τα τσιπς αλλά γίνονται από καλαμποκάλευρο. Σερβίρονται είτε ως σνακ μαζί με κόκκινη πικάντικη σάλτσα και σος τυριού, είτε ως ορεκτικό ή κυρίως γεύμα μαζί με sour cream, σάλτσα, πιπερίτσες, τυρί και ψήνονται στον φούρνο για να λιώσει το τυρί και να καλύψει όλα τα υλικά.