Under: ένα εστιατόριο 5,5 μέτρα κάτω από τη θάλασσα

under
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Στο Lindesnes της Νορβηγίας έχει ανοίξει ένα υποβρύχιο εστιατόριο, που είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου.

Πώς θα σας φαινόταν ένα γεύμα στον βυθό της θάλασσας; Αν πέρα από το φαγητό, σας εξιτάρει και η τοποθεσία ενός εστιατορίου, τότε το Under της Νορβηγίας πρέπει να μπει στη λίστα σας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο, που στη σάλα του μπορεί να φιλοξενήσει 100 άτομα για να δειπνήσουν βλέποντας το βυθό της θάλασσας και να γευτούν πιάτα εμπνευσμένα και με πρώτη ύλη από το νορβηγικό, θαλάσσιο οικοσύστημα.

Η είσοδος του εστιατορίου βρίσκεται, όπως είναι εύλογο, έξω από τον βυθό, όμως, στη συνέχεια το εστιατόριο «βυθίζεται» και οι επισκέπτες του μπαίνουν σε έναν κόσμο που δεν έχουν ξαναμπεί –τουλάχιστον όχι με αυτόν τον τρόπο-, έχοντας την ευκαιρία να γευματίζουν όχι με θέα το μπλε της θάλασσας, αλλά μέσα σε αυτό, σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Στόχος του είναι, εκτός από τη μοναδικότητά του, ο κάθε επισκέπτης να καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που γεύεται.

Στη μαγειρική του φιλοσοφία είναι τα φρέσκα, αγνά υλικά και οι «απογυμνωμένες» γεύσεις με τα καλύτερα θαλασσινά της Νορβηγίας σε μια συνολική εμπειρία μακριά από το comfort zone, όπως αναφέρει ο head chef Nicolai Ellitsgaard. Ο σεφ με την ομάδα του έχει δημιουργήσει ένα set μενού που θα βοηθήσει τους επισκέπτες να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την εμπειρία, το οποίο ανέρχεται στα 230 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα pairing με κρασί ή με μη αλκοολούχα ποτά για όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ, ώστε να αναδυθούν ακόμη καλύτερα οι γεύσεις των πιάτων. Να πούμε ότι το μενού αλλάζει και προσαρμόζεται ανά εποχή και απαιτούνται περίπου 3,5 ώρες για να απολαύσει κανείς την εμπειρία και το μενού ολοκληρωτικά.

Το εστιατόριο μπήκε και στο Time Magazine στη λίστα με τα 100 καλύτερα μέρη του κόσμου για το 2019 κι όπως καταλαβαίνετε, παρά το μέγεθος του εστιατορίου, η λίστα αναμονής είναι μεγάλη.