Πώς να διαβάζετε μια λίστα κρασιών σαν ειδικός

wine-list
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η ανάγνωση μιας λίστας κρασιών μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο, ειδικά για όσους προτιμούν συνήθως ασφαλείς επιλογές και ξέρουμε καλά ότι μια αποτυχημένη επιλογή κρασιού μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το πιο τέλειο γεύμα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί του krasiagr.com μας το κάνουν λίγο πιο εύκολο.

1. Ποτήρι ή μπουκάλι; Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο (ειδικά για το πορτοφόλι) να αγοράσουν μια φιάλη, παρά ένα ποτήρι. Αλλά ένα ποτήρι μπορεί να είναι προτιμότερο για τους λάτρεις του κρασιού. «Το ποσοστό περιθωρίου κέρδους σε ένα ποτήρι είναι πάντα υψηλότερο από το περιθώριο σε ένα μπουκάλι», εξηγεί ο wine expert των Celebrity Cruises, Joe Fattorini. «Ίσως είναι καλύτερα να επιλέξτε ένα ποτήρι από ένα πολύ καλό κρασί αντί να πιείτε τα δύο τρίτα μιας μέτριας φιάλης».

2. Το φθηνότερο μπουκάλι κρασί είναι συνήθως η χειρότερη επιλογή
Τα εστιατόρια έχουν λογαριασμούς να πληρώσουν και συνήθως προσθέτουν ένα ποσοστό περιθωρίου στα κρασιά στον κατάλογό τους. «Αυτό σημαίνει συχνά ότι το φθηνότερο κρασί έχει το υψηλότερο ποσοστό κέρδους, αλλά το χαμηλότερο cash profit, ενώ τα επάνω κρασιά της λίστας έχουν χαμηλότερο ποσοστό κέρδους, αλλά υψηλότερα περιθώρια cash profit». Εν ολίγοις, τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν cash margins (δηλαδή προσθέτουν μόνο ένα συγκεκριμένο ποσό σε κάθε φιάλη, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζει να τα αγοράσουν), είναι τα καλύτερα μέρη για να πιεις ένα πιο ακριβό κρασί.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι εστιάτορες επιδίδονται σε διάφορες δολοπλοκίες για να ξεγελάσουν τους πελάτες τους», όπως αναφέρει ο Joe. «Αλλά σπάνια αναρωτιούνται για άλλους τομείς όπως το κέρδος π.χ. του καφέ σε μια καφετέρια. Τα περιθώρια κέρδους στον καφέ είναι στρατοσφαιρικά σε σύγκριση με το κρασί. Αλλά για κάποιο λόγο δεν συζητάμε ποτέ για τα περίεργα περιθώρια κέρδους του latte με τον ίδιο τρόπο που συζητάμε για τα περιθώρια του Sauvignon Blanc.

3. Επιλέξτε κρασί όπως επιλέγετε τον καφέ σας
Μια καλή ένδειξη για το ποιο κρασί πρέπει να ακολουθήσετε είναι το πώς σας αρέσει ο καφές σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει το espresso, επιλέξτε ένα βαρελίσιο chardonnay cabernet sauvignon. Εάν σας αρέσει το καπουτσίνο, τότε είναι πιο πιθανό να σας ενθουσιάσει ένα merlot ή savignon blanc.«Δοκιμάστε carmenere για μια εναλλακτική λύση κόκκινου και gruner για τα νέα λευκά», συμβουλεύει ο Joe. Και αν αγαπάτε το latte, τότε σύμφωνα με τον Joe θα θέλατε σίγουρα ένα pinot grigio. «Δοκιμάστε ένα pinot gris από την Νέα Ζηλανδία. Είναι το ίδιο πράγμα, αλλά οι παραγωγοί εκεί κάνουν ένα ελαφρώς πλουσιότερο, πιο καλοσχηματισμένο στυλ».

4. Κάντε συμβιβασμούς αν θα μοιραστείτε το κρασί με άλλους
Εάν εσείς θέλετε λευκό κρασί και η σύντροφός σας θέλει κόκκινο, εκτός αν θέλετε ένα μπουκάλι για τον εαυτό σας, καλό είναι να συμβιβαστείτε με κάτι που και εσείς επιθυμείτε. Μεταξύ των κρασιών που συνιστά ο Joe είναι ελαφρύτερα κόκκινα όπως αυτά από Gamay/Beaujolais, pinot noir ή από σχετικά άγνωστα σταφύλια, όπως το Frappato. Και ποτέ μην φοβάστε να ζητήσετε μια σαμπανιέρα με πάγο για να δροσίσετε λίγο το κόκκινο που θα επιλέξετε.

5. Μην φοβάστε να ρωτήσετε τον σερβιτόρο ή τον σομελιέ
Με χιλιάδες κρασιά προς πώληση στην αγορά, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείτε και να μην ξέρετε τι να επιλέξετε. Ζητήστε από τον sommelier συμβουλές. «Ακόμα και ο πιο επιμελής επαγγελματίας δοκιμαστής κρασιού έχει δοκιμάσει μόνο μια μειοψηφία κρασιών και είναι απίθανο να γνωρίζει όλα τα κρασιά σε οποιαδήποτε λίστα εστιατορίου», λέει ο Joe. «Μόνο ο σομελιέ γνωρίζει σε ένα εστιατόριο ακριβώς τι κρασί έχει ο κατάλογος και μπορεί να σας πει ποιο είναι το καθένα και τι συμβαίνει με αυτό». Επίσης τα καλά εστιατόρια εξασφαλίζουν ότι και οι σερβιτόροι έχουν καλή γνώση της λίστας κρασιών. Πρέπει να έχουν κι αυτοί τα αγαπημένα τους και θα πρέπει να γνωρίζουν ποια κρασιά πηγαίνουν με τα πιάτα που σερβίρουν.

6. Μην φοβάστε να ζητήσετε μια δοκιμή
Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, πρέπει όντως περισσότερο να μυρίσετε το κρασί παρά να το δοκιμάσετε. Αν μυρίζει σαν υγρό χαρτόνι, τότε έχει «φελλό» και πρέπει να ζητήσετε ένα άλλο μπουκάλι.«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν τώρα βιδωτά πώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα κρασιά δεν θα κινδυνεύουν να έχουν “φελλό”».

7. Ανακαλύψτε τη δική σας περιοχή
Αν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν, επιλέξτε περιοχές στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε για να παραγγείλετε ένα καλό, γενικά ευχάριστο κρασί. Για τον Τζο, η Χιλή κάνει «θαυμάσια περιπετειώδη κόκκινα και λευκά», ενώ η Νότια Αφρική είναι επίσης μια άλλη μεγάλη αμπελουργική περιοχή που πρέπει να δοκιμάσετε. Και αν είναι ένα ευρωπαϊκό κρασί που επιθυμείτε, κατευθυνθείτε προς την Ιβηρική χερσόνησο, με ζωντανά λευκά από την παράκτια Πορτογαλία, ή κόκκινα με σκούρα φρούτα από την κοιλάδα του Douro. Αναζητήστε παρόμοια στυλ στα λευκά Godello της Ισπανίας και κόκκινα τραγανά φρούτα από την Mencia.

www.krasiagr.com