Προσωπικά και μαγειρικά αντικείμενα του Anthony Bourdain βγαίνουν σε δημοπρασία

anthony-bourdain
ΤΡΙΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο μεγάλος αμερικανός σεφ, παρουσιαστής και ταξιδώτης συνεχίζει να προσφέρει στη μαγειρική κοινότητα.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, οι σεφ Eric Ripert και José Andrés συνεργάστηκαν με το Culinary Institute of America για να δημιουργήσουν μια υποτροφία αφιερωμένη στη μνήμη του Anthony Bourdain. Η υποτροφία θα δοθεί σε έναν ή περισσότερους σπουδαστές που έχουν σκοπό να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή να λάβουν μέρος σε διεθνή ταξιδιωτικά προγράμματα της σχολής, κάτι που κάνει την υποτροφία ακόμη πιο ιδιαίτερη λόγω του χαρακτήρα του Bourdain και της εκπομπής του, Parts Unknown. Ήταν άλλωστε αυτός που άνοιξε τον δρόμο του φαγητού και των διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρας σε όλους, μέσα από το ταλέντο του να λέει ιστορίες.

Το Culinary Institute δεχόταν δωρεές για την υποτροφία, αλλά στα μέσα του Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε και δημοπρασία με κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του διάσημου σεφ, η οποία θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τη New York Times, περισσότερα από 200 αντικείμενα που ανήκαν στον εκλιπόντα θα πουληθούν διαδικτυακά τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένου του Peter Løvig Nielsen γραφείου του, έργων τέχνης, κάποιων βιβλίων, χειρόγραφων, δίσκων κ.ο.κ.

Από τις 2 Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα αντικείμενο στο www.larkmason.com/auctions, ενώ η δημοπρασία και οι προσφορές θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Στη συλλογή του θα βρείτε πολλά κομμάτια αγαπημένων τιυ καλλιτεχνών, όπως Ralph Steadman, Brad Phillips και John Lurie, αλλά ένα από τα πιο ιδιαίτερα αντικείμενα κι αυτά που αναμένονται να πουληθούν σε πολύ υψηλή τιμή ένα ατσάλινο μαχαίρι Bob Kramer. Για το εν λόγω μαχαίρι, ο ίδιος ο Bourdain είχε πει ότι για να το ξεχρεώσει, ενδεχομένως να χρειαστεί να δουλέψει πάλι σε βάρδιες, αν και ήταν πολύ ευτυχισμένος για το απόκτημά του. Πρόκειται για ποιότητα samurai, με 800 στρώσεις μετεωρίτη και ατσάλι, το οποίο μάλιστα σχεδίαζε να το έχει για να το κοιτάει για αρκετό καιρό πριν το χρησιμοποιήσει.

Ο Lark Mason εκτιμά ότι η αξία των 215 αυτών αντικειμένων κυμαίνεται ανάμεσα σε 200.000 και 400.000 δολάρια. Το 60% των κερδών πρόκειται να δοθεί στη γυναίκα και κόρη του Anthony Bourdain ενώ τα υπόλοιπα θα πάνε στην υποτροφία, με το κολλέγιο να ελπίζει ότι η πρώτη από τις υποτροφίες θα δοθεί την Άνοιξη του 2020.

Ο ίδιος ο Bourdain αποφοίτησε από το Culinary Institute of America το 1978 και το 2017 του δόθηκε τιμητικό διδακτορικό της Μαγειρικές Τέχνες, ενώ στο λόγο του κατά την αποφοίτηση, ζήτησε από όλους να βγουν έξω στον κόσμο και να τον αλλάξουν προς το καλύτερο.