Τρεις αγαπημένες έθνικ σούπες και πού να τις απολαύσετε

miso-soup
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Η όρεξη για σούπες αρχίζει και μεγαλώνει κι εμείς ψάχνουμε τις τρεις αγαπημένες μας στην Αθήνα.

Γιαπωνέζικη miso soup 
Mε βάση τον ζωμό που ονομάζεται dashi, μέσα στον οποίο αναμειγνύεται και το miso, ένα είδος πάστας από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, που έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση, η σούπα miso είναι η πιο διαδεδομένη της γιαπωνέζικης κουζίνας. Μπορεί να περιέχει και άλλα υλικά, όπως πατάτα, κρεμμύδι, γαρίδα, wakame (βρώσιμα θαλασσινά φύκια) και στην Ιαπωνία, το 75% των Γιαπωνέζων την καταναλώνει τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αξιοπρεπή miso soup με φύκια και τόφου θα δοκιμάσετε στο Wabi Sabi (Κάνιγγος 8, 210 3306562). 

Ταϊλανδέζικη Tom kha kai, Ταϊλάνδη
Για τους Ταϊλανδέζους η σούπα δεν αποτελεί πρώτο πιάτο, αλλά παραμένει στο μέσο του τραπεζιού σε όλο το γεύμα και όποιος θέλει σερβίρει καθ’ όλη τη διάρκειά του. Σερβίρεται σε παραδοσιακό σκεύος για να μοιραστεί από εκεί στην παρέα και η Tom Ka Khai (που σημαίνει κατά λέξη βραστό, γάλα, κοτόπουλο) είναι κοτόσουπα με γάλα καρύδας, καλαμπόκι, λεμονόχορτο, φύλλα καφίρ, κάλαγκαν και κόλιανδρο. Δοκιμάστε την πολύ νόστιμη Tom kha kai του Tuk Tuk (Βεΐκου 40, Κουκάκι, 2114051947) που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό, το αλμυρό και το ξινό, με όλα αυτά τα εξωτικά αρώματα και το αγαπημένο γάλα καρύδας να κυριαρχεί.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα
Όπως φανερώνει και η ονομασία της, το κρεμμύδι είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη γαλλική σούπα, η οποία φτιάχνεται με ζωμό κρέατος και σερβίρεται γκρατιναρισμένη με κρουτόν ή φέτα ψωμιού και τυρί. Η σούπα αυτή έχει αρχαία καταγωγή και σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό και το μυστικό είναι τα κρεμμύδια να σιγομαγειρευτούν για να καραμελώσουν. Για να απολαύσετε την τέλεια εκδοχή της, δοκιμάστε την στο Le Petit Bistro-Chez Lucien (Τρώων 32, Πετράλωνα,  210 3410590).