Τελικά ποιος είναι ο Master of Pasta;

art-of-pasta
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο νικητής που κατέκτησε τον κόσμο των ζυμαρικών στο Pasta World Championship 2019 της Barilla έρχεται από την Ιαπωνία.

Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη στο Παρίσι ο διάσημος διαγωνισμός ζυμαρικών Pasta World Championship 2019 της Barilla, με στόχο να αναδείξει τον νικητή, που κατακτά τον τίτλο Master of Pasta. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το χρονικό του διαγωνισμού
Δεκατέσσερεις chef κάτω των 35 ετών, από 14 διαφορετικές χώρες, έλαβαν μέρος στον 8ο μαγειρικό διαγωνισμό διεκδικώντας τον τίτλο και για πρώτη φορά από την αρχή της δημιουργίας του, ο μαγειρικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εκτός της Ιταλίας, στο Παρίσι της Γαλλίας. Η ιδανική πόλη όχι μόνο για να εορταστεί η 50η επέτειος της παρουσίας Barilla στη Γαλλία αλλά και για να ενσαρκώσει το φετινό θέμα του μαγειρικού διαγωνισμού, “The Art of Pasta”, λόγω του πλούτου της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας και Τέχνης.

Οι δεκατέσσερεις διαγωνιζόμενοι chefs παρουσίασαν τη σπεσιαλιτέ τους στην πρώτη δοκιμασία με τίτλο «The Masterpiece» δημιουργώντας το καλύτερο πιάτο ζυμαρικών εμπνευσμένο από την έκφραση “Bello Buono, Far bene”: όμορφο για τα μάτια, γευστικό για τον ουρανίσκο και καλό για την ψυχή. Κατά τη δεύτερη δοκιμασία, «The White Canvas», οι chefs κλήθηκαν να αποδείξουν το ταλέντο τους, αγκαλιάζοντας μία νέα γαστρονομική πτυχή και δημιουργώντας  μία συνταγή που συνδυάζει την έννοια της δημιουργικότητας μέσα από μια ολιστική προσέγγιση του ευ ζην. Για την τελική δοκιμασία «The Grand Finale» οι φιναλίστ έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις καλύτερες μαγειρικές τους ικανότητες και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν και να τελειοποιήσουν τη σπεσιαλιτέ τους.

Η Barilla αξιοποίησε τα καλύτερα «συστατικά» από τον κλάδο της γαστρονομίας και του lifestyle για τη ψυχαγωγική υποστήριξη του διαγωνισμού. Η κριτική επιτροπή απαρτίζονταν από τους διάσημους Ιταλούς chef Davide Oldani και Simone Zanoni, τη Γαλλίδα chef Amandine Chaignot, την Ιταλίδα αρχιτέκτονα και σχεδιάστρια Paola Navone και την Αυστραλή φωτογράφο και creator Ashley Alexander. Oι κριτές εκτός από τη γεύση, συνυπολόγισαν την ιστορία, τη μαγειρική προετοιμασία αλλά και την αισθητική κάθε πιάτου.

Ο μαγειρικός διαγωνισμός περιλάμβανε συζήτηση γύρω από το Φαγητό, την Αισθητική και τη Τέχνη, ένα live show μαγειρικής από τη Γαλλίδα chef Amandine Chaignot, με έμφαση στα νέα premium Lasgnette από τη σειρά Collezione Edition Gourmet, και μία live μουσική ερμηνεία, έκπληξη, από το Food Ensemble και τον Davide Oldani με τίτλο “

The Sound of Pasta”.

Αυτός ο δύσκολος μαγειρικός διαγωνισμός, έκλεισε με ένα μεγάλο Pasta Party στο χώρο του Pavillon Cambon, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί  σε μια Έκθεση Τέχνης ειδικά για την περίσταση.

Ποιος είναι ο φετινός Master of Pasta;
Έπειτα από δυο ημέρες έντονου συναγωνισμού, ο chef Keita Yuge, εκπροσωπώντας την Ιαπωνία, απέσπασε τον τίτλο Master of Pasta 2019 της Barilla χάρη στην ανατρεπτική γαστρονομική σπεσιαλιτέ του, Penne Gorgonzola Profumo Giapponese, ένα πιάτο που ενσωματώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα του 8ου αυτού μαγειρικού διαγωνισμού: The Art of Pasta. Είναι, μάλιστα, ο δεύτερος στη σειρά Ιάπωνας chef, μετά τον Yoshi Yamada, ο οποίος βραβεύτηκε το 2012 στην έναρξη του Pasta World Championship.

Από την  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 ο Keita Yuge  φέρει το τίτλο του Master of Pasta χάρη στην ανατρεπτική σπεσιαλιτέ του, την οποία προετοίμασε κατά τη διάρκεια της 3ης δοκιμασίας “The Gran Finale”, διαγωνιζόμενος ανάμεσα σε 13 νέους chefs από όλο τον κόσμο μπροστά σε 250 διεθνείς καλεσμένους: κορυφαίους κριτές, foodies και επαγγελματίες του χώρου. 

Ο Keita διαθέτει εξαιρετικές γνώσεις στην ιταλική κουζίνα. Ανέπτυξε το ταλέντο του σε εξαιρετικά εστιατόρια στο Παρίσι (G.Savoy), στο Τόκιο (Chez Inno), στην Οσάκα (Quintocanto) και πρόσφατα στη Γιοκοχάμα (Salone 2007). Ανήκει στην οικογένεια του Pasta World Championship της Barilla από το 2017 καθώς τότε είχε φτάσει στην τελευταία φάση του μεγάλου τελικού. Φέτος penne με γκοργκοντζόλα και στρείδια και το άρωμα της Ιαπωνίας "Sake, Sansho, Yuzu", μετατρέποντας τη σπεσιαλιτέ του σε ένα γευστικό αριστούργημα κατά την τελική διαγωνιστική δοκιμασία. Μετά από τα σχόλια της κριτικής επιτροπής, ο Keita βελτίωσε τη συνταγή του χρησιμοποιώντας ένα μπολ αντί για πιάτο, αναμειγνύοντας κατά αυτόν τον τρόπο πολύ καλά όλα τα συστατικά ενώ τα ζυμαρικά διατηρούνταν ζεστά. Αυτή η συνταγή οδήγησε την κριτική επιτροπή σε μια ομόφωνη απόφαση τόσο για τη μοναδική γεύση του πιάτου όσο και για τον τρόπο με τον οποίον συνδυάστηκε ο ανατολικός με το δυτικό κόσμο μέσω των ζυμαρικών και των διαφορετικών τρόπων μαγειρέματός τους ανά τον κόσμο.

Η ελληνική πλευρά
Εκπροσωπώντας την ελληνική αποστολή, ο Νίκος Μπίλλης, chef δύο πολύ γνωστών εστιατορίων της χώρας μας, του Etrusco στην Κέρκυρα και του Botrini's στην Αθήνα, ξεχώρισε, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό και αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από την κριτική επιτροπή. Μέσα από τη δοκιμασία «The Masterpiece» παρουσίασε τη δική του σπεσιαλιτέ Tortiglioni με πιπεριές Φλωρίνης, αρνίσια γλυκάδια, τυρί καρίκι και αντζούγιες, συνθέτοντας το δικό του «έργο τέχνης» και μεταφέροντας παράλληλα τα συναισθήματα της γαστρονομικής του δημιουργίας στο κοινό. Το αποτέλεσμα, μια γευστική πανδαισία, η οποία θα μείνει εντυπωμένη στο μυαλό του κοινού, ως το ελληνικό Master Dish του Pasta World Championship 2019 της Barilla.

The Sound of Pasta: μία Συμφωνία Spaghetti
Πέρυσι η Barilla, έκανε τα πρώτα της βήματα στον κόσμο «της μαγειρικής και της μουσικής» χάρη στη συνεργασία της με τους Ιταλούς καλλιτέχνες “Food Ensemble”. To group είναι γνωστό για την ερμηνεία και την παρουσίαση brand, μέσα από τη σύνθεση μουσικών κομματιών εμπνευσμένα από «απρόβλεπτα» πιάτα: η σύνθεση του τραγουδιού προκύπτει από τους ήχους που ακούγονται κατά την προετοιμασία του πιάτου. 

Χρησιμοποίησαν σαν βάση τον ήχο που προήλθε από το πιάτο “Spaghetti al cartoccio cacio e pepe” που προετοιμάστηκε από τον Davide Oldani και εκτελέστηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια του μαγειρικού διαγωνισμού Pasta World Championship το 2018.  Το 2019, η Barilla μετέτρεψε αυτήν τη συνεργασία σε ένα ολόκληρο μουσικό άλμπουμ με την ονομασία “Spaghetti Symphony”, με στόχο να εντείνει τη σύνδεση του brand με  τη μουσική.

Το άλμπουμ περιέχει 4 πρωτότυπα μουσικά κομμάτια, το κάθε ένα  εμπνευσμένο από πιάτα με ζυμαρικά  της Barilla, δια χειρός του Davide Oldani. Ένα από αυτά, το “Spaghetti alla Puttanesca με αγριοράπανο” (συνταγή που προβάλλεται στο τηλεοπτικό σποτ «Masters of Pasta – ΤΟ Party” με τον Davide Oldani και τον Roger Federer), ερμηνεύτηκε στη φετινή διεξαγωγή του Pasta World Championship 2019 και προσφέρθηκε στους καλεσμένους σε μορφή βινυλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμμετοχή εννέα εξαιρετικών συνεργατών που είναι όλοι τους ηγέτες στις δικές τους κατηγορίες: San Pellegrino (premium ανθρακούχο νερό), Electrolux (επαγγελματικές κουζίνες) Smeg (οικιακές συσκευές), Marriott (ξενοδοχειακός τομέας), Vorwerk (premium οικιακά προϊόντα), Campari – Aperol Spritz (ποτά), Lavazza (καφές), Moet & Chandon (σαμπάνια) και Fine Dining Lovers (media partner )Επιπλέον, το Pasta World Championship, φέτος συνεργάστηκε με το Parabere Forum, μία ανεξάρτητη διεθνή και μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας στον κλάδο της εστίασης.

Info
www.pastaworldchampionship.com
Instagram το @barillagr.