Σήμερα γιορτάζει το Ξινόμαυρο

krasi-ksinomauro
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι Έλληνες Οινοποιοί καθιερώνουν τη σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου κι εσείς δεν έχετε παρά να το γιορτάσετε!

Το Ξινόμαυρο αποτελεί την κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας και από φέτος οι Έλληνες οινοποιοί καθιερώνουν τον εορτασμό του με την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου που ορίζεται η 1η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στην κίνηση αυτή προέβη η Ένωση Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδας» αναγνωρίζοντας τον πλούτο και τη μοναδικότητα της ποικιλίας αυτής που ξεχωρίζει στον ελληνικό αμπελώνα και θεσπίζοντας την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου».

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο που θέλει τις γηγενείς ποικιλίες να χαίρουν αναγνώρισης και να αποκτούν μια θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, πλάι σε άλλες, διεθνείς και ισάξιες ποικιλίες. Το Ξινόμαυρο, άλλωστε, ήδη θεωρείται «πρεσβευτής» της Ελλάδας, όσον αφορά τις αμπελοοινικές ποικιλίες της, και συνεχώς κερδίζει έδαφος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όσο για την ημερομηνία, επιλέχθηκε η 1η Νοεμβρίου, καθώς θεωρητικά σημαίνει και την ολοκλήρωση του τρύγου του Ξινόμαυρου.

Για σήμερα, λοιπόν, βρεθείτε με φίλους και γεμίστε το ποτήρι σας με «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα και πιείτε στην… υγειά του.