Πώς να φτιάξετε τα τέλεια donuts

pos-na-ftiaksete-ta-teleia-donuts

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Καλά τηγανισμένα, πασπαλισμένα με ζάχαρη και γεμάτα με μαρμελάδα ή σοκολάτα. Υπάρχει κανείς που μπορεί να αντισταθεί στα donuts; Μάλλον όχι. Και για αυτό αν πρέπει να μάθετε τέλεια μια συνταγή, ας είναι αυτή...

Τα donuts έχουν γίνει τόσο πολύ της μόδας, που θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε με τα cupcakes, ακόμη και αν δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτά. Μπορεί σε εμφάνιση να μην είναι τόσο εντυπωσιακά όσο τα cupcakes, αλλά κάτω από αυτά κρύβεται μια πλούσια και αφράτη ζύμη με ένα γλυκό… μυστικό που αποτελεί μια από αυτές τις απολαύσεις που δε σβήνουν ποτέ.

Εδώ δε θα ασχοληθούμε με διάφορες εξειδικευμένες μορφές donuts, όσο γευστικές και αν είναι, αλλά θα μείνουμε σε αυτή που όλοι γνωρίζουμε, με ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια και με γέμιση μαρμελάδα στον πυρήνα.

Η πιο εύκολη συνταγή

Η εξάσκηση σίγουρα φέρνει την τελειότητα και γι’ αυτό χρειάζεστε μια απλή συνταγή, συνδυάζοντας καλό αλεύρι, ζάχαρη άχνη, βούτυρο, μαγιά, αυγά, γάλα και νερό, για να δημιουργήσετε μια ζύμη, την οποία στη συνέχεια ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και εξαιρετικά αφράτο με πλούσια γεύση.

Μέτριας δυσκολίας συνταγή

Λέγεται πως αν υπάρχει κάτι καλύτερο από τα donuts, αυτό είναι η σπιτική εκδοχή τους και η συγκεκριμένη εκδοχή βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την αλήθεια. Περιλαμβάνει μια αρχική ζύμη από μαγιά, αλεύρι και νερό, η οποία θα δουλευτεί πριν προστεθεί η ζάχαρη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστείτε και περισσότερη ώρα. Στο τέλος, προσθέτετε το βούτυρο και χτυπώντας το μαζί με τη ζύμη, θα έχετε ένα αποτέλεσμα πιο σκληρό σε σχέση με την προηγούμενη συνταγή. Τα 6 αυγά και ένα μίγμα από απλό και δυνατό αλεύρι βοηθούν στο να κάνουν τη ζύμη να λιώνει πιο εύκολα και η γεύση να είναι εντυπωσιακή.

Τα μπενιέ (beignets)

Τα beignets είναι μικρά donuts με καταγωγή από τη Γαλλία, που καταναλώνονται ευρύτατα στην Αμερική. Η ζύμη τους είναι πλούσια σε γάλα και θυμίζει τσουρέκι. Γίνεται με σκληρό αλεύρι, φρέσκια μαγιά, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά. Η διαδικασία του ζυμώματος είναι γρήγορη και η ζύμη που μετατρέπεται σε μικρά μπαλάκια, δημιουργεί ένα πανέμορφο εμφανισιακά αποτέλεσμα. Αυτή είναι και η ιδανική συνταγή, αν δε θέλετε ένα αποτέλεσμα που να θυμίζει τη γεύση του ψωμιού και αν δεν ενδιαφέρεστε φυσικά για τις θερμίδες.

Για πολύ αφράτη ζύμη

Πρόκειται για μια πολύ καλή συνταγή που είναι και πολύ γρήγορη, ώστε μόλις η ζύμη φουσκώσει, όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Για να γίνει αυτό αναμίξτε πρώτα, φρέσκια μαγιά με λίγη ζάχαρη πριν τη ρίξετε σε ένα μίγμα από χλιαρό γάλα και λιωμένο βούτυρο. Αυτό στη συνέχεια αναμιγνύεται μαζί με το αλεύρι και 2 αυγά συν ένα κρόκο. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ελαφριά ζύμη.

Ψημένα donuts για λιγότερες (;) θερμίδες

Υπάρχει μια συνταγή σύμφωνα με την οποία, τα donuts αντί να τηγανιστούν, μπορούν να ψηθούν στον φούρνο σε θερμοκρασία 190 βαθμών Κελσίου. Και αν πιστεύετε ότι αυτό γίνεται για να γλιτώσετε θερμίδες, αρκεί να σας πούμε ότι μόλις τα donuts ψηθούν, πρέπει να τα βουτήξετε σε λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια να τα κυλήσετε σε ζάχαρη ή να τα αλείψετε με ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο τραγανό όσο στα τηγανητά donuts και είναι σαφώς πιο βαρύ, αλλά η γεύση παραμένει πεντανόστιμη.

Τα τέλεια donuts με μαρμελάδα σε 4 βήματα

160 γραμμάρια σκληρό αλεύρι

7 γραμμάρια ξηρή μαγιά

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

15 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

20 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

65 ml χλιαρό πλήρες γάλα

45 ml ζεστό νερό

1 αυγό χτυπημένο

2 λίτρα ηλιέλαιο

6 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα για το topping

1. Αναμίξτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το βούτυρο σε ένα μπολ με ζεστό γάλα και νερό και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Ρίξτε αυτό μέσα στο μπολ μαζί με το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Θα πρέπει να είναι σταθερή αλλά αρκετά μαλακή.

2. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 10 λεπτά). Βάλτε τη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου μία ώρα).

3. Σχηματίστε τη ζύμη σε 6 μπάλες περίπου 80 γραμμαρίων η κάθε μία και στη συνέχεια βάλτε τις σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί με καλή απόσταση ανάμεσά τους. Σκεπάστε τις και αφήστε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά.

4. Ζεστάνετε πολύ καλά το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή φριτέζα. Βάλτε τα donuts μέσα στο λάδι μέχρι να καλυφθούν ολόκληρα και αφήστε τα για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια στεγνώστε τα πρώτα με χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά και στη συνέχεια κάντε μια μικρή τρύπα στο πλάι του καθενός, και με τη χρήση ενός κορνέ, γεμίστε με τη μαρμελάδα ή αν προτιμάτε αλείψτε με πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα από πάνω. Καταναλώστε άμεσα, όσο είναι ζεστά.