Τι είναι το κρασί Kosher;

krasi-kosher
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του krasiagr.com εξηγούν.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κρασί Kosher δεν σημαίνει κρασί που έχει ευλογηθεί από έναν ραβίνο. Σημαίνει ότι γίνεται σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο. Με περισσότερα από 300 οινοποιεία, το Ισραήλ είναι εδώ και χρόνια ο σημαντικότερος παραγωγός κρασιού kosher, αλλά τώρα μπορείτε να το βρείτε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ορισμένα οινοποιεία παράγουν μόνο κρασί kosher, ενώ άλλα κάνουν περιορισμένες κυκλοφορίες, ειδικά στην Καλιφόρνια, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η διαφορά μεταξύ kosher και συνηθισμένου κρασιού
Οι κανόνες που διέπουν το κρασί kosher μπαίνουν σε εφαρμογή από τη στιγμή που τα σταφύλια συνθλίβονται.Από εκείνο το σημείο μέχρι να εμφιαλωθεί το κρασί, μόνο οι Εβραίοι μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή του. Ένας mashgiach, δηλαδή ένας επιβλέπων kosher, βεβαιώνει ότι οι θρησκευτικοί νόμοι ακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής.

Ο λόγος που παράγεται το κρασί kosher προέρχεται από τα προ-ιουδαϊκά έθιμα. Οι περισσότεροι ραβίνοι πιστεύουν ότι το κρασί ξεκίνησε να παράγεται για χρήση στα παγανιστικά τελετουργικά, τα οποία οδήγησαν σε εβραϊκές τελετές όπως το kiddush, η ευλογία του κρασιού κάθε Σάββατο και οι γάμοι. Δεδομένου ότι το κρασί έγινε αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των τελετουργιών, έγινε αντικείμενο αυστηρών θρησκευτικών νόμων.

Το περισσότερο κρασί kosher πωλείται πριν από τις μεγάλες εβραϊκές εορτές της Rosh Hashana (εβραϊκή Πρωτοχρονιά) και του Πάσχα. Και οι δύο τελετές περιλαμβάνουν περίτεχνα γεύματα και το Πάσχα οι Εβραίοι πίνουν τέσσερα φλιτζάνια κρασιού κατά τη διάρκεια του τελετουργικού γεύματος που ονομάζεται Seder. Πολλοί μη Ορθόδοξοι Εβραίοι χρησιμοποιούν κρασί kosher για αυτές τις γιορτές.

Ένας άλλος κανόνας είναι ακόμα πιο περίπλοκος. Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς που σερβίρουν το κρασί δεν είναι Εβραίοι, πολλοί ειδικοί λένε ότι το κρασί πρέπει να παστεριώνεται πριν την εμφιάλωση του. Αυτές οι δύο διαδικασίες μεταβάλλουν την πνευματική ουσία του κρασιού, το οποίο στη συνέχεια θα θεωρείται mevushal ή μαγειρεμένο.

Στις ΗΠΑ, όλα τα κρασιά kosher που σερβίρονται στα εστιατόρια kosher και στα catering πρέπει να έχουν περάσει από διαδικασία «παστερίωσης». Στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού δεν υφίσταται αυτή τη διαδικασία. Οι οινοπαραγωγοί συζητούν αν η flash παστερίωση (σύντομη παστερίωση στους 85℃) επηρεάζει την ποιότητα ή την παλαίωση  του κρασιού.

Πόσο ακριβό είναι;
Σε μια πρόσφατη εκδήλωση με κρασί στο Τελ Αβίβ, ο Shmulik Zur, ιδιοκτήτης του Zur World of Wines, παρουσίασε κρασιά kosher από όλο τον κόσμο. Παρουσιάστηκαν περισσότερα από 150 κρασιά από 40 ισραηλινά οινοποιεία καθώς και περισσότερα από 70 οινοποιεία από όλη την Ευρώπη. Ακόμη ορισμένα κρασιά Bordeaux kosher εκτέθηκαν για πρώτη φορά.

«Πρέπει να αγοράζω όλο το κρασί εκ των προτέρων και να έχω τον έλεγχο της πλήρους παραγωγής του οινοποιείου», λέει ο Zur. «Στέλνω επιτηρητές kosher, οι οποίοι είναι σαν τα χέρια μου. Μόνο αυτοί μπορούν να αγγίξουν το κρασί. Είναι τα ίδια σταφύλια και ο ίδιος οινοποιός και το ίδιο κρασί». Η μόνη διαφορά, φυσικά, είναι η τιμή. Ο Gabriel Geller, διευθυντής της Public Relations and Wine Education για την Royal Wine Corporation, η οποία εισάγει κρασί kosher στις Η.Π.Α., λέει ότι η επιπλέον εργασία μπορεί να διπλασιάσει την τιμή των κρασιών.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσιτό κρασί kosher είναι δημοφιλές και στο γενικό πληθυσμό. Η αφρώδης εκδοχή του Bartenura Moscato από την Ιταλία, στο χαρακτηριστικό μπλε μπουκάλι είναι ένα γλυκό και αφρώδες κρασί που πουλά 500.000 κιβώτια το χρόνο στα $12-14 ανά φιάλη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών της Bartenura δεν είναι Εβραίοι και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι είναι ένα κρασί kosher.

Στο αντίθετο άκρο υπάρχουν φιάλες kosher από την Champagne Barons de Rothschild, οι οποίες πωλούνται για περισσότερα από 120 δολάρια ανά φιάλη. Παράγουν περίπου 30.000 μπουκάλια kosher Champagne κάθε χρόνο.

«Χρησιμοποιούμε τα ίδια σταφύλια στα κρασιά kosher, όπως και στα κρασιά που δεν είναι kosher», λέει ο Frederic Mairesse, διευθύνων σύμβουλος της Champagne Barons de Rothschild. «Κάνουμε πρώτα την έκδοση kosher και στη συνέχεια, μετά από δύο ή τρεις μέρες, αλλάζουμε σε non-kosher».

Αντίθετα, το οινοποιείο Elvi στην Ισπανία παράγει κρασιά kosher σε έξι τοποθεσίες, με συνολικά 130.000 φιάλες. Το κρασί ναυαρχίδα είναι το Clos Mesorah, που περιέχει  Carignan από αμπέλια ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οι Αγίες Ημέρες των Εβραίων που διαρκούν ένα μήνα συμπίπτουν συχνά με τον τρύγο του Σεπτεμβρίου. Όταν είναι αργίες, όλες οι εργασίες αναστέλλονται. Οι ημερομηνίες των εβραϊκών αργιών ποικίλλουν, καθώς πέφτουν σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολογιακό ημερολόγιο. Αλλά όταν συμβαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αυτό δυσκολεύει τα πράγματα.

Ο Eli Gauthier, ιδιοκτήτης και οινοπαραγωγός της Cantina Giuliano στην Ιταλία, λέει ότι προσλαμβάνει Εβραίους από τη Γαλλία για να τον βοηθήσουν να μαζέψει τα σταφύλια και να κάνει κρασί kosher. Ο Gauthier, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης ένα εστιατόριο kosher στο οινοποιείο του, λέει ότι οι πελάτες του είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για καλό κρασί kosher. Είναι δημοφιλές ακόμα και μεταξύ των Εβραίων κατοίκων του μικρού χωριού όπου βρίσκεται το οινοποιείο του.

www.krasiagr.com