Frozen yogurt: ένας δροσιστικός καλοκαιρινός πειρασμός

frozen-yogurt-enas-drosistikos-kalokairinos-peirasmos

ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η καλοκαιρινή διάθεση απαιτεί ένα δροσιστικό και υγιεινό frozen yogurt.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, μικροί και μεγάλοι, είμαστε λάτρεις του παγωτού. Έτσι ένα froyo ή frogurt -όπως συνηθίζεται να λέγεται- είναι απαραίτητο, προκειμένου να πάρουμε μια ανάσα δροσιάς από τον καυτό ήλιο, είτε είμαστε στην παραλία, είτε… στο γραφείο, χωρίς να φορτωθούμε και τις ενοχές από την κατανάλωση ενός παραδοσιακού παγωτού.

Με τους φρουτένιους, εξωτικούς και ποικίλους συνδυασμούς του, προσφέρει γεύση που εκτοξεύει τις αισθήσεις στα ύψη και μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι απόλαυσης.

Το frozen yogurt είναι ένα παγωμένο επιδόρπιο γιαουρτιού, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τόσο την παγκόσμια αγορά, όσο και τις καρδιές των καταναλωτών.

Μια σύντομη αναδρομή

Το παγωμένο γιαούρτι πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στo αμερικανικό New England από τον H. P. Hood, ως μια ιδέα για ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Το 1978, το Brigham’s, μια αλυσίδα που πουλούσε παγωτά και σάντουιτς, υπό την καθοδήγηση του Jerry Lavely -καινοτόμο της βιομηχανίας τροφίμων- παρουσίασε το πρώτο συσκευασμένο frozen yogurt και το ονόμασε «Humphreez Yogurt».

Την ίδια περίοδο έκανε το ντεμπούτο του κι ένα ακόμα συσκευασμένο frozen yogurt με την ονομασία «Danny», μια παραλλαγή σε ξυλάκι αυτή τη φορά, με γεύση βατόμουρο και επικάλυψη σοκολάτας.

Και οι δύο εκδοχές παρουσιάστηκαν στο κοινό σαν μια πιο υγιεινή πρόταση, εναλλακτική του παγωτού. Κάποιοι πελάτες όμως, παραπονέθηκαν για την όξινη γεύση του. Έτσι οι δημιουργοί του ξεκίνησαν την παραγωγή συνταγών, που περιείχαν περισσότερη ζάχαρη, προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις γευστικές απαιτήσεις της πλειοψηφίας των καταναλωτών.

Το 1980 λοιπόν, το Frozen Yogurt άρχισε να παίρνει τα πάνω του και μέχρι τις αρχές του ’90 κατείχε μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στην αμερικανική αγορά.

5 λόγοι για να το προτιμήσετε

- Ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο αξίζει να αφεθείτε στην εμπειρία ενός frozen yogurt, είναι γιατί σε αντίθεση με το παραδοσιακό παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι δεν επιβαρύνει την υγεία, καθώς χρησιμοποιεί γάλα και όχι κρέμα γάλακτος. Αν και έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση σε σχέση με το κανονικό παγωτό, η αντικατάσταση της βαριάς κρέμας με αγνό γάλα το κάνει πολύ πιο υγιεινό.

- Ένας ακόμη λόγος είναι ότι η χρήση του γάλακτος αντί της κρέμας, είναι πολύ ευεργετική για το σώμα μας. Από πολλούς διαιτολόγους αντιμετωπίζεται ως μια πολύ καλή εναλλακτική, χαμηλή σε λιπαρά ή ακόμη και χωρίς καθόλου λιπαρά.

- Επίσης, σε αντίθεση με το κανονικό παγωτό που έχει πολλές γλυκαντικές ουσίες, το frozen yogurt μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να το συνοδέψουμε συστατικά χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως το μέλι και τα φρέσκα φρούτα.

- Τέλος, τα τελευταία χρόνια λόγω της εκτεταμένης κατανάλωσής του, οι περισσότερες αλυσίδες έχουν δημιουργήσει ειδικά μηχανήματα για τους λάτρεις του, προκειμένου να μπορούν μόνοι τους να φτιάξουν το παγωμένο τους επιδόρπιο, όπως ακριβώς το θέλουν…

Και αν οι παραπάνω λόγοι δεν σας αρκούν, η ποικιλία των γεύσεων που ξεδιπλώνονται στα καταστήματα παγωμένου γιαουρτιού, αλλά και η δυνατότητα να προσθέσετε υλικά της αρεσκείας σας, μεγαλώνουν το κομμάτι της διασκέδασης. Υλικά όπως κομμάτια σοκολάτας, φιστίκια, μπισκότο, θρυμματισμένη καραμέλα, κομμάτια brownie κλπ., ζωηρεύουν τη δροσιστική γεύση ενός διαφορετικού και πρωτότυπου παγωτού.

Οι πιο καλοκαιρινές γεύσεις του 2013

Η ποικιλία των γεύσεων είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις όλων. Σε μια περίοδο όπου το καλοκαίρι έχει κάνει την είσοδό του για τα καλά, οι πιο καλοκαιρινές γεύσεις είναι εδώ για να μας προσφέρουν μια ευχάριστη διάθεση. Τι πιο καλοκαιρινό λοιπόν, από τη γεύση της καρύδας, του mango, της μπανάνας, του φρούτου του πάθους, του ανανά και του καρπουζιού;

Βέβαια για τους οπαδούς της σοκολάτας δύο μπάλες παγωμένου γιαουρτιού γαρνιρισμένες με παχύρρευστο σιρόπι σοκολάτας, μπανάνα ή μπισκότο θα ήταν ένας επίγειος παράδεισος...

Μαρκέλα Κουτσομιχάλη