Φουά γκρα: η Νέα Υόρκη το απαγορεύει

foua-gkra
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι εξελίξεις τρέχουν στη γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης αφού το συμβούλιο της πόλης ψήφισε για να απαγορεύσει τις πωλήσεις φουά γκρα.

Το Συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε με 42 ψήφους ενάντια σε έξι να απαγορεύσει την πώληση φουά γκρα και άλλων προϊόντων που προέρχονται από εκτρεφόμενα πουλερικά, σύμφωνα με το Reuters.

Από το 2022, εστιατόρια, μπαρ ή λιανοπωλητές που θα εντοπιστούν να πωλούν παράνομα τη γαλλική λιχουδιά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο μέχρι $2.000.

Οι ειδήσεις της ψηφοφορίας έγιναν αμέσως θέμα συζήτησης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και για την περίφημη fining dining σκηνή της πόλης.

«Πώς είναι δυνατόν η Νέα Υόρκη να μην έχει φουά γκρα;» δήλωσε στους New York Times ο Marco Moreira, executive σεφ και ιδιοκτήτης του γαλλικού εστιατορίου Tocqueville.

Άλλοι είδαν με περισσότερη κατανόηση το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχθηκε έντονα από τις ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίες έχουν εδώ και καιρό δηλώσει ότι η διαδικασία με την οποία δίνουν ζωοτροφές σε πάπιες και χήνες για να φουσκώνουν τα συκώτια τους είναι απαράδεκτη.

Η μη κερδοσκοπική ένωση Animal Welfare Instute ευχαρίστησε την υποστηρίκτρια του νομοσχεδίου, σύμβουλο Carlina Rivera. Αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι «αυτό το απίστευτα απάνθρωπο πολυτελές φαγητό, το οποίο υποβάλλει τα πτηνά σε απάνθρωπη σίτιση, δεν θα σερβίρεται πλέον ή δεν πωλείται στη Νέα Υόρκη», είπε στο Twitter.

Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν νομικές προκλήσεις. Η Καλιφόρνια πέρασε την απαγόρευση του φουά γκρα το 2004, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ μέχρι το 2012.

Το νομοσχέδιο της Νέας Υόρκης ενδεχομένως αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε όσους λένε ότι είναι δυνατόν να παράγεται αυτή η λιχουδιά με πιο ηθικό τρόπο. Σύμφωνα με τη NYTimes, ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να αποδείξει ότι τα πουλιά δεν είχαν ταϊστεί απάνθρωπα.

Πηγή: www.krasiagr.com