Δοκιμάσαμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του pastritect Dimitris Economides

dimitris-economides
ΤΡΙΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αφήστε για λίγο τα μελομακάρονα της γιαγιάς στην άκρη κι ελάτε μαζί μας για να δείτε τις χριστουγεννιάτικες, γλυκές δημιουργίες που φιγουράρουν σαν έργα τέχνης στο παριζιάνικου αέρα boutique ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Οικονομίδη στο Ψυχικό.

Αν γκουγκλάρατε τι σημαίνει pastritect, σίγουρα το όνομα Dimitris Economides ξεπρόβαλλε πρώτο στα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί ο ταλαντούχος αυτός ζαχαροπλάστης καταφέρνει να δημιουργεί γλυκά με τέτοιο τρόπο και τεχνική, που κερδίζει δικαίως τον τίτλο του αρχιτέκτονα της ζαχαροπλαστικής (pastry+architect), παραδίδοντας γλυκά-έργα τέχνης στο κοινό της Αθήνας.

Με σπουδές στις Καλές Τέχνες και τη Ζαχαροπλαστική και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει επιτυχημένες συνεργασίες με βραβευμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, θέση καθηγητή σε σχολή Ζαχαροπλαστικής, ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ένας επαγγελματίας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο φίνο γούστο και τις εκλεκτές, λεπτοδουλεμένες δημιουργίες. Μετά το διάσημο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο «Κασσιανή» στην Πετρούπολη όπου συνεργαζόταν με τη μητέρα του, πλέον εδώ και 9 μήνες διατηρεί το δικό του boutique ζαχαροπλαστείο στο Ψυχικό και εγγυάται ότι το γλυκό θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη εμπειρία, οπτική και γευστική, για όποιον περάσει το κατώφλι του.

Σε ένα μίνιμαλ περιβάλλον που φέρνει κάτι από Παρίσι, με αναφορές τόσο σε κλασικά στοιχεία όσο και σε σύγχρονα, το ζαχαροπλαστείο του βγάζει καθημερινά μια γκάμα φρέσκων γλυκών, τα οποία μπαίνουν τακτικά στη βιτρίνα σε λιγοστές παρτίδες, ώστε να είναι πάντα φρέσκα, μερικών ωρών.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, κάνει και τις δικές του γιορτινές προτάσεις, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, το σοκολατένιο «ΟΗ CHOCO TREE» με το πανέμορφο κουτί του -ιδανική πρόταση για δώρο- και τρεις υπέροχους κορμούς: ΙΝΤΕΝSE/Πραλίνα-Τόνκα, UTOPIA/Σοκολάτα-Καραμέλα και EUPHORIA/Κάστανο–Βανίλια.

Εμείς δοκιμάσαμε τον κορμό με την κρέμα αμυγδάλου με κάστανο και μους βανίλια, όπως και τον κορμό με σοκολάτα γάλακτος, τραγανή πραλίνα, Cremeux Σοκολάτα–Τonka και μους σοκολάτας γάλακτος και αγαπήσαμε το κάστανο λίγο παραπάνω. Όσο για το εντυπωσιακό σοκολατένιο δέντρο, σίγουρα όποιος το αποκτήσει θα του πάρει καιρό να το δοκιμάσει, αφού μάλλον θα διστάσει να το αποδομήσει ελαφρά τη καρδία.

Η αλήθεια είναι πως όλα τα γλυκά του είναι τόσο όμορφα και καλοδουλεμένα οπτικά, που αντικατοπτρίζουν απόλυτα τον τρόπο που και ο ίδιος αντιμετωπίζει το προϊόν του: ως αρχιτεκτόνημα. Κάθε σχέδιο πρέπει να έχει από πίσω του μία ιδέα. Κάθε γλυκό πρέπει να βασίζεται σε ποιοτική πρώτη ύλη. Κάθε εκτέλεση πρέπει να γίνεται επιμελώς και με φροντίδα.

Αν ασπάζεστε κι εσείς τη φιλοσοφία του pastritect ότι «γλυκό δεν είναι απλώς μια τυχαία στιγμή απόλαυσης, αλλά μία πολύπλευρη εμπειρία με νόημα και σκοπό», θα πρέπει σίγουρα κάποια στιγμή να δώσετε ραντεβού με τον εαυτό σας στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού και να ψάξετε αυτό το πανέμορφο ζαχαροπλαστείο υψηλής αισθητικής σε όψη και γεύση. Κι αν έχουν περάσει τα Χριστούγεννα, δοκιμάστε οπωσδήποτε το Santo Domingo με Dacquoise φουντουκιού, τραγανή πραλίνα, ganache σοκολάτα γάλακτος, μους σοκολάτα γάλακτος και φύλλα σοκολάτας και θα διαπιστώσετε πως όλα γύρω σας ξαφνικά είναι λίγο πιο όμορφα.

Info
DIMITRIS ECONOMIDES
Λεωφ. Κηφισίας 340
Ψυχικό
210 6755000

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ