Τα πέντε αγαπημένα μας πιάτα από το 2019

fbk
ΤΡΙΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Υπάρχουν κάποιες γεύσεις, κάποια πιάτα που δοκιμάσαμε τη χρονιά που μόλις αποχαιρετίσαμε, που όσα κι αν τα διαδεχτούν, δεν θα μπορέσουμε να τα ξεχάσουμε εύκολα. Ιδού η κορυφαία μας πεντάδα για το 2019 κι αν βρεθείτε ποτέ σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια, θυμηθείτε μας και αναζητήστε τα.

Χοιρινή τερίνα, ΦΒΚ
Έχετε σκεφτεί ποτέ στη ζωή σας ότι κάποιο πιάτο θα θέλατε να το τρώτε κάθε μέρα; Εμείς το είπαμε ευθαρσώς για τη χοιρινή τερίνα που σερβιριστήκαμε στο υπόγειο του Frater & Soror, στο ΦΒΚ. Έφτασε μπροστά μας παρουσιασμένη σαν έργο τέχνης με κουνουπίδι σε ζύμωση με μαγιονέζα με μείγμα μπαχαρικών vadouvan, σμέουρα και μυρωδικά, αποτελώντας κορυφαία στιγμή της βραδιάς. Η αίσθηση της γεύσης της, ακόμη είναι αναλλοίωτη στο μυαλό μας, δυο μήνες μετά. Δείτε την εμπειρία μας στο ΦΒΚ εδώ. Info: Αμύντα 6, Παγκράτι, 698 880 1108.

Vasilis Kouroupis
Ροφομακαρονάδα, Varoulko Seaside
Τα πιάτα του Λευτέρη Λαζάρου δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Οι τεχνικές και οι συνδυασμοί υλικών, πολλές φορές απρόβλεπτοι, είναι μυστικά καλά φυλαγμένα του σεφ, που αποτυπώνονται στη γεύση, απογειώνοντας το umami. Μια τέτοια «απογείωση» ζήσαμε στις αρχές Νοεμβρίου στο Varoulko Seaside με την signature ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας και ντοματίνια φούρνου, μια γεύση που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Δεν ήταν μια απλή μακαρονάδα θαλασσινών, όπως την έχετε στο μυαλό σας. Δεν ξέρουμε αν ήταν η τεχνική στον κιμά, ο ροφός, το αρωματισμένο με σοκολάτα και εστραγκόν βούτυρο (που κάτι μας λέει πως κατά πολύ έπαιξε τον ρόλο του) ή όλα μαζί, αλλά το πιάτο έμοιαζε να έχει θεϊκή διάσταση. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Varoulko Seaside εδώ. Info: Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 5228400.

Ψητό χταπόδι με πουρέ αρακά, Bolivar
Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές βρεθήκαμε στο Bolivar με κύριο στόχο να δοκιμάσουμε το «προοδευτικό» Cannabis Burger με χειροποίητο ψωμάκι με πρωτεΐνη κάνναβης και πολύ χορταστική γέμιση με καπνιστή μπριζόλα, πανέ κατσικίσιο τυρί, κέτσαπ πιπεριάς, πίκλες και άφθονο μπέικον, το οποίο ήταν πράγματι νόστιμο. Αυτό, όμως, που μας έκλεψε την καρδιά, ήταν το χταπόδι με πουρέ αρακά και βινεγκρέτ γλυκού κρεμμυδιού. Θέλετε να ήμασταν επηρεασμένοι από το καλοκαίρι και να μας ταίριαξε ιδανικά αυτή η θαλασσινή γεύση; Μπορεί. Το σίγουρο είναι, όμως, ήταν ένα όμορφο, δημιουργικό πιάτο, με spots από τον πολύ νόστιμο πουρέ αρακά και το γλυκό κρεμμύδι να απογειώνει την κάθε μπουκιά, σε ένα γεμάτο πιάτο, οπτικά και γευστικά. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Bolivar εδώ. Info: Ακτή του Ήλιου, λεωφόρος Ποσειδώνος, Καλαμάκι, 210 9831018  6970367684.

Παραδοσιακά στριφτάρια, Vintage Wine Bar & Bistro
Για τους λάτρεις του κρασιού το Vintage Wine Bar & Bistro δεν είναι ανακάλυψη και σίγουρα το έχουν οι περισσότεροι στη λίστα τους όταν πρόκειται να κάνουν εξορμήσεις για κρασί. Στον υπέροχο και ζεστό χώρο του, όπου στα ράφια του και το κελάρι του βρίσκονται πάνω από 1000 ετικέτες, εμείς δοκιμάσαμε διάφορα κρασιά, μεταξύ των οποίων και το Ασύρτικο Vriniotis Sur Lies 2015 με έντονο άρωμα εξωτικών φρούτων που μας άρεσε ιδιαιτέρως. Το Vintage Wine Bar φημίζεται επίσης για τα εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά του με τουλάχιστον 30 διαφορετικά είδη, με τυριά από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και να φτιάξετε το δικό σας πλατό, πέρα από τα συνηθισμένα. Εμείς, όμως, ξεχωρίσαμε και κάποιο από τα ζεστά του πιάτα: τα παραδοσιακά στριφτάρια, με σάλτσα με βάση τη ντομάτα και άλλα λαχανικά με γραβιέρα από τα Γρεβενά με τρούφα και με φρεσκοκαβουρδισμένα βιολογικά φιστίκια. Δεν πρόκειται για καμιά εξωπραγματική σύλληψη. Πρόκειται όμως για μια τεράστια αναβάθμιση ενός πιάτου ζυμαρικών, λόγω της εξαιρετικής φρεσκάδας που έβγαζε η αρωματική του σάλτσα, η οποία αποδεικνύει ότι τα πιάτα στο Vintage Wine Bar & Bistro, δεν είναι «κομπάρσοι» του κρασιού. Διαβάστε την εμπειρία μας στο  Vintage Wine Bar & Bistro εδώInfo: Μητροπόλεως 66-68, Αθήνα, 213 0296570.

Christos Kedras
Τραγανό μπαρμπούνι με σάλτσα εσπεριδοειδών, Kool Life
Στον εξωτερικό χώρο του Kool Life Restaurant στο Life Gallery Athens, φέτος το καλοκαίρι ζήσαμε μια πολύ γευστική και ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία δια χειρός Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον head chef του Life Gallery athens, Διονύση Ζαχαρόπουλο και μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό γεύμα ελληνικών γεύσεων με δημιουργική ματιά. Από αυτό το γεύμα, το μπαρμπούνι με κρούστα ελιάς, κουνουπίδι, κρέμα λεμονιού και σάλτσα από εσπεριδοειδή με βασιλικό και κολοκύθι έρχεται ακόμα στη σκέψη μας με το άρωμά του και την εξαιρετική σάλτσα του. Την ίδια βραδιά, στο τελείωμα του δείπνου, το τσουρέκι με κρέμα από ανθότυρο, σοκολάτα γάλακτος και παγωτό ούζο, πάλι με τα αρώματα Ελλάδας να καταφέρνουν να «τρυπώνουν» στο πιάτο με έναν τρόπο που δεν φανταζόμασταν ποτέ, μας είχε πάρει επίσης τα μυαλά. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Kool Life εδώ.  Info: Λ. Θησέως 103, Εκάλη, 211 1067400.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ