Στην τελική ευθεία για την 7Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

feta-elies-elaiolado-elliniki-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Για 7η χρονιά, η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ετοιμάζεται να μας φέρει σε επαφή με τα νόστιμα τοπικά προϊόντα ελλήνων παραγωγών και να παρουσιάσει ένα πλούσιο γαστρονομικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, γεμάτο γεύσεις και αρώματα, αλλά και πολλές νέες δράσεις, σε νέο χώρο.

Αποχαιρετά το Ελληνικό και έρχεται για πρώτη χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στο Μαρούσι, έτοιμη να αποδείξει για έβδομη χρονιά ότι αποτελεί την έκθεση που έγινε θεσμός. Ο λόγος για την ΕΞΠΟΤΡΟΦ, την έκθεση που τιμά τα ελληνικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους και βάζει στόχο να τα αναδείξει, ούτως ώστε οι έλληνες παραγωγή να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή αγορά. Όλα αυτά θα γίνουν στις 24 έως 26 Ιανουαρίου, με τιμώμενη περιφέρεια φέτος την Κρήτη.

Τι μας περιμένει, όμως, φέτος στην 7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ; Σαγηνευτικά μπαχαρικά, αρωματικά βότανα, βελούδινα και χρυσαφένια μέλια, μεστά ζυμαρικά γεμάτα γεύση και αναμνήσεις, βουτυράτα τυριά, εκλεπτυσμένα και ευγενικά αλλαντικά, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, άνυδρα τοματάκια από το νησί, πλούσιες σάλτσες που μυρίζουν εξοχή, τραγανά φρεσκοψημένα παξιμάδια, μεζέδες του Αιγαίου ψημένοι στην αλμύρα και το λευκό φως, είναι μερικοί μόνο από τους θησαυρούς των Ελλήνων παραγωγών που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε στη μεγάλη αυτή γιορτή της γαστρονομίας.

Η Κρήτη στο μικροσκόπιο
Με αφορμή την τιμώμενη περιφέρεια, μάλιστα, έχει οργανωθεί πληθώρα μαγειρικών εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του τόπου τους. Ακόμα, οι φίλοι της Κρήτης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυθεντικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, παραδοσιακές συνταγές της κρητικής κουζίνας, καθώς και πολλές γαστριμαργικές εκπλήξεις. Σε δικό της εκθεσιακό περίπτερο η περιφέρεια Κρήτης θα παρουσιάσει τα premium προϊόντα του νησιού, όπως ελαιόλαδο, σταφίδες, βρώσιμες ελιές, παξιμάδια, προϊόντα ζύμης, κρασιά, βότανα, μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα χαρουπιού κ.ά.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Μαγειρεύουμε Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά
Ένας μαραθώνιος προετοιμασιών και μαγειρέματος θα ταξιδέψει το κοινό στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Κέρκυρα, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο μέσα από απολαυστικές τοπικές γεύσεις που ετοιμάζουν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της ΕΞΠΟΤΡΟΦ και ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, executive chef με την συνδρομή διακεκριμένων Ελλήνων chef και pastry chef, όπως η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Παναγιώτης Μενάρδος, ο Χρήστος Βέργαδος, ο Χάρης Νικολούζος, ο Νίκος Σταυρακάκης και πολλοί άλλοι.  Παρουσιάζει η κα Εύα Παρακεντάκη.

Greekdish Challenge: ένας ιδιαίτερος διαγωνισμός
Στο πλαίσιο του Greek Dish Challenge, διακεκριμένοι σεφ και bartenders θα επιστρατεύσουν την έμπνευση και τις γνώσεις τους για να δημιουργήσουν 2 διαφορετικά πιάτα από το ίδιο υλικό, αναδεικνύοντας τα υλικά της ελληνικής γης με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

10 διαφορετικά ΕΞΠΟΤΡΟΦ MASTERCLASS
Με την πολύτιμη συνδρομή καταξιωμένων σεφ, sommelier και γευσιγνωστών οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν 10 διαφορετικά masterclasses σε 4 μοναδικές κατηγορίες: Τυρί και Κρασί, Αλλαντικά και Μπύρες, Αλίπαστα, ελιές και συνοδευτικά Αποστάγματα και Μέλι και Βότανα.

Νέα ενότητα με πρωταγωνιστή το μέλι

Η νέα ενότητα του HONEY BAR
Εδώ θα «κολλήσετε» καθώς θα μπορέσετε να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε περίπου 40 διαφορετικά είδη μελιού, να ενημερωθείτε για τις ευεργετικές ιδιότητές του και να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει από τους ειδικούς του μελιού που θα σας περιμένουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο επίπεδο D.

BEER CORNER: η μπίρα έχει τη δική της γωνιά
Ιδιαίτερες ελληνικές μπύρες θα κατακλύσουν το χώρο της 7ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition και υπόσχονται να τέρψουν τους ουρανίσκους των χιλιάδων φίλων της έκθεσης αλλά και της μπύρας! Για πρώτη φορά στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, οι ελληνικές μικροζυθοποιίες θα έχουν μια ολόκληρη «νησίδα» στην διάθεσή τους για να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο κεντρικό Φεστιβάλ της Έκθεσης, στο επίπεδο Β της HELEXPO.

AGORA CALABRIA: με αέρα Νότιας Ιταλίας
Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, αποδεχόμενη την πρόταση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται τους παραγωγούς και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα της περιοχής Καλαβρίας σε μια ειδική ενότητα στο επίπεδο D της έκθεσης. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον γευστικό πλούτο της γείτονας χώρας από μια περιοχή που αποικήθηκε στην αρχαιότητα από Έλληνες και αποτελούσε μέρος της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia). 27 παραγωγοί της περιοχής μοιράζονται μαζί μας τοπικά προϊόντα όπως κρασί, ζυμαρικά, αλλαντικά, ελαιόλαδο, γλυκά, καφέ, τυριά, παγωτά, σάλτσες και πολλά άλλα μέσα από το πρόγραμμα AGORA CALABRIA που παρουσιάζει το Ελληνο Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Από αριστερά: Σύλβια Κουμεντάκη, Κωστής Μοσχονάς (RM International), Μανόλης Χνάρης (Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης ), Βάσω Τόση (The Kompany)

Γνωριμία με τις Γαστρονομικές Κοινότητες της Ελλάδας
Tην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση θα πραγματοποιήσουν στην 7η έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ –The Greek Fine Food Exhibitionστις 24-26 Ιανουαρίου 2020 οι Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy and Wine Τourism, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης στον χώρο της Γαστρονομίας και του Τουρισμού,  όπου θα παρουσιάσουν το έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2019  και δέκα περιοχές της χώρας θα μας δείξουν δείγματα της πρώτης φάσης της δράσης τους. Δημιουργός των Γαστρονομικών Κοινοτήτων-Gastronomy & Wine Tourism, το Greek Gastronomy Guide και ο Γιώργος Πίττας που τον γνωρίσαμε από την δράση του στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ως επικεφαλής του προγράμματος  Ελληνικό Πρωινό  αλλά και από το συγγραφικό του έργο στον χώρο της Γαστρονομίας. Η δράση του προγράμματος εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα  με στόχο την ανάδειξη του πλούτου της Ελληνικής Γαστρονομίας,  μέσα από  την κινητοποίηση των επαγγελματιών που οργανώνονται στις Γαστρονομικές Κοινότητες κάθε περιοχής. 

Β2Β MARKETS powered by FnB Daily
Μια σημαντική πρωτοβουλία της έκθεσης που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή μέσω ποιοτικών Β2Β ραντεβού τους παραγωγούς- εκθέτες της έκθεσης με τους αγοραστές των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων: ΑΒ Βασιλόπουλος, Metro / MyMarket, Σκλαβενίτης, TheMart, Yolenis και Μυλωνάς για να τους παρουσιάσουν εντός του εκθεσιακού κέντρου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Helexpo, σε συγκεκριμένο χρόνο και με προκαθορισμένη διαδικασία, τα προϊόντα τους. Τα επαγγελματικά ραντεβού θα είναι εκ των προτέρων άρτια οργανωμένα και θα διεξαχθούν την Παρασκευή 24/01 και το Σάββατο 25/01 2020.

Ώρα για βραβεία
Προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα θα αξιολογηθούν από μια έμπειρη επιτροπή ανθρώπων της γαστρονομίας, μέσα από μια διαδικασία τυφλής γευσιγνωσίας που θα αναδείξει τα ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.  Στα «Βραβεία ΕΞΠΟΤΡΟΦ» θα συμμετέχουν όλα τα προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα παρασκευής, την καινοτομία και τη συσκευασία τους.

Τη διοργάνωση της 7ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2020 αναλαμβάνει και φέτος η RM International. Με 28 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στην Ελλάδα, η RM International έχει διοργανώσει πάνω από 50 κορυφαίες εκθέσεις που έχουν κερδίσει την προτίμηση περισσότερων από 1.000.000 επισκεπτών.

Info
ΕΞΠΟΤΡΟΦ
Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO
Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι
στις 24-26/1