Η ελληνική κουζίνα μέσα από τα μάτια... των τουριστών

i-elliniki-kouzina-mesa-apo-ta-matia-ton-touriston

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ο τουρισμός όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί, είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. Με τόσα αξιοθέατα και μνημεία, τόσες παραλίες και φυσικά τοπία και με τα όμορφα- γραφικά νησιά να αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, δεν φαίνεται να έχουν και άδικο. Πώς βλέπουν όμως, την ελληνική κουζίνα οι τουρίστες μας;

Με μεγάλη παράδοση, περίπου τεσσάρων αιώνων, η ελληνική κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κουλτούρας. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα, είναι φυσικές, όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, το κρέας, το ψάρι ή το κρασί. Οι γαστρονομικές μας συνήθειες αποτελούν συχνά πρότυπο για μίμηση, ενώ η φήμη της ελληνικής κουζίνας ολοένα και μεγαλώνει.

Μην ξεχνάμε ακόμη ότι δεν είναι και λίγοι, εκείνοι οι τουρίστες που διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να γευτούν το πραγματικό μεγαλείο της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας. Είναι γνώστες και καλά πληροφορημένοι, θέλουν να απολαύσουν ένα ποιοτικό ελληνικό γεύμα από τα ορεκτικά μέχρι το κυρίως πιάτο με τα συνοδευτικά του και από τα ποτά μέχρι τα επιδόρπια.

Αν θέλετε λοιπόν, να γνωρίσετε στους τουρίστες φίλους σας την ελληνική κουζίνα, φροντίστε να τους δώσετε να δοκιμάσουν όλα τα παρακάτω, προκειμένου να γνωρίσουν την ελληνική κουζίνα, όπως την έχουν χρόνια τώρα μέσα στο μυαλό τους. Ας δούμε όμως, τι είναι για τους τουρίστες φίλους μας συνώνυμο της «ελληνικής κουζίνας» (ακόμα κι αν η καταγωγή των παρακάτω πιάτων δεν είναι αμιγώς ελληνική) και γιατί πρέπει να δοκιμάσουν κάθε μια από τις παρακάτω σπεσιαλιτέ της κουζίνας μας. Αφού άλλωστε το καλοκαιράκι, σε όλους μας αρέσει λίγο πολύ να γινόμαστε τουρίστες στη χώρα μας, ακόμα και στο φαγητό...

Σουβλάκι

Τζατζίκι, συρτάκι και σουβλάκι… από τα πρώτα πράγματα που δοκιμάζει ένας τουρίστας με το που πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα. Το «εθνικό μας φαγητό» έχει φήμη εξαιρετική σε κάθε γωνιά της γης. Πολλοί είναι και εκείνοι που προσπαθούν να μιμηθούν την παρασκευή του στο εξωτερικό, αλλά μάλλον υπολείπονται αρκετά της ελληνικής δεξιοτεχνίας. Με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, με μπόλικο τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πατάτες και την καλοψημένη πίτα (κοινώς ένα γύρο απ’ όλα), το σουβλάκι είναι το πιο λαχταριστό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας. Κάποιοι επιλέγουν το κεμπάμπ αντί για τον γύρο ή τα καλαμάκια (χοιρινά ή κοτόπουλου). Σε όλες τις παραλλαγές πάντως παραμένει νόστιμο.

Μουσακάς

Χαρακτηριστικό δείγμα της πλούσιας ελληνικής κουζίνας, είναι αναμφίβολα και ο μουσακάς. Με μελιτζάνες, μπεσαμέλ και κιμά είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα που έχουμε να προτείνουμε σε κάθε ξένο που επισκέπτεται τη χώρα μας. Είναι από τα πιο διαδεδομένα πιάτα του καλοκαιριού και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι τουρίστες ερχόμενοι στην Ελλάδα, ανυπομονούν να γευτούν τον περίφημο «Greek Mοusaka».

Χωριάτικη σαλάτα

Ασύγκριτη σε νοστιμιά και θρεπτική αξία. Μια μίξη από φέτα, ντομάτες, μαύρες ελιές, κρεμμύδια και μπόλικο ελαιόλαδο. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε και με λίγες φέτες ψωμί, οι οποίες τυχαία θα πέσουν στο λαδάκι που θα μείνει στο πιάτο. Είναι δε τόσο χορταστική που πολλοί την προτιμούν και για… κυρίως πιάτο.

Κεφτεδάκια

Για τους τουρίστες που αγαπούν τα κρεατικά, ο απόλυτος μεζές είναι τα κεφτεδάκια. Αφράτα μέσα και τραγανά απέξω, τηγανισμένα σε φρέσκο ελαιόλαδο, μοσχοβολούν δυόσμο και είναι απολαυστικά.

Πίτες

Οι χωριάτικες πίτες είναι σίγουρα σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Παραδοσιακό φύλλο που ανοίγεται με αγάπη και μεράκι, με γέμιση από τυριά που φτιάχνονται με αγνά υλικά και καλό ψήσιμο, φτιάχνουν ένα εξαιρετικό έδεσμα, που προτιμάται όλες τις ώρες της ημέρας, για πρωινό, μεσημεριανό ή μεταμεσονύκτιο γεύμα, για ορεκτικό ή κυρίως πιάτο...

Σαγανάκι

Νόστιμος μεζές για ένα καλό ξεκίνημα. Τυρί τηγανιτό με κρούστα, έντονο άρωμα και ασύγκριτη γεύση. Με λίγο ούζο ή καλό ελληνικό κρασί είναι ό, τι πρέπει για να μας ανοίξει την όρεξη. Τρώγεται ζεστό, σχεδόν αχνιστό, μόλις βγει από τη φωτιά, καθώς μετά χάνει τη γεύση του και σκληραίνει.

Ντολμαδάκια

Μοσχοβολούν, είναι λαχταριστά και πεντανόστιμα. Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή εκείνα με φύλλο από λάχανο, είναι ιδιαίτερα μαλακά, ενώ το ρύζι τους είτε σκέτο, είτε μαζί με κιμά και διάφορα μπαχαρικά, είναι πολύ γευστικό. Για να είναι επιτυχημένο το ρύζι της γέμισης επιβάλλεται να είναι σπυρωτό. Τα ντολμαδάκια τρώγονται σκέτα ή με αυγολέμονο και όσο μπελαλίδικη και αν είναι η προετοιμασία τους, η γεύση τους δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Καλαμάρι

Σε μια χώρα κατεξοχήν θαλασσινή, όπως είναι η Ελλάδα, φυσικά και τον πρώτο λόγο έχουν τα κάθε είδους ψάρια και θαλασσινά. Οστρακοειδή και οστρακόδερμα, μαλάκια και κάθε λογής ψάρια, έχουν ξεχωριστή θέση στο ελληνικό τραπέζι. Συνήθως οι τουρίστες επιλέγουν τα καλαμάρια, που είναι ιδιαίτερα γευστικά και μαγειρεμένα με ποικίλους τρόπους. Ψητά, τηγανιτά ή στιφάδο, τα καλαμάρια, έχουν πρώτη θέση στις προτιμήσεις όσων αγαπούν τα θαλασσινά.

Ταραμοσαλάτα

Μπορεί εμείς παραδοσιακά να την τρώμε στο ξεκίνημα της Σαρακοστής, οι ξένοι επισκέπτες όμως, τη ζητάνε πάντα. Με τη χαρακτηριστική της ροζ απόχρωση, είναι η αγαπημένη «αλοιφή» όσων αγαπούν το ελληνικό φαγητό.

Χταπόδι

Ωραία και τα καλαμάρια, αλλά σαν το χταπόδι δεν είναι. Σε κάθε του εκδοχή μαγειρευτό, κοκκινιστό, στιφάδο ή ξιδάτο, είναι ιδιαίτερα γευστικό. Ειδικά η εικόνα των κρεμασμένων χταποδιών που «λιάζονται» στον ήλιο, είναι το σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού. Οι τουρίστες δείχνουν βέβαια ιδιαίτερη προτίμηση στο ψητό χταπόδι σχάρας που είναι και ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές.

Ούζο και ξερό ψωμί…

Τι ποτό ταιριάζει με την ελληνική κουζίνα; Είναι μάλλον θέμα γούστου. Αν και οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν τη μπίρα - ελληνικής προέλευσης από εγχώριες ζυθοποιίες ή εισαγόμενη- το απόλυτο ελληνικό ποτό είναι το ούζο. Συνοδεύει άριστα τα θαλασσινά πιάτα και πίνεται τέλεια δίπλα στο κύμα. Με μπόλικο πάγο, δροσερό και απολαυστικό, ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη. Πάντα βέβαια υπάρχει και το καλό ελληνικό κρασί, με ποικιλίες εκλεκτές και ετικέτες με σημαντικές διακρίσεις.

Μετά από όλα αυτά λογικό είναι να νιώθει κανείς ένα φούσκωμα στο στομάχι ή τα ρούχα του να τον στενεύουν και το φερμουάρ να είναι έτοιμο να σπάσει…