10 νόστιμα εθνικά πιάτα που ίσως δεν γνωρίζατε...

10-nostima-ethnika-piata-pou-isos-den-gnorizate

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ο κάθε λαός, έχει την κουζίνα του που είναι κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς, όσο και αν οι νέοι όλου του κόσμου προτιμούν την πίτσα, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το εθνικό πιάτο κάθε χώρας είναι και εθνικό σύμβολο για το λαό της και ακόμα και αν ξενιτευόμαστε, η μυρωδιά από τα γεμιστά θα μας θυμίζει πάντα το «σπίτι» μας…

Το ίδιο ισχύει και για τους Τζαμαϊκανούς όταν μυρίζουν τον παστό μπακαλιάρο, για τους Ούγγρους κάθε φορά που γεύονται τη σούπα γκούλας και για τους Άγγλους κάθε φορά που μια πουτίγκα εμφανίζεται στο δρόμο τους.

Παρακάτω, είναι 10 από τα καλύτερα εθνικά πιάτα ενώ εσκεμμένα παραλείψαμε μια ελληνική συμμετοχή, αφού η φασολάδα και η χωριάτικη είναι… «αντικειμενικά» εκτός συναγωνισμού.

Bulgogi, Κορέα

Το bulgogi (στα κορεατικά σημαίνει: κρέας-φωτιά) είναι ένα πιάτο με λεπτοκομμένες φέτες βοδινού κρέατος μαριναρισμένες σε ένα μίγμα από σόγια, σησαμέλαιο, σκόρδο, κρεμμύδι, τζίντζερ, ζάχαρη και κρασί. Αφού μαριναριστούν ψήνονται στη φωτιά και το πιάτο συνήθως τρώγεται τυλιγμένο σε φύλλα από μαρούλι ή σπανάκι. Επιπλέον, συνοδεύεται από το kimchi, που ουσιαστικά είναι πίκλες λαχανικών. Σε πολλά κορεατικά εστιατόρια, το κάθε τραπέζι έχει τη δική του μίνι ψησταριά, όπου οι επισκέπτες ψήνουν μόνοι τους και όσο θέλουν το bulgogi τους.

Ackee και παστός μπακαλιάρος, Τζαμάικα

Παρά το γεγονός ότι το φρούτο ackee ξεκίνησε σαν το φαγητό τον σκλάβων στη Τζαμάικα, οι ντόπιοι το διατήρησαν και σήμερα είναι ένα από τα εθνικά τους πιάτα. Το ackee είναι πολύ θρεπτικό και μοιάζει με βρασμένο αυγό στην όψη όταν μαγειρευτεί. Οι ντόπιοι τηγανίζουν το ackee μαζί με παστό ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο, κρεμμύδια και ντομάτες. Το πιάτο ενίοτε σερβίρεται πάνω από αλμυρό κέικ μανιόκα ή τηγανιτές μπανάνες.

Kibbeh, Λίβανος/Συρία

Οι ανατολικές κουζίνες είναι γνωστές για τους μεζέδες τους και το kibbeh είναι ένας από αυτούς τους μεζέδες. Φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά, πλιγούρι και καρυκεύματα. Συνήθως πλάθεται σε σχήμα τορπίλης και τηγανίζεται, ψήνεται ή βράζεται, ενώ την καλύτερη γεύση την έχει... ωμό.

Coo-Coo και χελιδονόψαρα, Μπαρμπάντος

Το coo-coo είναι ένας χυλός από καλαμποκάλευρο και μπάμιες που συνδυάζεται ιδανικά με τα χελιδονόψαρα, τα οποία είτε είναι μαγειρεμένα στον ατμό με χυμό από μοσχολέμονο, μπαχαρικά και λαχανικά, είτε τηγανίζονται με τη συνοδεία πικάντικης σάλτσας. Το coo-coo ήταν γεύμα των σκλάβων, που είχαν φτάσει στο νησί από την Αφρική και ως εκ τούτου τα υλικά του είναι πολύ φτηνά και εύκολα να βρεθούν στις τοπικές αγορές.

Γκούλας, Ουγγαρία

Το γκούλας, είναι το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας από τα τέλη του 1800, όταν οι Ούγγροι αναζητούσαν εθνικά σύμβολα για να διακρίνουν εαυτούς από τους εταίρους της Αυστρο-ουγγαρέζικης Αυτοκρατορίας. Το γκούλας είναι ένα χορταστικό κοκκινιστό με βοδινό κρέας, λαχανικά, κρεμμύδια και μπαχαρικά, πλούσια σάλτσα που θυμίζει σούπα και μια ξεχωριστή γεύση που την παίρνει από την πάπρικα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του.

Hamburgers, Η.Π.Α.

Μπορεί η καταγωγή του hamburger να χάνεται στο χρόνο, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει για τους λάτρεις των ζουμερών hamburger. Ωστόσο μονάχα μια χώρα έχει τα προσόντα να διεκδικεί την ανάδειξή του στη δημοφιλέστερη επιλογή και αυτή είναι οι ΗΠΑ. Με καραμελωμένα κρεμμύδια, με μπέικον, πίκλες ή σκέτο, η Αμερική σίγουρα ξέρει από καλό hamburger και δικαιούται να το θεωρεί «εθνικό της πιάτο».

Βιενέζικο σνίτσελ, Αυστρία

Το δημοφιλές και σχετικά εύκολο, στην προετοιμασία σνίτσελ, ουσιαστικά είναι λεπτές και χτυπημένες μοσχαρίσιες μπριζόλες, παναρισμένες και τηγανισμένες σε λίγο λάδι. Αν και η καταγωγή του πιάτου λέγεται ότι είναι ιταλική, θεωρείται το εθνικό πιάτο των Αυστριακών και το τρώνε γαρνιρισμένο με μαϊντανό, μερικές φέτες λεμόνι και ενίοτε μαζί με πατατοσαλάτα.

Ροστμπίφ και πουτίγκα Yorkshire, Αγγλία

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Μεγάλης Βρετανίας και εθνικό της σύμβολο είναι η πουτίγκα. Η συγκεκριμένη πουτίγκα, με το όνομα της βρετανικής επαρχίας, είναι αλμυρή και συνηθίζεται να τρώγεται ως ορεκτικό. Περιέχει βοδινό κρέας, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές της. Κοινή τακτική είναι να τρώγεται μαζί, με το ροστμπιφ, το κλασικό κυριακάτικο πιάτο από ψητό στο φούρνο, με τη συνοδεία από πατάτες που έχουν μουλιάσει στο ζωμό του κρέατος, βραστά λαχανικά και σάλτσα horseradish.

Pot-au-Feu, Γαλλία

Το pot-au-feu είναι ένα χειμωνιάτικο μυρωδάτο πιάτο από μπριζόλα βραστή, λαχανικά και μπαχαρικά που λατρεύουν στη Γαλλία. Οι μάγειρες που τιμούν την παράδοση του pot-au-feu (στα γαλλικά σημαίνει: κατσαρόλα στη φωτιά) σερβίρουν το ζωμό ξεχωριστά από το κρέας.

Βραστό, Ιρλανδία

Η αρχική σύσταση του ιρλανδέζικου βραστού αποτελείτο από αρνίσιο κρέας, κρεμμύδια, πατάτες και μαϊντανό. Σήμερα έχουν προστεθεί και άλλα στοιχεία στη συνταγή, όπως είναι τα καρότα, ενώ μερικοί τσιγαρίζουν το κρέας πριν το βράσουν. Όποια ιρλανδέζικη pub και να επισκεφτείτε ανά τον κόσμο, θα το βρείτε στο μενού της.