Πού πήγαν οι Χρυσοί Σκούφοι φέτος;

xrusoi-skoufoi George Broussalis / STUDIO PANOU
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Αυτά είναι τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν στη μεγάλη τελετή του Αθηνοράματος.

Στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια απονεμήθηκαν χθες οι Χρυσοί Σκούφοι, τα βραβεία-θεσμός για την ελληνική εστιατορική σκηνή, σε μια λαμπερή τελετή και βραδιά, που θα μείνει αξέχαστη στους παρευρισκόμενους. Οι βραβεύσεις ήταν δεκάδες, 70 στον αριθμό, ενώ το dîner de gala ανέλαβε ο καλύτερος σεφ στον κόσμο με 3 αστέρια Michelin, Mauro Colagreco, από το εστιατόριο Mirazur της Κυανής Ακτής, ο οποίος έλαβε και το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Τι συνέβη, όμως, με τα βραβεία; Με βαθμολογία 17/20, το Etrusco της Κέρκυρας και του Έκτορα Μποτρίνι συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια, με 16/20 βρίσκουμε το Botrini’s επίσης του Μποτρίνι, τη Σπονδή, το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου και το Fresco της Χαλκιδικής. 

Η Hytra, το Lauda και το Lycabettus Restaurant της Σαντορίνης, το Matsuhisha της Αθήνας αλλά και της Μυκόνου, το Noble Gourmet Restaurant της Ρόδου, το Patio, το Premier, το Squirrel, το Treehouse και το Tudor Hall συγκέντρωσαν 15,5/20. Ακολουθούν το Aleria, το Calypso και το Dionysos στην Ελούντα της Κρήτης, το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το GB Roof Garden, το Grandma’s στην Ίο, το Ovac, η Σελήνη και το Petra στη Σαντορίνη, που είναι και νέα είσοδος, μαζί με το Element και το Lauda, το Salonica Restaurant & Bar στη Θεσσαλονίκη και η Tomata της Χαλκιδικής με 15/20.

George Broussalis / STUDIO PANOU

Φέτος, μάλιστα, προστέθηκε στις βραβεύσεις και η τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία ξεχωρίζει τα εστιατόρια που μπορεί ακόμη να μην έχουν βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο, αλλά σημειώνουν εξαιρετική πορεία στην εστιατορική σκηνή. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα κι ανάμεσά τους βρίσκεται το Nikkei Peruvian Resto Bar, το Sense, ο Τηλέμαχος Athens, το Travolta, το Mr. Pug, το Vezene και πολλά ακόμη.

George Broussalis / STUDIO PANOU

Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του θεσμού, αποκαλύπτοντας πως οι Χρυσοί Σκούφοι που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι 488 (και έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία), ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (100 πλέον με τις 4 νέες εισόδους). Και για όσους πιστεύουν ότι είναι λίγα για 27 χρόνια, ο παρουσιαστής έδωσε και την απάντηση: «Όχι, δεν είναι λίγα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικά στοιχεία: ότι στους Χρυσούς Σκούφους αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία και ότι τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης είναι αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων, το 15/20 δηλαδή, είναι ουσιαστικά αντίστοιχη του ενός αστεριού Michelin. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ τα βραβεία δεν μοιράζονται αλλά κατακτώνται!».

George Broussalis / STUDIO PANOU

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, o δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: Ο κ. Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive officer της Nestle Waters Ελλάδος, η κ. Μαριάννα Παπαδοπούλου, γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κ. Ελένη Μιχοπούλου, γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κ. Θάνος Κυριαζής, Managing director της Miele Hellas, η κ. Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand manager της Kaiser, η κ. Άννα Λάμπρου, Premium Spirits Development manager της Coca-Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κ. Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing Manager Citroën.

Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ακόμη, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το «αθηνόραμα» –διά χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων  Διονύση Κούκη– ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.

Δείτε όλα τα εστιατόρια που ξεχώρισαν εδώ.