Τα «food hacks» δεν είναι πάντα αληθινά

chris-fox-food-hacks
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μετά τα fake news, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να επιφυλακτικοί με τις «γρήγορες και έξυπνες» συνταγές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες βίντεο όπως το YouTube και το Vimeo έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο να αναδείξει τις ικανότητες του στην κουζίνα, με τα «food hacks» να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Εάν έχετε δοκιμάσει μια από αυτές τις γρήγορες και «έξυπνες» συνταγές και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμένατε το πρόβλημα μπορεί να μην είστε εσείς, αλλά η συνταγή.

Ένας δημοσιογράφος του BBC, ο Chris Fox, αποφάσισε να κάνει μια έρευνα στα βίντεο και διαπίστωσε πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνταγές δεν λειτουργούν και απλά σπαταλούν τον χρόνο και τα υλικά όσων τις δοκιμάσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνταγές αυτές δεν περιλαμβάνουν όλα τα στάδια ή υλικά που χρειάζονται, όπως ανακάλυψε δοκιμάζοντας την συνταγή για ένα γρήγορο φλαν με τον φούρνο μικροκυμάτων.

«Το πρόβλημα δεν είναι πως το τελικό προϊόν δεν μοιάζει με το παράδειγμα – εντάξει, αυτό είναι δεδομένο – αλλά το ότι ορισμένες συνταγές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μια, για παράδειγμα, απαιτεί να περιχύσει κανείς καραμέλα που βράζει πάνω από ένα μίξερ. Η καραμέλα είναι τόσο καυτή που μπορεί να κάψει πλαστικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Fox.

Η επιστήμονας τροφίμων Ann Reardon τόνισε πως αυτές οι γρήγορες και έξυπνες συνταγές «είναι τα fake news του κόσμου της μαγειρικής», καθώς έχουν στόχο να αποσπάσουν όσα περισσότερα κλικ μπορούν. Οι εταιρείες παραγωγής πίσω από τα συγκεκριμένα βίντεο λοιπόν τα σχεδιάζουν με βάση τους αλγόριθμους του YouTube και του Facebook, οπότε συχνά μπορούν να μην ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα.

Η Reardon έφερε ως παράδειγμα μια συνταγή για γλάσο κέικ που υποτίθεται χρησιμοποιεί παγωτό φράουλα. Η ίδια δοκίμασε την συνταγή και διαπίστωσε πως δεν υπήρχε δυνατότητα να δουλέψει καθώς το παγωτό δεν έχει την απαιτούμενη περιεκτικότητα λιπαρών. Παρά το γεγονός ότι συνταγή δεν λειτουργεί, το σχετικό βίντεο έχει αποσπάσει πάνω από 70 εκατομμύρια views.

Στα πλαίσια της έρευνάς του, ο Fox επικοινώνησε με τις εταιρείες παραγωγής των σχετικών βίντεο και μονάχα μια του απάντησε. Σύμφωνα με την εταιρεία οι συνταγές είναι αληθινές και προσφέρθηκαν να του κάνουν σχετική επίδειξη στα στούντιο τους, με τον όρο ότι δεν μπορεί να τις βιντεοσκοπήσει. Ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας παραγωγής, τότε τα βίντεο τους δεν περιλαμβάνουν όλα τα υλικά ή στάδια των συνταγών.